Úvod TréninkBěžecký trénink Cvik skipink: získejte lepší odraz díky běžecké abecedě

Cvik skipink: získejte lepší odraz díky běžecké abecedě

od Magdaléna Ondrášová

Zařaďte tento cvik do svého repertoáru a běhejte rychleji. Jak na to ukáže ve videu trenér Jan Pernica, který trénoval i filmového Zátopka, herce Václava Neužila. Naučte se naši běžeckou abecedu a běhejte jako Zátopek!

V minulém dílu jsme se naučili cvik liftink. Dnes vám ukážeme skipink. Seriálem vás provází atletický a kondiční trenér Vysokoškolského sportovního centra (VSC MŠMT), trenér reprezentantů ČR a SR v bězích na střední a dlouhé tratě, Jan Pernica.

Skipink

Čeho cvikem dosáhneme? Podobně jako u liftinku posilujeme pomocí skipinku svaly nohy a pracujeme na dobré odrazové schopnosti nohy. Navíc však výrazně posilujeme i další svaly nezbytné ke správnému běžeckému pohybu, jako jsou například flexory kyčle. Zároveň při správně vedeném pohybu, kdy dbáme na velký rozsah pohybu, pracujeme na protažení zmíněných svalových partií, které mají tendence být u běžců zkrácené a tudíž limitují jejich běžecký pohyb.

Pro správný zdvih kolena je důležité i složení nohy směrem k zadku. Lze tedy říct, že skipink je komplexním průpravným cvikem pro dobrý běžecký krok. Je nezbytné, aby si běžec hlídal také těžiště a příliš při tomto cviku neskákal, snažil se vykonávat aktivní pohyb nohy i  směrem dolů, a tím pádem letovou fázi, resp. „skákání“ eliminoval. Na zemi se noha opět nezdržuje příliš dlouho, abychom těžištěm nešli více dolů než je nezbytné.

Sledujte náš YouTube kanál a nic vám neunikne:

Běžecká abeceda vede ke zdokonalení nebo udržení běžecké techniky a posílení svalů důležitých pro běžecký pohyb.

Kdy abecedu cvičit?

Není dán žádný předpis, kdy atletickou abecedu zařadit. Je vhodné ji však dělat, když jsou svaly již zahřáté na provozní teplotu a případně i protažené, jelikož některé prvky vyžadují větší rozsah pohybu. Tradičně bývá abeceda využívána jako dynamická součást rozcvičení, říká trenér a dodává: „Já ji také využívám ve své skupině jako samostatné kondiční cvičení. Míra využití atletické abecedy v tréninku vychází z potřeb každého běžce. Kdo zápasí s technikou, doporučuji, aby ji zařazoval do tréninku opakovaně i víckrát v týdnu. Když učíme děti v atletice, je abeceda pravidelný rituál drtivé většiny tréninku.“ Je důležité ale upozornit, že je vhodné, aby nás při abecedě zpočátku někdo kontroloval, protože špatně prováděná abeceda může naopak nevhodné běžecké stereotypy podporovat (např. záklon apod.). 

Na jaké vzdálenosti cvik provádět?

Se vzdáleností se to má tak, že bych začínal třeba jen na 20-30 metrech. Pro běžeckého nováčka to nejsou úplně jednoduché cviky, ač se tak mohou jevit. Je dobré začínat jen na 20 až 30 metrech. Postupně pak můžete vzdálenost prodlužovat. „Ve své tréninkové skupině doporučuji vzdálenost okolo 40 až 50 metrů pro jednotlivé cviky. Rozlišujeme však také, zda je provedení abecedy více dynamické před rychlostním typem tréninku, nebo uvolněné, když jdeme nějakou tempovou vytrvalost nebo je chladno a nechci, aby se běžci zranili,“ upozorňuje na okolnosti Jan Pernica. Pokud volíte abecedu jako kondiční cvičení, tak se postupně dostanete i na 100 až 150 metrů. Trenér občas zařazuje abecedu také do výběhu, jako takový technický fartlek. Jeho rozsah se pak neurčuje vzdáleností, ale časem. „Nebojím se abecedu dávat do kopce nebo naopak z mírného kopce,“ popisuje proměnné, které trenér může u abecedy využít a udělat tak trénink pestřejší.

A jakých zásad se při cvičení držet?

  • Vždy se snažte cvičit na pevném podkladu, ale zároveň ne na asfaltu nebo betonu. Ideální jsou šotolinové cesty.
  • Důležitá je kontrola provedení cviku. Snažte se naučit abecedu pod dohledem odborníka nebo požádat kamaráda, který vás natočí. Málokterý běžec je schopen vnímat svůj pohyb tak, aby posoudil, zda ho provádí dobře, či špatně. Video dá dobrou zpětnou vazbu a vaše představa o provedení cviku narazí na realitu.

Cvičte ty prvky abecedy, na které máte. Začněte u jednoduchých. Začátečníci ani pokročilí běžci by se neměli pouštět do nejnáročnějších cviků, jako jsou například násobené odrazy. „Sám to ve skupině využívám jen u kondičně dobře připravených výkonnostních a vrcholových běžců. Riziko zranění je u odrazů a třeba ještě v kombinaci s prováděním na asfaltu opravdu velké. Bohužel tuto kombinaci vidím nezřídka. Zaměřte se na tři až čtyři základní cviky a ty vypilujte k dokonalosti,“ uzavírá téma s přáním úspěchu a běhání bez zranění, Jan Pernica. 

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky