Úvod Inspirace MUM: Napínavá Boskovická etapa. Průvan na čele a výhra Šunky

MUM: Napínavá Boskovická etapa. Průvan na čele a výhra Šunky

od Magdaléna Ondrášová

Druhá etapa Moravského ultramaratonu se startovala v pondělí 6. července v Boskovicích na náměstí, a to ve dvou rozbězích podle výkonnosti běžců (ve skutečnosti byl povolen navíc start ještě v dřívější dobu pro nejpomalejší běžce). Na špici se pořadí v průběhu závodu střídalo a nakonec vyhrál Jan Šunka.

Tato etapa se těšila i zájmu médií – přijela Česká televize a zaznamenala něco ze startu, průběhu i finiše závodu (odvysíláno v pořadu Branky body sekundy včera v 19:52 na ČT1). Výškový profil trati 817 metrů celkového stoupání nenasvědčuje tomu, že by tato etapa byla nějak výrazně snadnější než ta první. Ale protože kolem poledne se trochu ochladilo, snad i nějaká ta kapka deště spadla, určitě se závodníkům běželo líp.

Podle všech předpokladů nastal hned od začátku boj mezi těmi nejlepšími. Vytvořila se asi 13členná skupina, ve které se v čele drželi Libor Eremka a Dan Orálek. Když opustili Boskovice, pokračovali za policejního doprovodu po silnici až k místu, kde z hlavní silnice odbočuje klikatá silnička vedoucí do Újezdu u Boskovic, a po ní běželi v táhlém stoupání až k první občerstvovací stanici.

Co je MUM
Moravský ultramaraton je mezinárodní etapový běžecký závod, který se skládá ze sedmi závodů v sedmi dnech za sebou. Jde o nejdelší etapový závod na území České republiky. Každá etapa má délku maratonu, probíhá velmi členitým terénem a její převýšení je v průměru 900 m stoupání. Závod má v současné podobě centrum v Lomnici nedaleko Tišnova a starty jednotlivých etap jsou kromě Lomnice ještě v Boskovicích, Blansku, Tišnově, Olešnici a Bystřici nad Perštejnem.
Závod založil skvělý český ultramaratonec Tomáš Rusek v roce 1992, kdy první dva ročníky měly deset etap. Letošní 28. ročník bude asi rekordní, co se týká počtu startujících, protože na startu všech etap bude stát asi 70 běžců a počet startujících v jedné etapě bude přesahovat 100 běžců

Kdyby tolik nespěchali, už zde by viděli podél silnice lesní jahody. Pokračování v mírném táhlém stoupání po lesní cestě tuto čelní skupinu příliš neroztrhalo, jen ji s nevelkou ztrátou opustili Martin Šerák, Libor Konečný a Zbyněk Tkadlčík. K následující občerstvovačce u hájenky přiběhli tedy první dva Eremka s Orálkem, do Doubravice již ale Ondra Velička, následovaný Danem Orálkem.

Na trase dnešní léto nabízelo nejen lesní jahody, ale i maliny. Kdyby se běželo podle starší verze trasy, nechyběl by ani rybíz u Lysic. Ale Kunčina Ves to jistila třešněmi a přilehlé lesy borůvkami.

Patrně tato nabídka přírodního občerstvení s nadsázkou nakonec rozhodla o konečném pořadí, kdy do čela se prodral dosud nenápadný Jan Šunka (3:19:45) a za ním s půlminutovým odstupem Tomáš Hrnčíř. Jako třetí se umístil Martin Plačko o dalších pět sekund později. Dana Orálka nakonec opět předstihl Libor Eremka.

V kategorii žen první doběhla Lenka Polachová (3:44:10) následovaná Lenkou Horákovou a Martinou Dvořákovou. Zatímco v první etapě startovalo 24 žen, i v pondělním startovním poli 101 běžců bylo žen 17, což je opravdu pěkné číslo. Nechyběly zde ani Alena Žákovská, ani Zdenka Komárková, veteránky, které zde na Moravském ultramaratonu v minulých letech braly nejednu trofej.

Dvě etapy ze sedmi jsou za námi. Co přinesou ty další? Úterní etapa se bude startovat z Blanska a povede krásnými místy s význačným výskytem malin.

Vzhledem ke stavebním pracím na příjezdové komunikaci u školy v Lomnici je k dispozici parkování na hřišti s příjezdem z druhé strany, tedy z křižovatky hlavní silnice (Tišnov – Lomnice) se silničkou na Veselí.

Výsledky

Na www.rungo.cz můžete čekat reportáže i z dalších etap.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky