Úvod TréninkBěžecký trénink Prospěje cyklistika vašemu běžeckému tréninku? Sotva. Hobíci se ale trápit nemusejí

Prospěje cyklistika vašemu běžeckému tréninku? Sotva. Hobíci se ale trápit nemusejí

od Vít Kněžínek

Je jedno, co vás posadilo v tuto chvíli na cyklistický trenažer. Karanténa, lockdown a zhoršující se počasí je kombinace, která k tomu donutila velké množství sportovců. Otrlejší vyrážejí i ven. Důkazem jsou vyprodané nejoblíbenější modely trenažerů Tacx, Wahoo, nebo Elite i zvýšená aktivita ve virtuálních tréninkových aplikacích jako je Zwift, nebo české Rouvy. Pozitivní vliv cyklistiky na váš běžecký výkon bude ale nejspíš jen v narušení rutiny.

Trénink na domácím trenažeru je pohodlný, časově i logisticky nenáročný a pomocí propracovaných aplikací i virtuálních cyklistických závodů skvěle motivuje k absolvování intenzivní zátěže. Jste-li ale primárně běžec (nebo běžkyně), pak vás nejspíš bude zajímat odpověď na následující otázku.

Pomůže mi cyklistika zlepšit běžecký výkon?

Stručná odpověď je možná trochu překvapivá, ale neúprosná: ne, cyklistický trénink vám nepomůže a navíc vás kolo může značně zpomalit… Asi vás teď bude zajímat proč to tak je.

Princip je jednoduchý – pokud se chci zlepšit v některém sportu, pak musím trénovat specifické svalové skupiny. U běhání i kola sice intenzivně pracují svaly dolních končetin, ale tím veškerá podobnost končí. U obou sportů je využití konkrétních svalů zásadně odlišné a výkon z kola je tak na běh nepřenositelný. To samé platí i naopak. Zkuste se zamyslet, kolik znáte vynikajících cyklistů, kteří by byli schopní podávat stejně kvalitní výkony i na běžeckých tratích (aniž by absolvovali běžecký trénink).

Jste běžec-vytrvalec? Pozor na velká stehna

Aby toho nebylo málo, tak kolo umí být pro běžce značně kontraproduktivní. To z toho důvodu, že intenzivním cyklistickým tréninkem vám chtě nechtě zesílí stehna a naberete svalový objem, který ale při běhu nevyužijete a každý gram navíc vás dokáže zpomalit. Tenhle vedlejší efekt se dá částečně eliminovat zařazením lehkého převodu a točením ve vysoké frekvenci. Jakmile ale na kole budete “bušit” pravidelně, pak se alespoň mírnému zesílení stehen nevyhnete.

Abychom to zakončili trochu pozitivněji – co vám bez debat prospěje, je pozitivní vliv cyklistického tréninku na rozvoj obecné vytrvalosti a fyzické kondice obecně. 

Není vše jen černobílé

Co z toho všeho plyne? Pro rekreačního sportovce vůbec nic. Kolo je skvělý doplněk pro nabourání tréninkové rutiny. Pokud jezdíte i běháte, protože vás to baví, pak nemá smysl se zbytečně stresovat tréninkovým efektem. Indoorový cyklistický trénink dokáže skvěle nabourat každodenní běžeckou rutinu a nemusíte se ohlížet na špatné počasí, nebo třeba noční zákaz vycházení. Jízda venku se pak skvěle kombinuje s “výletováním” po místech, které jsou moc daleko na to, abyste si k nim zaběhli.

Zásadně odlišná situace ale nastává v okamžiku, kdy se cíleně připravujete na konkrétní běžecký výkon, snažíte se trénovat efektivně a  bojujete o sebemenší zlepšení. V tomto případě může být kolo skvělou výplní regeneračních dní – pouze ale ve formě lehkých nesilových vyjížděk, které nezatíží během unavené svaly a naopak je pomohou uvolnit. Intenzivní trénink by ale pro dosažení co nejvyššího efektu měl být čistě běžecký.

Pokud chcete zachovat běžecký trénink produktivní a potřebujete změnu, pak místo kola vyzkoušejte koloběžku (sportovní pojetí jízdy), nebo veslování na trenažeru (pozor na správnou techniku záběru, která je zde naprosto zásadní). Oba tyto sporty vám na rozdíl od kola pomohou znásobit odrazovou sílu, která je při běhu velmi dobře využitelná. V zimě pak není nic lepšího, než doplnit trénink o běžecké lyžování, nebo sportovní pojetí skialpů.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky