Tlumicí materiály: jak šel trend a co nyní vládne světu?

Tlumicí materiály prodělaly v posledních letech velkou obrodu. Foto: Vít Kněžínek

Není to tak dávno co byl za nejlepší tlumicí materiál považován gel. V závěsu za ním byly technologie jako vzduchová bublina, nebo vlnová deska. Těm dobám už ale odzvonilo. Nyní se nacházíme v době pěnové a možnosti tlumení běžeckých bot jsou prakticky neomezené.

Zaskočil vás první odstavec o tom, že gel a další podobné materiály už nejsou na špičce v oblasti tlumení? Stačí se podívat na aktuální nabídku ASICSu, nebo Mizuna a velmi rychle zjistíte, že původní tlumicí materiály z kolekce pomalu ale jistě mizí. Tento proces je tak pomalý a pozvolný především kvůli marketingu. Nemůžete zkrátka ze dne na den odstřihnout technologii, o které desítky let tvrdíte, že je ta jediná nejlepší.

Jak je možné, že gel přestal být prémiovou a nepřekonatelnou záležitostí?

Není to tím, že by gelové, nebo vlnové tlumení bylo špatné. Vůbec ne. Tyto technologie ale vznikaly před dlouhými roky a vývoj materiálů za tuto dobu neuvěřitelně poskočil. V roce 2 000 byly možnosti pěny značně omezené. EVA pěna byla sice nejvhodnějším materiálem, ale i tak se jednalo o poměrně tvrdý a nepružný materiál s nízkou životností. Právě proto se pěna obohacovala o gel a další podobné technologie, aby se zvýšila měkkost v nejdůležitějších místech mezipodešve i celková životnost tlumení.

Dnes ale dokáží výrobci s pěnou hotové zázraky. Nové EVA, TPU, TPE i další materiály jsou lehčí, měkčí, pružnější i odolnější, než si ještě pár let zpátky kdokoliv dokázal představit. A právě tento pokrok nedává gelům, vlnám a spol. příliš prostoru, protože kromě vysoké měkkosti nemají mnoho dalších výhod. Tyto technologie a materiály jsou totiž ve srovnání s čistou pěnou mnohem těžší a především neposkytují ani zdaleka tak vysokou energetickou návratnost. Ve velmi blízké budoucnosti se dá očekávat, že drtivá většina nových bot bude už čistě pěnová. Před běžci se ale nabízí nová otázka – jakou pěnu zvolit? Jednotlivé varianty se od sebe totiž zásadně liší a každá se hodí pro něco jiného.

Pro zjednodušení si rozdělíme běžecké boty na dvě kategorie. Do první z nich patří modely bot určené na výkon, do té druhé pak boty především komfortní, neboli tréninkové – kterými začneme.

Běžecké boty pro trénink

Jaké jsou hlavní očekávání od běžecké boty určené pro trénink a každodenní použití? Většina běžců vám odpoví, že od svých bot chtějí maximální komfort a vysokou životnost. Právě těmto vlastnostem se snaží vyjít všichni výrobci běžeckých bot vstříc a využívají k tomu dva základní tlumící materiály – EVA a TPU.

EVA je nejstarší používaná a dodnes nejrozšířenější tlumicí pěna. Za poslední dekádu prošla obrovským vývojem, kdy moderní boty jsou oproti svým předchůdcům mnohem lehčí, měkčí i odolnější. 

EVA pěny jsou charakteristické úžasně nízkou hmotností a výraznou mechovostí, díky které máte pocit, že běháte po obláčku. Tedy, pokud je bota vybavena dostatečně mohutnou vrstvou tohoto tlumení. Ukázkovým příkladem tohoto typu bot jsou modely značky Hoka One One. Ty jsou postavené na několika centimetrech lehké EVA pěny, celkově jsou tyto boty velmi lehké a každý, kdo v nich kdy běžel vám potvrdí, že i úžasně měkké. 

Má to ale hned několik drobných háčků. Jak už bylo řečeno, vývoj EVA šel neskutečně dopředu. I tak má ale tento materiál pár neodstranitelných nedostatků.

Prvním z těchto nedostatků je náchylnost na okolní teplotu. EVA totiž v zimě mrzne a tvrdne. V létě pak může dojít k povolení její struktury vlivem tepla. Kromě toho má EVA omezenou možnost vracet energii. Nejlepší směsi z tohoto materiálu vrací cca 65 % energie zpět, což není vůbec špatná hodnota, ale na konkurenční TPU to v žádném případě nestačí.

Posledním nedostatkem je nízká životnost spojená s nízkou hmotností. Stručně řečeno – čím lehčí směs, tím rychleji ji prošlapete. U extrémně “nadýchaných” pěn může být životnost pouhých pár set kilometrů, než se celá mezipodešev vyšlape a citelně deformuje.

V roce 2012 proto přišel adidas s materiálem Boost, který má všechny tyto nedostatky řešit. Boost byl prvním zástupcem TPU tlumících pěn a spustil doslova lavinu. Běžci si ho totiž zamilovali a kupovali nové boostové adidasky ve velkém. Během několika málo sezón se tak každá značka snažila přijít na trh s vlastní alternativou. V čem byl Boost tak jedinečný a lákavý? Především v tom, že odstraňoval většinu nedostatků EVA pěny, aniž by sám měl nějaký zásadní nedostatek.

TPU pěny nemění své vlastnosti v obrovském rozsahu teplot, mnohem lépe pruží a vrací energii a v neposlední řadě mají i špičkovou tvarovou paměť a tím i vyšší životnost.

Běh v botách tlumených TPU se pocitově velmi liší od běhu s mezipodešví z klasické EVA pěny. Jak už bylo popsáno, EVA dodává pocit mechově měkkého a hladkého došlapu. TPU je proti tomu jako trampolína, která má mnohem rychlejší “bounce” při odrazu. Pocitová měkkost tak může být o něco nižší, ale o to živějším a dynamičtějším dojmem tyto boty působí. Vyšší energetická návratnost (tento pojem byl ostatně zavedem právě s příchodem TPU pěny) ale vyžaduje od běžce o něco vyšší spolupráci. Zpevněné kotníky a stabilní chodidla jsou základními předpoklady používání tohoto typu bot. 

Jedinou objektivní nevýhodou TPU je pak o něco vyšší hmotnost. Není to žádné drama, ale stejně mohutná vrstva tlumení bude znatelně těžší, než alternativa z odlehčené EVA pěny. A tím se dostáváme z kategorie pohodlných tréninkových bot k botám určeným na výkon.

Běžecké výkonnostní boty

Možná vás při přečtení pojmu “energetická návratnost” napadlo, jak moc by vás taková bota reálně zrychlila. Odpověď dlouhé roky zněla: NE. TPU modely sice byly pružnější a vracely o cca 10 až 15 procent energie víc, než nejenergičtější boty s EVA pěnou, ale pro viditelný vliv na rychlost běhu to nestačilo.

Tuto hranici prolomil až Nike se svými speciálními karbonovými závodkami. Pro jejich výrobu použil zbrusu nový materiál Pebax (TPE pěna), který kombinuje výhody EVA a TPU a dostává se svými vlastnostmi na dosud nepředstavitelnou úroveň.

Energetická návratnost Pebaxu je totiž vyšší, než 90 procent a tato pěna je zároveň úžasně lehká. Čtyři centimetry vysoké Nike Vaporfly NEXT% váží méně, než 200 gramů, což byla donedávna výsada ultratenkých a tvrdých závodek. Takto vysoká hmota materiálu s takřka neomezenou energetickou návratností už vás pořádně nakopne. V kombinaci s karbonovým plátem tak dostáváme nástroj, který běžce prokazatelně zrychlí. 

Tento nový typ pěny tak stojí za revolucí ve výkonnostním běhání po silnici a na dráze. V oblasti tréninkových bot se ale neobjevuje a troufám si tvrdit, že ani v dohledné době objevovat nebude. Na základě fyzikálních zákonů má tato pěna totiž své omezení, kterým je extrémně nízká životnost. Vzhledem k extrémně nízké hmotnosti by vás nemělo překvapit, že životnost Pebax TPE pěny a podobných alternativ je jen několik desítek kilometrů. Pořizovací cena těchto bot je přitom i dvakrát vyšší, než u standardních modelů. Je tak jisté, že ještě pár let budou tyto ultra vysoké, lehké a rychlé boty určeny výhradně pro sváteční závodní využití. 

Podobné příspěvky

Cvičení doma, díl třetí: zahřejte svaly, rozhýbejte rodinu!

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech