Milujete sport? Tohle musíte slyšet. Inspirativní příběhy i knihy, které vás mohou změnit

Inspirace pro volné chvíle. Tohle jsou audioknihy, které nás zaujaly. Foto: Koláž Rungo.cz

O tom, že tenhle rok byl “jiný” netřeba mluvit. Bylo to tak zvláštní a chvílemi paralyzující, že třeba najít si čas na dobrou knížku mohl být kolikrát nadlidský výkon. Pokud nebyla síla se začíst, pak tu byla možnost pustit si do uší nějakou zajímavou audioknihu. Konzumovat takhle obsah se dalo nejen při rozvalení se na lenošce, ale třeba i při běhu nebo polykáním kilometrů na cyklotrenažéru.

Jestli jste audioknihami nepolíbení, připravili jsme naše redakční tipy na ty podle nás nejzajímavější. Nezapomeňte na možnost, že každou z nich můžete okusit (až 50 minut) na Audiotéce zdarma.

Vytrvalost

Vytrvalost o Emilovi Zátopkovi od Ricka Broadbenta je parádní biografií o životě jednoho z nejlepších běžců historie. Je to příběh z doby, kdy komunisté ničili vše na co sáhli a Emil musel bojovat, stejně jako jeho trenér, se zvůlí režimu. Knihu čte filmový Emil Zátopek herec Václav Neužil.

Co tě nezabije

Šarlatán nebo pokrokový člověk? Wima Hofa každoročně následují tisíce lidí, aby podlehli jeho učení o tom, jak chlad a dýchání může navrátit sílu i zdraví člověka. Zjistit pravdu se rozhodl investigativní žurnalista a antropolog Scott Carney. Dlouhodobě na sobě zkoumal účinky Wim Hofovy metody a nakonec nejen on nakonec potvrdil výroky Holanďana Hofa.

„Co tě nezabije“ je neskutečně inspirativní audiokniha, o které by měl vědět nejen každý sportovec a ten, kdo chce pečovat o své zdraví, ale i vědci potvrdili, že metoda Wima Hofa pomáhá v boji proti autoimunitním onemocněním nebo chronickým bolestem. Nejde o nudné laboratorní výsledky, poslechnete si jeden skutečně poutavý dobře namluvený příběh.

OPEN

Kdo by neznal tenistu Andreho Agassiho, že? Ale opravdu o něm víte vše? Audiokniha OPEN je jeho  autobiografií. Vzrušující čtení, jak se z malého kluka stala hvězda světových kurtů. Andre vám přiblíží to, jak třeba vnímal svoje největší soupeře a nebojí se ani rozpovídat o svém románku s Barbrou Streisandovou, nepovedeném manželství s krásnou herečkou Brooke Shieldsovou. Tahle autobiografie je tak osobní, jak to to u takového žánru má být.

Labyrint pohybu

Profesor Pavel Kolář je nejen ve sportu pojem, což by mohlo potvrdit mnoho našich vrcholových sportovců. Renomovaný fyzioterapeut vás v tomhle obsáhlém rozhovoru seznámí s tím, jak náš pohyb funguje v souvislosti s geny, mozkem nebo stresem. Podle pana profesora se v našem těle neděje nic náhodně, ale vše má své důvody a příčiny. Pokud vás zaujímá proč je třeba někdo pohybově šikovnější než druhý, nebo proč si fotíme tsunami, namísto abychom zdrhali, tak si tuto audioknihu poslechněte.

Ulramaratonec

Pokud čtete rádi o běhání a ještě máte rádi i příběhy podle skutečné události, je tohle audiokniha právě pro vás. V autobiografii Charlieho Englea si projdete problémovým dospíváním, pochopíte, co může vést k prvnímu požití drogy i co se odehrává uvnitř závislého člověka, který ví, že ho drogy ničí a touží přestat. Nepřijdete ani o kapitoly, kde běh hraje hlavní roli. A možná vám bude audiokniha mluvit z duše, když se bude snažit sdělit, že běh může opravdu zachránit život.

A tohle jsou knihy, které doporučujeme, protože víme, že jsou výborné, ale přiznáváme se, že jsme zatím neměli čas si je poslechnout. Ale to napravíme v roce 2021, stejně tak jako možná i vy:

Cesta pokojného bojovníka je životním příběhem gymnasty Dana Millmana, kterému osud překazil cestu za úspěchem, a tak se vydal hledat sám sebe. Autentický a poutavý příběh autora, bývalého mistra světa v gymnastice, který má vše na dosah a sní i o olympiádě, dokud mu do cesty nevstoupí těžký úraz, který všechno změní. Dan se setká se zvláštním cizincem, který mu pomůže hodně věcí pochopit, mnohému naučit a najít tak na této nelehké cestě sebe sama.
Dan Millman je někdejší vynikající gymnasta, učitel bojových umění a vysokoškolský profesor, napsal sedmnáct knih, které byly přeloženy do 29 jazyků, mimo jiné i do češtiny. Jedna z nich, Cesta pokojného bojovníka, byla v roce 2006 úspěšně zfilmována.

Vnitřní svět vítězů je knihou od mentálního kouče a sportovního psychologa Mariana Jelínka, který spoustu let spolupracoval třeba s hokejistou Jardou Jágrem. Jelínek si v knize klade řadu otázek: Co skutečně rozhoduje o vítězích mezi špičkami ve svých oborech? Jak se připravovat, abyste dosahovali co nejlepších výsledků? Jak se nevzdávat a směřovat stále k cíli, i když se zrovna nedaří? Jakými způsoby a technikami můžete svůj výkon nejvíce ovlivnit? Podle Mariana Jelínka musí člověk, aby uspěl v jakékoliv oblasti, mít v rovnováze všechny složky svého vnitřního světa: talent, vůli, dovednosti a lásku k tomu, co dělá. A musí také umět tento „hnací motor“ neustále krmit, pohánět a zvyšovat jeho výkon. To mají a dokážou jen ti nejlepší!

Věra Čáslavká – Život na Olympu je autorizovaným životopisem od Pavla Kosatíka (autor knihy Emil Běžec o Emilovi Zátopkovi). Věra Čáslavská je nejúspěšnější česká sportovkyně všech dob, žena, která na olympijských hrách v Tokiu a Mexiku získala jako sportovní gymnastka celkem sedm zlatých medailí. Protože odmítla odvolat svůj podpis pod manifestem Dva tisíce slov, byla po roce 1969 vyloučena z veřejného života. Po listopadu 1989 byla poradkyní prezidenta Václava Havla a v letech 1990 – 1996 předsedkyní Československého, resp. Českého olympijského výboru.

Článek vznikl ve spolupráci s Audiotéka.cz.

Podobné příspěvky

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

„Myslím, že Roubaix je jako Hunger Games“, příběh o tom, jak Cyrus Monk přežil Peklo severu a dojel poslední