Dýňový koláč bez cukru. Jíte low-carb? Tohle recept musíte vyzkoušet

Dýňový koláč vhodný na nízkosacharidové stravování. Foto: Lucie Schimmelová

Upečte si nový chutný recept z dýně. Nadšení budou hlavně ti, kteří se z jakéhokoliv důvodu snaží omezit sacharidy. Tento dýňový koláč je totiž low-carb recept Lucie Schimmelové, která má s tímto stravováním bohaté zkušenosti.

Recept:

KORPUS:

  • 200 g mandlové mouky
  • 40 g mletého zlatého lněného semínka
  • 60 g kokosové mouky
  • 140 g másla
  • 40 g erytritolu
  • 1 vejce L
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 2 lžíce studené vody

NÁPLŇ:

  • 400 g dýňového pyré 
  • 4 vejce
  • 50 g erytritolu
  • 20 g meruňkové marmelády
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru (nebo úplně najemno 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru)
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého anýzu
  • 1/2 lžičky mletého badyánu

POSTUP:

Mírně povolené máslo smícháme s vejcem, erytritolem, špetkou soli, vanilkovým extraktem a vodou. Do směsi vmícháme mandlovou mouku, mleté lněné semínko a kokosovou mouku. Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme 20 minut odpočinout v lednici.

Mezitím si středně velkou dýni Hokkaido rozřízneme, vydlabeme semínka a nakrájíme ji na měsíčky. Dýni vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme asi 15 minut do změknutí.

Po upečení necháme dýni volně vychladnout a rozmixujeme ji na hladké pyré.

Těsto na korpus vyndáme z lednice a pomocí prstů ho vtlačíme  do dortové formy o průměru 22 až 25 cm. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a korpus v ní zapečeme asi na 10 minut.

Mezitím si připravíme náplň tak, že v míse smícháme dýňové pyré se smetanou, vejci, erytritolem, meruňkovou marmeládou a kořením.

Připravenou náplň nalijeme na předpečený dortový korpus a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia.

Na dno trouby vložíme kastrůlek s vodou.

Koláč pečeme asi 40 až 45 minut, poté pootevřeme dvířka trouby a necháme koláč volně vychladnout.

Lucie Schimmelová je autorkou knihy Nízkosacharidová sladká kuchařka a nového stolního kalendáře pro rok 2021.

Podobné příspěvky

Na ionťáky po tréninku zapomeňte! Nápojem šampionů je čokoládové mléko

Za rozkoší do posilovny? Vyvrcholení při sportu je běžnější, než se zdá

Energy drinky dětem křídla nedají. Připraví je o spánek i soustředění