Úvod Trénink Který sport spotřebovává kolik energie? Podívejte se na ten svůj

Který sport spotřebovává kolik energie? Podívejte se na ten svůj

od Magdaléna Ondrášová

Jste v dietě, nebo jen zvědaví, jak si stojí váš oblíbený sport v žebříčku energetických výdejů? Obzvlášť ti, kteří potřebují shodit nějaké to kilo, by se měli podívat na sestavu nejčastějších pohybových aktivit. Možná se budou divit.

Aby svaly mohly při pohybu kontrahovat, potřebují energii. Ne nadarmo se tak říká, že pro hubnutí je kromě pohybu také dobré budovat svalovou hmotu. Podle délky a intenzity sportování využívá organismus různých zdrojů energie. Ať už jsou to ale jakékoliv, jedno je jasné, mantra hubnoucích je, aby výdej byl vyšší, než příjem. Podívejme se proto, jaká činnost nám vydá nejvíce.

Do 400 kJ/hod (cca 95 kcal)

Tak sem ze sportů můžeme bohužel zařadit jeho pasivní sledování v televizi. Ať už je to kulečník nebo infarktové finále MS v hokeji, kde stojíme proti Rusku, moc kalorií nespálíte. Mohlo by vás zachránit leda to, že u televize neposedíte, a chodíte střídavě vynadat rozhodčím blíže k obrazovce a pak opět upadáte do gauče.

Do 800 kJ/hod (cca 190 kcal)

Na dvojnásobek kalorického výdeje se dostanete pouhým oblékáním, ať do cyklistického či běžeckého. Pořád to není nic, co by nějak zamávalo vaším denním výdejem, asi bude muset na ten skutečný pohyb dojít.

Do 1 000 kJ/hod (cca 240 kcal)

Už se začínáme zahřívat. Sem můžete zařadit lehký aerobik, nakupování (plnohodnotného jídla samozřejmě) nebo chůzi rychlostí čtyři kilometry za hodinu, takže procházkové tempo. Oproti tomu stejný příjem je jedna dvanáctka a těch do hodiny zvládnete bohužel asi víc.

Do 1 500 kJ/hod (cca 360 kcal)

Pozor, přijde chyták. Až 1 500 kilojoulů můžete spálit u volejbalu, tance a ping pongu, ale nezkoušejte argumentovat ženě, že z domu musíte kvůli hubnutí. Podobnou energii totiž vydáte i u činností, jako je luxování, mytí oken a drhnutí podlahy. Případně vás může vyslat na nákup rychlostí šest kilometrů v hodině.

Do 1 900 kJ/hod (cca 455 kcal)

Konečně přichází na řadu běh. Do těchto hodnot se dostanete rychlostí osm kilometrů v hodině. Podobnou energii vydáte fotbalem, vysokohorskou turistikou, plaváním (styl prsa), kondičním tréninkem či sexuální aktivitou (kdo z vás teď zajásal?). Ovšem nezapomeňte, že udávaná hodnota platí pro provozování činnosti v délce 60 minut.

Do 2 100 kJ/hod (cca 500 kcal)

I tady zmíníme plavání, ale mluvíme už o náročnějším kraulu. Řadíme sem i jízdu na kole (rychlostí 20 km/hod – a také záleží na tom, jestli máte silničku za stopade, nebo araba z bazaru), basketbal, sjezdové lyžování, tenis či chůzi do schodů.

Do 2 500 kJ/hod (cca 600 kcal)

Florbal, skákání přes švihadlo, badminton, závodní plavání, horolezectví, squash, běh vyšší rychlostí (či na lyžích) dají logicky zabrat více, než fandění národnímu týmu u televize, na to nemusíme být žádní Einsteini. Co už je horší, že ještě pořád hodina aktivit spadajících do této kolonky zdaleka nestačí na kyblík oblíbené dánské zmrzliny, jejíž název málokdo umí správně vyslovit, zato zkonzumovat ji na jeden zátah nám jde skvěle (okolo 4 000 kilojoulů).

Ať už hubnete, nebo ne, důležité je najít si sport, který vás bude především bavit. Po sportu je pak dobré sáhnout po správných sacharidech a bílkovinách, abyste mohli dobře regenerovat. Více o tom, k čemu jsou prospěšné bílkoviny v těle a kdy je jíst, najdete v tomto článku.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky