Úvod ZdravíPohyb FYZIOPORADNA: cyklistika a prostata. Místo kola šlapadlo

FYZIOPORADNA: cyklistika a prostata. Místo kola šlapadlo

od Magdaléna Ondrášová

Od srpna je vám na webu RUNGO.cz otevřená Fyzioporadna. Sešlo se nám více dotazů na stejné téma a to je prostata vs jízda na kole. Odpovídat bude fyzioterapeutka Kateřina Jinochová.

Dotaz č. 1: Byl mi diagnostikován nádor prostaty. Absolvoval jsem léčbu ozařováním. Lékaři mi i na špičkovém pracovišti nedoporučovali jízdu na kole ani elektrokole. Manželka někde na internetu vyhledala, že i s takovou diagnózou lze jezdit na jízdním kole. Jaký je váš názor na uvedené? Děkuji za odpověď.

Dotaz č. 2: Dobrý den, jen ve zkratce. Léčím si prostatu a lékaři mi nedoporučují jízdu na kole. Dá se použít nějaké speciální sedlo? Mnohokrát děkuji.

Odpověď

U onkologických pacientů je pohyb, fyzická aktivita či sport obecně velmi diskutabilním tématem. Vždy záleží na tom, o jaký typ nádoru se jedná, v jaké fázi se nyní pacient nachází, jaká je prognóza. Je však nutno zdůraznit, že by pacient měl dbát pokynů svého ošetřujícího lékaře, který aktuální stav pacienta zná. Zároveň má k dispozici veškeré lékařské zprávy a výsledky vyšetření.

Ve své praxi se nespecializuji na onkologické pacienty, nicméně si dovolím souhlasit s ošetřujícím lékařem. Na internetu se toho dá načíst hodně, ale zkušenosti lékaře odborníka jsou k nezaplacení. Domnívám se, že jízda na kole byla nedoporučena z hlediska velkého tlaku na prostatu při sedu na bicyklu (více o sedu na kole v předchozí Fyzioporadně). Při nadměrné zátěži na daný segment může docházet k negativním vlivům (velký tlak na močovou trubici a prostatu, nadměrná zátěž, váha těla na malém cyklistickém sedle), které by mohly zhoršit onkologický nález. Z tohoto důvodu bych rozhodně nedoporučovala ani obměňovat sedlo za pohodlnější, vyztuženější či jiný typ sedla. Tlak na prostatu bude v tomto ohledu velmi obdobný.

Pokud je kolo neodmyslitelnou součástí života pacienta, volila bych relativně jednoduchý kompromis. Místo jízdy na kole jako takové bych spíše doporučila tzv. šlapadlo (obecně se tomu říká pedálová pomůcka), kdy sedíte na židli (váha těla je rozložená především na sedací hrboly, nikoliv na prostatu a močovou trubici) a provádíte šlapání jako na kole. Šlapadla jsou již natolik technická, že si lze změřit vzdálenost i rychlost, kterou pacient na šlapadle ujel. Pedálová pomůcka je velmi vhodnou alternativou bicyklu pro udržení fyzické aktivity, mobilitu kyčlí i kolen a částečně to v mysli pacienta jízdu na kole může vynahradit.

Komplexní fyzioterapeutická péče je velmi důležitou součástí léčby u pacientů s obtížemi v oblasti prostaty. Z tohoto důvodu je fyzická aktivita důležitým pozitivním faktorem pro úspěch léčby v rámci multidisciplinárního pojetí problému. Mezi základní kameny rehabilitační péče řadíme chůzi, či chůzi s nordic walking holemi. Ze specifičtějších technik se využívá aktivace svalů pánevního dna a hlubokého stabilizačního systému páteře. Následně dochází ke zvýšení svalové síly, zlepšení koaktivace svalů pánevního dna a močového měchýře, což výrazně zlepšuje komfort v oblasti inkontinenčních obtíží a zlepšuje kvalitu erektilní funkce pohlavního ústrojí. Z přístrojových technik lze využít distanční elektroléčbu, konkrétně vysokoindukční magnetické pole.

Jízda na kole se dá vynahradit jinou fyzickou aktivitou, která nebude stav pacienta zhoršovat, ale naopak bude zvyšovat jeho tělesný komfort, sexuální a močové funkce. Dbejte na včasná preventivní vyšetření prostaty, která jsou vcelku jednoduchá a bezbolestná. Vyšetřuje se palpačně přes konečník a pomocí krevních testů (vyšetření PSA). Dále je vhodné nekouřit, nepít alkohol a dávat si pozor na prochladnutí.

Dotazy na fyzioterapeutku Kateřinu Jinochovou můžete klást zde:



Kateřina Jinochová – fyzioterapeutka

Pohyb lidského těla mne zajímal už odmalička během sportů, kterým jsem se věnovala (tanec, lukostřelba, běh, softball). Zájem o svaly, klouby a jejich zranění mne dovedl na životní dráhu fyzioterapeutky a sportovní terapeutky. Vystudovala jsem bakalářský obor Fyzioterapie na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT na Kladně a magisterský titul získala na Fakultě zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci. 

Pracuji jako vedoucí fyzioterapeutka na ortopedicko-fyzioterapeutické klinice Orthotes v Praze, kde se věnuji především pacientům s ortopedickými a traumatologickými diagnózami. 

Mimo ordinaci je součástí mého pracovního života i pedagogická činnost, jelikož jsem externí vyučující studentů fyzioterapie na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT. Dále jsem lektorkou konceptu Blackroll pro Českou republiku.

Věnuji se také sportovní fyzioterapii, v sezóně 2019/2020 jsem pečovala o hokejový A-tým Rytíři Kladno. Nyní se věnuji sportovcům ve více oblastech včetně např.  bojových sportů, konkrétně MMA. 

Katku najdete:  www.orthotes.cz

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky