Upečte si nový chutný recept z dýně. Nadšení budou hlavně ti, kteří se z jakéhokoliv důvodu snaží omezit sacharidy. Tento dýňový koláč je totiž low-carb recept Lucie Schimmelové, která má s tímto stravováním bohaté zkušenosti.
Recept:
KORPUS:
- 200 g mandlové mouky
- 40 g mletého zlatého lněného semínka
- 60 g kokosové mouky
- 140 g másla
- 40 g erytritolu
- 1 vejce L
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- 2 lžíce studené vody
NÁPLŇ:
- 400 g dýňového pyré
- 4 vejce
- 50 g erytritolu
- 20 g meruňkové marmelády
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru (nebo úplně najemno 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru)
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky mletého anýzu
- 1/2 lžičky mletého badyánu
POSTUP:
Mírně povolené máslo smícháme s vejcem, erytritolem, špetkou soli, vanilkovým extraktem a vodou. Do směsi vmícháme mandlovou mouku, mleté lněné semínko a kokosovou mouku. Vzniklé těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme 20 minut odpočinout v lednici.
Mezitím si středně velkou dýni Hokkaido rozřízneme, vydlabeme semínka a nakrájíme ji na měsíčky. Dýni vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme asi 15 minut do změknutí.
Po upečení necháme dýni volně vychladnout a rozmixujeme ji na hladké pyré.
Těsto na korpus vyndáme z lednice a pomocí prstů ho vtlačíme do dortové formy o průměru 22 až 25 cm. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a korpus v ní zapečeme asi na 10 minut.
Mezitím si připravíme náplň tak, že v míse smícháme dýňové pyré se smetanou, vejci, erytritolem, meruňkovou marmeládou a kořením.
Připravenou náplň nalijeme na předpečený dortový korpus a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia.
Na dno trouby vložíme kastrůlek s vodou.
Koláč pečeme asi 40 až 45 minut, poté pootevřeme dvířka trouby a necháme koláč volně vychladnout.
Lucie Schimmelová je autorkou knihy Nízkosacharidová sladká kuchařka a nového stolního kalendáře pro rok 2021.