MUM: Olešnická etapa. Odvážný únik Eremkovi vyšel

Moravský ultramaraton: Olešnická etapa. Foto: Dan Orálek

Pátý den Moravského ultramaratonu ze sedmi nepřinesl žádné překvapivé momenty, až na odvážný únik Libora Eremky hned od startu. Zatím co dnešek nadělá z běžců smaženky, ještě včera si mohli v Olešnické etapě užít chladnějšího počasí. I v ženách nedošlo k žádnému zlomu a vede Lenka Horáková.

Etapa startovaná v Olešnici (reportáže ze všech etap si můžete přečíst zde) s výškovým profilem 802 metrů stoupání vedla běžce do údolí Svratky ve Víru, ale zakrátko je vytáhla opět do malebných míst okolo Hodonína u Kunštátu, kdy pak nejvyššího bodu trasy dosáhli u Brumova. Počasí bylo vcelku běžecky přívětivé, teploty jen mírně překračovaly 20°C, osvěžení mohl přinést občasný jemný deštíček, který ovšem nakonec nepřišel.

Co je MUM
Moravský ultramaraton je mezinárodní etapový běžecký závod, který se skládá ze sedmi závodů v sedmi dnech za sebou. Jde o nejdelší etapový závod na území České republiky. Každá etapa má délku maratonu, probíhá velmi členitým terénem a její převýšení je v průměru 900 m stoupání. Závod má v současné podobě centrum v Lomnici nedaleko Tišnova a starty jednotlivých etap jsou kromě Lomnice ještě v Boskovicích, Blansku, Tišnově, Olešnici a Bystřici nad Perštejnem.
Závod založil skvělý český ultramaratonec Tomáš Rusek v roce 1992, kdy první dva ročníky měly deset etap. Letošní 28. ročník bude asi rekordní, co se týká počtu startujících, protože na startu všech etap bude stát asi 70 běžců a počet startujících v jedné etapě bude přesahovat 100 běžců

Někteří běžci si trochu stěžovali na dlouhé úseky silnice z Víru do Hodonína a jiní to zase uvítali. V každém případě silnice byla kompenzována závěrečným seběhem do Lomnice, který je po velmi technické úvozové cestě.

V této etapě Libor Eremka vsadil na strategii vést v závodě od začátku do konce, což se mu vyplatilo (vítězný čas 3:10:03). Už na první kontrolní bod na 6,5 kilometru dorazil s více než minutovým náskokem na sedmičlennou skupinu pronásledovatelů, v níž aktivní roli hráli mj. Marcel Hašpl, Jan Šunka i Dan Orálek.

Situace začala vypadat poněkud odlišně na 24. kilometru, kde Marcel Hašpl ztratil druhou pozici, na níž se propracoval Martin Kopecký, následovaný Danem Orálkem, zatímco Libor Eremka v čele o něco zvýšil svůj náskok. Skupina pronásledovatelů (pokud tedy lze hovořit o skupině, když odstupy mezi běžci byly v desítkách sekund) se ještě více roztrhala ve stoupání pod Sýkoř, takže druhý Kopecký měl na třetího Orálka již náskok dvou minut.

V závěrečném úseku se pokusil o stíhací manévr Martin Kopecký, takže více než minutový náskok Eremky stáhl na pouhých 24 sekund. Podobně jako v druhé a třetí etapě se Martin Plačko pokusil využít seběh do Lomnice k drtivému finiši, díky němuž se propracoval na třetí pozici před Orálka, jelikož běžel tento úsek o tři minuty rychleji.

V ženské kategorii zabodovaly Lenka Horáková (3:42:21), Martina Dvořáková a Zdeňka Komárková. Tím se již začíná rýsovat pořadí v seriálu 3 ze 7, kde v ženské kategorii máme prozatím pořadí Komárková, Žákovská, Kohnová, v mužích Vašíček, Hašpl, Šamonil.

V celkovém pořadí hlavního závodu si i nadále upevnil vedení Eremka před Kopeckým a Plačkem, zatímco Orálek s Veličkou jsou na následujících pozicích, přičemž pátý Velička má na Eremku ztrátu plnou půlhodinu. Podobně je možná v ženské kategorii už pořadí dáno – Horáková, Dvořáková, Čadová, kde ale rozestupy jsou v desítkách minut.

V pátek nás čeká Bystřická etapa, tentokrát opět v tropických teplotách.

Výsledky

Na www.rungo.cz můžete čekat reportáže i z dalších etap.

Podobné příspěvky

Když australská běhna zrovna neběhá…aneb jak mi Austrálie ukradla část českého srdce

Xiaomi Fan Festival: neodolatelné slevy až 5 250 Kč. Xiaomi zlevňuje mobily, vysavače i koloběžky

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech