Úvod TréninkBěžecký trénink „Jak na trail“ pro začátečníky. Co dělat jinak než na silnici?

„Jak na trail“ pro začátečníky. Co dělat jinak než na silnici?

od Vít Kněžínek

Běháte raději po silnici, nebo v terénu? Každý, kdo si kdy vyzkoušel obě varianty, vám potvrdí, že se jedná o naprosto odlišné sportovní disciplíny. Nejčastěji se stává, že začínající běžec vyrazí na silnici, nebo asfaltovou cyklostezku a až pak se postupně odhodlává vyběhnout do terénu. A právě pro tuto situaci jsme si připravili článek, který vám pomůže s přerodem ze silničního na trailového běžce.

Běh po silnici je jednoduchý v tom, že se nemusíte soustředit na povrch pod podrážkami bot. Zkrátka jedete pravá, levá a můžete se zaměřit pouze na svůj výkon, nebo kochání se okolím. V terénu se takového luxusu nedočkáte. Navíc vás nerovný povrch donutí rozhodit pravidelný rytmus kroku a celý pohyb se stává náročnějším a silovějším. V neposlední řadě nesmíme zapomínat na to, že v terénu cesty a stezky často vedou kolmo proti vrstevnicím – tedy nejprudší možným způsobem nahoru i dolů.

Aby se z vás stal ryzí trailový běžec a byli jste schopní běhat po lese bez jakýchkoliv omezení, budete potřebovat tři věci. Techniku, sílu a odvahu.

Technika

Vezměme si to pěkně popořádku. Běhání spočívá v tom, že se z jedné nohy odrážíte na druhou. Bez ohledu na povrch a další proměnné. Technika běhu v terénu se od techniky běhu po silnici ale může výrazně lišit. Problém je především v prudkých pasážích a všude tam, kde máte pod nohama technicky náročný terén ve stylu kamenité stezky, nebo rozbahněné pěšinky.

Klíčem k úspěchu je schopnost číst terén a přizpůsobit tomu svůj krok. Na silnici by kadence kroku měla být totožná bez ohledu na tempo. V terénu ale musíte s délkou kroku, nebo s mírou zvedání kolen neustále pracovat. Dá se to přirovnat k tomu, jako když řadíte různé převody na horském kole.

 Do určité míry se to týká roviny i kopců, ale nejvíce se technika běhu projeví při běhu dolů v prudkých sebězích. Na kozích stezkách plných kamenů a kořenů je třeba cupitat, drobit krok a pečlivě si vybírat, kam šlápnete. Po trávě, hlíně, nebo písku (zkrátka měkkých a sypkých površích) se naopak vyplatí krok co nejvíc natáhnout a po dopadu lehce sklouznout. Seběh po tvrdé hladké cestě se pak podobá běhu po asfaltu.

Jak natrénovat seběhy a techniku běhu v terénu obecně? To je jednoduchá otázka, na kterou ale neexistuje žádná jednoduchá odpověď. Většina běžců se shoduje na tom, že nejlepší a zároveň jedinou rozumnou cestou je naběhat v terénu co nejvíce kilometrů. Vybírat si různé stopy a zkoušet se v trailu pohybovat různými způsoby, až si nakonec najdete ten, který vám bude nejvíce vyhovovat.

Síla

Běh v terénu není pouze technická, ale i silová disciplína. Je to dáno množstvím kopců i nutností přeskakovat z překážky na překážku. Zapomeňte na krátký švihový krok z dráhy, nebo asfaltu. V trailu se vaše stehna pořádně nadřou. Efektivním doplňkem je proto silová příprava (ať už v podobě posilování s vlastní vahou, nebo návštěva posilovny) a běžecké tréninky orientované na sílu. Mimo jiné k tomuto účelu skvěle slouží opakované výběhy kopců, nebo krátké intervaly (cca 200 až 400 metrů) v maximální rychlosti.

Odvaha

Třetím pilířem běhu v terénu je odvaha. Budete-li se bát zrychlit kvůli zakopnutí, tak se nikdy nehnete z místa bez ohledu na fyzickou kondici. Hlavu je třeba trénovat stejně jako svaly. Omezení pocitu strachu nejen v sebězích vám pomůže se uvolnit a běžet rychleji a s menším úsilím. Padání k trailu tak nějak patří, ale nezapomínejte na to, že sportovat byste měli vždy s rozumem a soudností.

Skvělým tréninkem hlavy je zařazení některé rychlejší trailové disciplíny. Řeč je například o jízdě na horském kole, nebo lyžování. Pokud se budete cítit komfortně při výrazně vyšších rychlostech v sedle nebo na lyžích, pak je velmi pravděpodobné, že vám nebude činit potíže ani rychlejší běh.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky