Úvod ZdravíVýživa Dýňový koláč bez cukru. Jíte low-carb? Tohle recept musíte vyzkoušet

Dýňový koláč bez cukru. Jíte low-carb? Tohle recept musíte vyzkoušet

od Magdaléna Ondrášová

Upečte si nový chutný recept z dýně. Nadšení budou hlavně ti, kteří se z jakéhokoliv důvodu snaží omezit sacharidy. Tento dýňový koláč je totiž low-carb recept Lucie Schimmelové, která má s tímto stravováním bohaté zkušenosti.

Recept:

KORPUS:

  • 200 g mandlové mouky
  • 40 g mletého zlatého lněného semínka
  • 60 g kokosové mouky
  • 140 g másla
  • 40 g erytritolu
  • 1 vejce L
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 2 lžíce studené vody

NÁPLŇ:

  • 400 g dýňového pyré 
  • 4 vejce
  • 50 g erytritolu
  • 20 g meruňkové marmelády
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru (nebo úplně najemno 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru)
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého anýzu
  • 1/2 lžičky mletého badyánu

POSTUP:

Mírně povolené máslo smícháme s vejcem, erytritolem, špetkou soli, vanilkovým extraktem a vodou. Do směsi vmícháme mandlovou mouku, mleté lněné semínko a kokosovou mouku. Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme 20 minut odpočinout v lednici.

Mezitím si středně velkou dýni Hokkaido rozřízneme, vydlabeme semínka a nakrájíme ji na měsíčky. Dýni vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme asi 15 minut do změknutí.

Po upečení necháme dýni volně vychladnout a rozmixujeme ji na hladké pyré.

Těsto na korpus vyndáme z lednice a pomocí prstů ho vtlačíme  do dortové formy o průměru 22 až 25 cm. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a korpus v ní zapečeme asi na 10 minut.

Mezitím si připravíme náplň tak, že v míse smícháme dýňové pyré se smetanou, vejci, erytritolem, meruňkovou marmeládou a kořením.

Připravenou náplň nalijeme na předpečený dortový korpus a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia.

Na dno trouby vložíme kastrůlek s vodou.

Koláč pečeme asi 40 až 45 minut, poté pootevřeme dvířka trouby a necháme koláč volně vychladnout.

Lucie Schimmelová je autorkou knihy Nízkosacharidová sladká kuchařka a nového stolního kalendáře pro rok 2021.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky