Úvod Trénink Pravda o tom, za jak dlouho vysportujeme cukroví. Spočítali jsme kalorie

Pravda o tom, za jak dlouho vysportujeme cukroví. Spočítali jsme kalorie

od Magdaléna Ondrášová

Štědrovečerní večeři vyběhám a vanilkový rohlíček je skoro nic, to se nepočítá, odhazujeme v době adventu zábrany. Nakolik jsou naše představy o tom, kolik kilojoulů do sebe v prosinci vpravíme a kolik z nich vyběháme, reálné? Pojďme se podívat na konkrétní příklady.

Děsíme-li se Štědrého dne, jelikož české zvyky oplývají i štědrostí kalorickou, neděláme úplně dobře. Nástrahy přibírání totiž netkví v jednom přejezeném dni k prasknutí, ale v několikatýdenním uzobávání toho, co se doma upeče, a především v každodenním povzbuzování vánoční atmosféry svařákem nebo punčem.

Samozřejmě se hýbeme, a tak si při běhání naložíme trochu víc, abychom příjem a výdej vyrovnali. Jak ale skutečná bilance vypadá? Jak dlouho musíme běžet po pěti vanilkových rohlíčcích, aby skóre bylo nula?

„Gaučink“ u televize až 400 kJ/hod

Sledováním sportovního přenosu spálíte asi 400 kJ za hodinu. Přepočítáno na vanilkové rohlíčky, můžete během této hodiny spořádat dva až tři, podle toho, jaké macky nebo drobky v rodině pečete.

100 g vanilkových rohlíčků obsahuje 1 930 kJ a to především sacharidů a tuků.

Oblékání se až 800 kJ/hod

Ať už do sportovního nebo na procházku, u této činnosti je to o poznání lepší. Dostáváme se na dvojnásobek spalování. Pojďme si to převést tentokrát na linecké, které si stojí trochu hůř než předešlé cukroví. Za hodinu smíte sníst asi šest koleček. Jelikož vám ale trvá převlékání 10 minut, dejte si za odměnu jen jedno a pak už raději vyrazte z domu.

100 g lineckých koleček obsahuje 2 200 kJ, hlavně cukrů a tuků. To energie vanilkového kolegy je nižší a pochází alespoň částečně z prospěšných ořechů.

Procházka až 1 000 kJ/hod

Zajdeme si na svařák! Aby vaše bilance chůze a svařáků byla nulová, museli byste konzumovat jeden za hodinu a neustávat přitom v pohybu. Je proto dobré si slíbit, že každý bude z jiného náměstí.

2 dcl svařeného vína je zhruba 900 kJ a to téměř vše v cukrech.

Vánoční úklid až 1 500 kJ/hod

Luxování, mytí oken, drhnutí podlahy mají zase o kousek vyšší nárok na spotřebu energie a po hodině náročnějšího úklidu můžeme být v klidu, dva menší kousky vánočky z rána jsou bez výčitek.

Porce vánočky o 70 gramech 1 050 kJ + porce 10 gramů másla 300 kJ + med 5 gramů, 70 kJ = 1 420 kJ.

Běh až 1 900 kJ/hod

Dostáváme se k tomu, co vás asi nejvíc zajímá. Skutečně jsme za 60 minut vyběhali kapra se salátem? Aby tomu tak bylo, museli byste buď na talíři hodně ubrat, nebo při běhu dost přidat. Ne naopak. Ale o tom až dále. Nyní si na pomoc vezmeme polévku. Za hodinu běhu se můžete potěšit poctivou domácí zelňačkou s klobásou, uzeným, bramborami a navrch dát lžíci zakysané smetany.

Porce zelňačky 250 g = 1 850 kJ. Rybí polévka je méně kalorická 250 g = 1 400 kJ.

Florbal, skákání přes švihadlo, ale i běh vyšší rychlostí až 2 500 kJ/hod

A je to tady! Kapr v trojobalu s bramborovým salátem s majonézou mohou být sněženi beztrestně, aniž bychom ozdobili své tělo špíčkem – ale jen při rozumné porci. Nezapomeňte také, že se pořád nejedná o kompletní oblíbený štědrovečerního pětiboj: aperitiv, polévka, hlavní chod, digestiv a cukroví.

Porce kapra v trojobalu s bramborovým salátem: kapr porce 200 g, 1 800 kJ + bramborový salát s jogurtem a majolkou 150 g, 690 kJ = 2 490 kJ.

Sami posuďte, nakolik jste hřešili na sport a kde se vaše představa setkala se skutečností. Ať tak či tak, užijte si vánoční čas, třeba si i zahřešte, ale počítejte s tím, že to tělu nějak „vrátíte“.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky