Zavřít
Květ pampelišky, sedmikrásky, violky na Lučině utřené s květy pampelišky. Vše dozdobeno řeřichou (tu jsem vypěstovala ale samozřejmě doma). Foto: Magdaléna Ondrášová

12. 4. 2020 5:00

Pět rostlinek, které posbíráte na procházce a doma sníte

Napumpujte do sebe sílu jarní přírody a buďte doma za hvězdu. Jedlé květy, které míjíte při procházkách, mohou být nejen k snědku, ale i k užitku. Navíc jarním talířem oslníte zbytek členů rodiny. I obyčejná pampeliška nebo sedmikráska nadělají spoustu parády.

1. Sedmikráska obecná

Tato rostlinka je opravdu estetickým skvostem talíře a nedá nám ani velkou práci ji připravit. Jí se totiž za syrova a na chlebu, v salátu i na zákusku vypadá její květ kouzelně. Navíc v přírodě roste prakticky celý rok, nemusí se tak stát pouze záležitostí jara. Jíme tedy květy, ale zpracovat můžeme také mladé listy. Ze starších tvoříme nálev na čaj nebo tepelně zpracujeme jako špenát. Vzhledem k jejich velikosti se sběr porce pro čtyřčlennou rodinu ale stane neplánovaným pozemním strečinkem.

2. Pampeliška lékařská

Tady si sběrem listů o dost polepšíme. Pampelišku znáte každý, a tak dobře víte, že listy jsou nesrovnatelně větší. Sbírají se před kvetením a jejich nahořklou chuť zmírníte sběrem mladých listů a jejich namočením. Květy se používají k různým výrobkům „a lá med“ a i ty se mohou jíst. Dříve se také používaly k barvení másla, tak to můžete zkusit třeba jako já s Lučinou (viz titulní obrázek článku). I drobné žluté okvětní lístky dělaly parádu, jak se uvolnily do pomazánky.

3. Česnek medvědí

Jeho listy jsou trochu podobné konvalince, která je jedovatá. Projdete-li ale místem, kde roste, zaručeně to poznáte. Rozmělněním listu podrážkou dá o sobě vědět výraznou česnekovou vůní. Osobně mám nejraději, když z listů udělám pesto (stačí k tomu sůl a olej), ze kterého se dá čerpat po celý rok, než zase v březnu a dubnu poroste. Nasekat jej můžete i na chléb s máslem, stejně jako pažitku, přidat do pomazánek apod. Sbírá se ještě před květem.

4. Hluchavka bílá

To, že se sbírají a suší květy, ví mnoho z nás, ale věděli jste, že mladé listy, které se dají sbírat až do poloviny května, můžete přidat do salátu (ale i omelet a polévek)? Mají dokonce pro člověka více prospěšných živin, než květy. Osobně jsem to nezkusila, a tak se s námi můžete o chuťový zážitek podělit zde pod článkem.

 class=
I violkou prý lze barvit pomazánky. V tomto případě jsem použila pampelišku.

5. Violka vonná

Do pětice přichází princezna všech obložených chlebů. Přidá barvu i tvarovou pestrost. Léčivý je také oddenek (podzemní část stonku), ale my využijeme na jaře květy, které chutnají sladce a jemně voní.

Rostlin používaných jako zelené koření můžete venku potkat mnohem více. Podběl, jahodník, kopřiva (ta je pouze k nálevu a tepelné úpravě), šťovík a tak dále. Na procházky doporučuji knihu Léčivé rostliny (Bruno P. Kremer), kterou můžete vzít do větší kapsy.

Související

Zavřít