Úvod Inspirace MUM: Předposlední den. Slunce odpálilo únikáře, slaví Vemola

MUM: Předposlední den. Slunce odpálilo únikáře, slaví Vemola

od Magdaléna Ondrášová

Předposlední den etapového závodu Moravského ultramaratonu ogrilovalo slunce, což si žádalo pečlivě zvolenou strategii. Stejně jako to včera udělal Libor Eremka, zkusil únik od začátku Titus Ablorh. Zvolené tempo Jiřího Vemoly bylo ale úspěšnější. V ženách tentokrát slavila Martina Dvořáková.

Reportáže ze všech etap si můžete přečíst zde

Bystřická etapa slibovala podle předpovědi meteorologů vedro a riziko příchodu studené fronty, souhrn stoupání 945 metrů, ale i běh po vrstevnici nad Vírskou přehradou s pěknými výhledy nebo úbočím nad Svratkou mezi Nedvědicí a Doubravníkem, kde voní malinová stráň.

Etapu začal zostra Titus Ablorh, který na prvním úseku vytvořil více než minutový náskok na Pavla Czerného, který byl následovaný čelní skupinou se ztrátou další minuty. Ale již na dalším kontrolním stanovišti (13. kilometr) Czerny vedl nově uskupenou třičlennou čelní skupinu před Ablorhem a Jiřím Vemolou, který se na ně dotáhl. Zatímco, Ablorh a Czerny postupně odpadali z čela zjevně po přepáleném začátku v onom tropickém počasí, Jiří Vemola si od této chvíle suverénně běžel pro celkové vítězství v etapě v čase 3:25:17.

Další pozice postupně obsadili Martin Kopecký a Martin Plačko, když v druhé půli závodu stupňovali úsilí. Čtvrtý Libor Eremka s osmiminutovou ztrátou na Vemolu a Dan Orálek (letos již poněkolikáté na páté pozici) si jistili své pozice v celkovém pořadí. I když nutno říci, že odstup pouhých dvou minut v celkovém pořadí mezi prvním Eremkou a druhým Kopeckým, ale ani čtvrthodinový náskok na třetího Plačka a skoro půlhodinový náskok na čtvrtého Dana Orálka, neposkytuje žádné garance na MUMu žádné.

V kategorii žen tentokrát vítězila Martina Dvořáková (3:59:04) před Lenkou Horákovou, a to s téměř sedmiminutovým náskokem. Jako třetí doběhla Marcela Čadová. V celkovém pořadí si ale Lenka Horáková udržuje první pozici před Dvořákovou s 45 minutovou rezervou, takže má dobrý základ pro to, aby si tuto pozici udržela i v sedmé etapě. Marcela Čadová s dvouhodinovým odstupem je zatím celkově třetí a zdá se, že další běžkyně opět se ztrátou asi dvou hodin by ji již v sedmé etapě neměla ohrozit, pokud se nestane něco nepředvídaného.

Zdá se také, že celkové pořadí v seriálu 3 ze 7 se stabilizovalo, ale samozřejmě může nastat cokoli.

V sobotu se běží poslední tzv. Cimrmanova etapa. I když ten název budí dojem jakési recese, závodníci budou moci plně pocítit realitu – běh v dešti a v kopcích, blátem i po kamení a asfaltu.

Výsledky

Co je MUM
Moravský ultramaraton je mezinárodní etapový běžecký závod, který se skládá ze sedmi závodů v sedmi dnech za sebou. Jde o nejdelší etapový závod na území České republiky. Každá etapa má délku maratonu, probíhá velmi členitým terénem a její převýšení je v průměru 900 m stoupání. Závod má v současné podobě centrum v Lomnici nedaleko Tišnova a starty jednotlivých etap jsou kromě Lomnice ještě v Boskovicích, Blansku, Tišnově, Olešnici a Bystřici nad Perštejnem.
Závod založil skvělý český ultramaratonec Tomáš Rusek v roce 1992, kdy první dva ročníky měly deset etap. Letošní 28. ročník bude asi rekordní, co se týká počtu startujících, protože na startu všech etap bude stát asi 70 běžců a počet startujících v jedné etapě bude přesahovat 100 běžců

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky