Úvod VybaveníBěhání TEST: Garmin 45s. Co umí malé hodinky za skvělou cenu

TEST: Garmin 45s. Co umí malé hodinky za skvělou cenu

od Karolína Hornová

Hodinky Garmin Forerunner 45s designem možná nenadchnou. Za velmi příznivou cenu ale nabízejí GPS, velmi přesné měření tepu, rychlosti i vzdálenosti, možnost využívání tréninkových plánů Garmin Coach a pár bonusů navíc, které vám pomohou ke zdravějšímu životnímu stylu. To vše ve velikosti vhodné i na útlé dámské zápěstí.

Když přede mě položíte dvoje hodinky a dáte mi na výběr mezi spoustou high-tech funkcí a designem, sáhnu většinou po designu a to i na úkor funkcí. Pokud mám na sobě něco nosit, potřebuju, aby to odráželo můj styl – tím spíše, jde-li o věc, kterou budu nosit i „normálně“, tedy nejen na sport. U hodinek Garmin Forerunner 45s se ale, přiznám se, ocitám mezi dvěma mlýnskými kameny. Design se mi nelíbí. Trošku nuda. Neurazí, ale ani nenadchne. Připomíná mi moje první digitálky, které jsem nosila v první třídě, a to i lehce „devadesátkovou“ pomněnkovou barvou. Prvním argumentem „pro“ je pohodlí – hodinky jsou zmenšenou verzí modelu 45 a skvěle padnou na útlou dámskou ruku. Řemínek je měkoučký a v hodinkách lze i spát. Dále integrovaná GPS a cena kolem čtyř a půl tisíc. Tohle mě zajímá!

Velikost k nezaplacení

Garmin Forerunner 45s
Cena: 4 490 Kč

Hodinky Forerunner 45 a Forerunner 45s nabízejí identické vlastnosti, schopnosti i výdrž baterie za stejnou cenu. Jediné, v čem může kupující volit, je velikost. A to je na tom to nejlepší! Konečně chytré běžecké hodinky v opravdu dámské velikosti, přes které lze v klidu natáhnout rukáv mikiny, aniž bych si přiškrtila karpální tunely. Můžu dělat kliky nebo zvedat činky bez pocitu omezení na levé ruce. Z toho mám fakt radost. Líbilo se mi i snadné a rychlé nastavení a spárování s telefonem bez jakýchkoli zádrhelů. Pojďme se ale už podívat na zoubek funkcím.

Sednou dobře i na nejužší dámské zápěstí. Foto: Karolína Hornová

Díky „nadupaným“ funkcím se lépe mhouří oko i nad displejem, který připomíná dobu chytrých hodinek před pár lety – nevýrazné barvy, poměrně nízký kontrast a výrazné pixely. Nepříliš efektní vzhled vyvažuje přehlednost a účelnost, ve které se během dne zorientuje i člověk, který nikdy Garminy neměl. Ale zpět k funkcím – GPS lokalizace, optický monitor srdečního tepu, přesný akcelerometr, který měří rychlost a vzdálenost, a možnost následovat rady „virtuálního trenéra“, tedy strukturované tréninky či celé tréninkové plány, které lze stáhnout skrze aplikaci Garmin Connect. Ty jsou, stejně jako modernější design a barevný displej, novinkou oproti předchůdci Forerunner 35.

Slušný základ, který zmapuje (nejen) váš běh

Jak už název napovídá, hodinky jsou určené především pro běžce, ale také cyklisty. Kvůli úrazu běhám jen málo a krátké trasy a hodinky k tomu nijak zvlášť nepotřebuji. O to víc ale chodím po horách, jezdím na kole a cvičím kardio. A přesně to jsou aktivity, pro které jsou tyto garminy také jako dělané. Na nízkorozpočtové hodinky jsou Garmin Forerunner 45s velmi přesné – vzdálenost měří s odchylkou menší než 2 % oproti výpočtu v Google mapách i v porovnání s dražšími a přesnějšími sporttestery. Měření tepu má také solidní odchylku – do 1,5 %.

Při pohledu na displej a poslechu zvuku, indikujícího spouštění stopek, si sice nemohu nevzpomenout na oblíbenou hračku mého dětství, tamagoči, nicméně přehlednost zobrazení, přesnost měření i další vlastnosti mě přesvědčily, že tohle zvířátko jen tak nezahyne. Baterka vydržela pohodlně celý prodloužený víkend, během kterého jsem podnikla tři 15 kilometrové túry a dva domácí tréninky cvičení s vlastní vahou. Maximální výdrž při tréninku obden je jeden týden, což je velmi pěkné a bohatě postačí i začínajícím ultramaratoncům a těm, kteří rádi tráví dlouhé dny i noci v přírodě bez připojení k elektrické síti.

Chytré hodinky mají GPS a propojení s mobilním telefonem. Foto: karolína Hornová

Hodinky splňují asi všechny základní požadavky, které od běžeckých (respektive sportovních) hodinek očekáváte. Displej zobrazuje až tři hodnoty, které potřebujete sledovat. Měření vzdálenosti je díky integrovanému GPS senzoru velmi přesné, což u značky Garmin člověk už tak nějak očekává. Velmi přesné je i měření tepu. Z naměřených údajů hodinky na konci tréninku vypočítají hodnotu vaší VO2 max, což může být velmi dobré vodítko v případě, chcete-li zjistit, jak jste na tom s celkovou kondicí, a posouvat ji dál.

Kolik mám ještě energie? Stačí pohled na zápěstí

Osobně oceňuji i přítomnost „základních“ ukazatelů, jako je třeba počet kroků, odhad nachozených pater, počet aktivních minut a kalorií, který lze přehledně sledovat i tehdy, když nemáte spuštěný žádný trénink. V počtu kroků si lze nastavit denní cíl, takže nás hodinky motivují k pohybu i v den, kdy právě nemáme naplánovaný trénink.

A v běžném životě (tedy mimo tréninkové dny, v práci či třeba na cestách) nás pravidelně informují o hladině stresu a tepové frekvenci. Soustředit se na zdravější životní styl určitě pomůže i ukazatel tzv. Body Battery, který napoví, kolik energie nám ještě zbývá, že už se nám za zády plíží únava, a je třeba doplnit energii. Body Battery funguje nejlépe, když hodinky nosíme doslova ve dne v noci, aby mohly monitorovat i délku a kvalitu spánku.

Pojď si zaběhat na naše závody. Klikni a dozvíš se víc!

Hodně se mi líbilo promítání upozornění z mobilu – nebylo třeba vůbec nic nastavovat v aplikaci a hodinky zobrazovaly přehledně všechny příchozí zprávy a notifikace – bezchybně, okamžitě, a někdy dokonce o okamžik dříve, než zpráva pípla na mobilu.

Pár much pohledem hnidopicha

Orientace v menu hodinek mně zpočátku nepřišla příliš intuitivní a párkrát jsem se proklikala někam, kam jsem nechtěla. Hodinky postrádají navigaci v menu a musíte si ukládat v hlavě, kde se nacházíte. Není to ale nic, co by člověk nezvládl a zá pár minut zjistíte, že navigační tlačítka fungují velmi intuitivně. Hodinky jsou plně vodotěsné do 50 metrů, nicméně v menu budete marně hledat možnost cíleného trackování plavání. Což je trošku škoda třeba pro ty, kteří holdují triatlonu. Jinak portfolio sportů uspokojí většinu rekreačních sportovců – kromě cyklistiky hodinky trackují i kardio tréninky nebo třeba jógu.

Tep měří optickým čidlem na spodní straně těla hodinek. Foto: Karolína Hornová

Pohodlnost hodinek je umožňuje nosit 24 hodin denně, tedy i v noci. Což se také hodí v případě, pokud chcete co nejpřesnější údaje o zmíněné „Body Battery“. Zaznamenávání kvality spánku je ale podle mě optimističtější než realita. V aplikaci Garmin Connect se pak ukázalo, že jako spánek hodinky vyhodnotily i klidné ležení, spojené s koukáním na seriál, nebo ranní „koukání do stropu“. Nošení hodinek „24/7“ se dle mého názoru vyplatí spíše z jiného důvodu – velmi přesného výpočtu klidové tepové frekvence. To je hodnota, kterou se velmi hodí znát při sestavování tréninkového plánu (ať už sama sobě, s trenérem, nebo právě s virtuálním Garmin Coachem).

Nejlepší „levné“ hodinky nejen pro začátečníky

Je trošku škoda, že hodinkám Garmin Forerunner 45s chybí některé vychytávky, jako bezkontaktní placení a hudební přehrávač, nebo třeba dotykový displej, které někteří z nás už u chytrých hodinek berou jako samozřejmost. To je lehce odsouvá stranou u zájemců, kteří hodinky chtějí využívat na maximum i v běžném životě. Na druhou stranu, tyto garminy jsou tu především kvůli sportování. A tento úkol plní na jedničku.

Garmin Forerunner 45s. Foto: Karolína Hornová

Silikonový řemínek se vyrábí ve čtyřech barvách a lze ho vyměnit. Není to ale tak snadné jako u některé konkurence (třeba hodinek Fitbit Versa) – budete k tomu potřebovat šroubováček a pár minut času. Na ladění s outfitem či společenskou příležitostí to tedy příliš není. Pokud ale budeme předpokládat, že si Garmin Forerunner 45s pořizujeme především kvalitní sporttester za dobrou cenu, nemůžeme šlápnout vedle. Je naprosto ideální volbou pro běžce-začátečníky, kteří to se sportem myslí vážně, ale uspokojí i pokročilejší sportovce, kteří se chtějí dál a dál zdokonalovat pomocí tréninkových plánů.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky