Otestovali jsme běžecké bundy do mrazu. Roli hrály detaily a materiály

Dnes už najdeme na trhu skrze propracované a funkční kousky. V čem se tedy liší? Foto: Marek Odstrčilík

Úroveň testovaných produktů nás mile překvapila. Mrazu a větru odolaly všechny bundy z recenze. Některé jsou teplejší než jiné a rozdíly jsou v materiálech i ve vybavenosti detaily, které pak ale mnohdy rozhodují o koupi.

Jsem dlouholetou aktivní běžkyní a za ty roky jsem měla (mimo jiné i díky práci sportovní redaktorky) možnost vyzkoušet už mnoho z funkčních kousků.

Mám obecnou zkušenost, že cena funkčního oblečení obvykle odpovídá kvalitě. Tedy, že oblečení levných značek nebývá tak funkční a propracované a naopak. Umělý materiál nerovná se totiž funkční a membrána má svou cenu. Najdou se výjimky a občas se objeví povedený kousek za nižší pořizovací cenu, u této cenové kategorie je to však vabank. Zato u renomovaných značek, co se funkčnosti týče, nešlápnete takřka vedle, pokud tedy vyberete právě to, co přesně hledáte. O nákupu rozhodují detaily a preference. Tedy jak rychle běháte (a potíte se), zda vyžadujete kapuci a podobně. Více jsme se výběru bund věnovali v tomto článku.

Požádala jsem zástupce značek, aby mi poslali běžeckou bundu do mrazivého počasí (nula a méně), za kterou si stojí. Otestovala jsem šest bund a přináším své zkušenosti hlavně z praktického hlediska. Nezapomeňte číst i popisky u fotografií.

Salming: Thermal Wind Jacket

Salming je značka dominující ve florbalu. Měla jsem ale možnost od ní testovat běžecké boty, které jsem si opravdu oblíbila. Proto jsem byla zvědavá na oblečení a hned tak náročný kousek, jako je bunda do zimy.

Tato bunda není vybavena přehršlí detailů. Jednoduchý střih je trochu dívčí než dámský a při výběru si dejte pozor na to, zda vám sedí hlavně v ramenou. Zajásají ženy s delším trupem a úzkými rameny. Těm padne jako ulitá. U mužů nemůžu bohužel soudit.

Materiál je velmi příjemný a vnitřní „plyšové“ počesání působí mírně hřejivě. Střídají se zde prodyšnější díly s těmi větru (a částečně vodě) odolnými na pro běh nejdůležitějších místech (hrudník, ramena, vnější strana paží). Neprofuk funguje na jedničku, prodyšnost ven je také dobrá. Pohyb v ní je pohodlný. Bunda je strečová a neprofuk–díly jsou také mírně pružné.

Vyzdvihla bych řešení zakončení rukávů, které je opravdu skvělé. Zatím je to teprve druhá zimní bunda, která mi přišla do rukou a má v manžetě schovaný přetah přes ostatní prsty viz foto. Obzvlášť pro ženy, kterým mají tendence promrzat končetiny, je to dobrá zpráva. Využívám to často buď přes holé ruce, když neodhadnu počasí, nebo přes rukavice, když ty už nestačí.

Vhodné pro subtilní postavu a plusem jsou rukavičky v manžetách. Cena cca 1 999,- korun.

Crazy Idea: Boosted Jacket

Možná jste o italské značce ještě neslyšeli. Zrodila se ale už v roce 1989 jako projekt Valerie Colturi, bývalé italské závodnice v běžeckém lyžování, nadšené skialpinistky a lezkyně a mnohé designy oblečení na těchto italských stránkách jsou fakt crazy.

Tahle bunda je pro náročné sportovce, kteří v zimě neholdují pouze běhu a chtějí bundu do hor a na více využití. To najde na skialpech, běžkách nebo právě běhu, při kterém jsem testovala já. Vybavení bundy tomu odpovídá, kapsy, které najdete na prsou, jsou oproti obvyklým běžeckým hluboké a dost velké, že tam dáte kde co, i největší mobil. Tepelný komfort mluví sám za sebe, když zmíním, že jde o Polartec (Alpha), vyvinutý původně pro armádu. Je výborně prodyšný a současně hřejivý a poradí si ve vlhkých podmínkách.

Jako předchozí bunda i tato kombinuje díly, kdy ty nejvíce vystavené chladu mají důmyslnější ochranu, zde i vícevrstvou, nahoře je šusťák, který je pevný. Záda jsou ze strečové tkaniny a více prodyšná, ale na skialpech máte batoh a na běžkách a při běhu stejně potřebujete zády odvětrat pot. Delší střih určitě přivítáte kvůli ledvinám. Spodní lem je z vnitřní strany opatřen protiskluzovým silikonem, i tak to ale nezabránilo občasnému vyhrnutí bundy. Kapuce má kšilt a sedí krásně hluboko do čela. Dá se natáhnout tedy i přes culík/čepici. Nemá otvor na palce, ale manžeta je teplá.

Kousek do náročných podmínek za doporučenou cenu 6 890,- korun.

Mizuno: Hybrid BT Hoodie

Když větrovka je málo, ale teplá běžecká bunda je moc, je tu Mizuno Hybrid BT Hoodie, která je přesně mezi.

Materiál celé bundy je z tenkého softshellu. Je tedy mírně pružný a současně působí pevným nezničitelným dojmem a studený vítr jím skutečně neprostoupí ze žádné strany. Prodyšnost ven je střední. Střih sedí velmi příjemně a nijak nepřekáží v pohybu.

I u tohoto modelu se kombinují dva materiály, zde jde o střídání teplejšího a méně teplého, přičemž teplejší není jen na hrudi, ale i na zádech. Kdo ví, že je na jejich ofouknutí háklivý, má jasno. Z vnitřní strany softshellu najdete lehké počesání, které vrací vaše teplo – dokud se tedy hýbete. Dobrým kombinováním vrstev pod bundou získáte kousek do téměř jakýchkoliv zimních teplot.

Potěšil mě detail, který by mohl být na každé bundě do zimy – díry na palce. Delší rukáv s přetahem až do dlaně zlepšuje komfort při promrzání zápěstí v minusových teplotách.

Ochrana před nepřízní počasí pro aktivní běžce za doporučenou cenu cca 2 790,- korun.

Saucony Vitarun Jacket

Potíte se nadměrně? Tahle bunda by mohla zaujmout právě vás.

Bunda Saucony je v podstatě větrovka s membránou se všitou termo vložkou a v rámci zimních funkčních větru odolných bund jsem u ní při testování pociťovala vysokou prodyšnost. Dvojitá vrstva se v jednoduchou mění pouze v místech dolní části zad a v té části rukávu směrem k tělu. Ta je také více pružná.

Nemusíte mít ale strach o pohodlí, střih je velmi dobře padnoucí a k omezení pohybu vůbec nedochází. I zde najdete komfort díry na palec s tím, že manžeta má tvar, který ještě více kryje nárt ruky.

Jednoduchému designu nechybí reflexní prvky a ozvláštňuje ho zip z umělé hmoty, který vypadá jako kovový. Nechybí kapsičky na zip.

Lehčí typ bundy do zimy, která ochrání a mírně zahřeje za doporučenou cenu cca 2 500,- korun.

Dynafit: Mezzalama 2 Polartec® Alpha® Jacket

V testu se mi objevuje další bunda, která rozbije spoustu prasátek najednou, ale současně zastane spoustu zimních radovánek.

I zde tvůrci vsadili na skvělý materiál Polartec Alpha a rádi se jím chlubí přímo v názvu. Však je čím. Jde o lehkou, teplou, prodyšnou bundu, která kombinuje vícevrstvé teplé díly (na fotografiích světle modrá) s funkčním lehce pružným šusťákem (na fotografiích tmavě modrá). Mezzalamu si oblíbíte na skialpy, bruslení, apod. a nebojí se vlhka ani větru.

Abyste ji docenili, musíte být opravdoví nadšenci aktivního pohybu v chladných podmínkách nebo milovníci hor a využívat ji můžete právě i na běh. Sedí skvěle, neměla jsem problém ani s kapucí. Nechybí otvor na palce, těžko takové bundě něco vytknout. Samozřejmě musíte důmyslněji zvolit spodní vrstvy tak, abyste se pak při běhu neuvařili, ale zase vás nenechá ve štychu, když budete muset na nějakou chvíli zastavit. A najdete pro ni více využití.

Multifunkční bunda pro aktivní lidi za doporučenou cenu cca 5 700,- korun.

Hannah: Tessa

Tady máme něco pro úplné zmrzliny.

Tahle bunda už je opravdu něco mezi běžeckou a turistickou zimní bundou a je to znát na první pohled i z fotek. Nemusí to hned znamenat, že je to špatně. Ambiciózní běžci sáhnou po lehčím modelu, který bude především chránit před vnějšími vlivy. Hannah Tessa si své příznivce najde mezi pohodovými běžci, kteří svůj koníček nezahazují s padáním listů ze stromů, ale svoji tepovku nevytáčí příliš vysoko.

Pokud se rádi vydáváte na pomalé běhy, běžky, brusle nebo svižnou chůzi za mrazivých dnů, máte těžkou volbu. Lehká bunda je málo, zimní je moc. A Hannah Tessa je přesně to, co potřebujete. Tahle bunda hřeje při zachování pohodlí díky strečovým dílům, kudy také odchází vlhkost ven. Chrání před větrem i deštěm.

Tepelný komfort při zachování pohodlí a funkčnosti za doporučenou cenu cca 2 790,- korun.

Foto: Marek Odstrčilík

Podobné příspěvky

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa