Úvod VybaveníBěhání Bota roku 2020: každoroční výběr toho nejlepšího na běhání je tu

Bota roku 2020: každoroční výběr toho nejlepšího na běhání je tu

od Vít Kněžínek

Do terénu na asfalt i rychlé běhání. To jsou tři kategorie, ve kterých jsme vybírali nejpovedenější boty na běhání a zhostil se toho jeden z nejpovolanějších, Vítek Kněžínek, který oběhal stovky bot a v tomto segmentu se pohybuje již dlouhá léta. Pojďme na vyhlášení boty roku 2020.

Rok 2020 byl zvláštní snad ve všech ohledech a běhání nevyjímaje. Místo klasických závodů jsme se museli spokojit s virtuálními výzvami a nová pravidla atletické asociace společně s odloženou olympiádou pořádně zamíchala i s uvedením zásadních technologických novinek. I přesto se ale objevila celá řada velmi povedených bot, ze kterých jsme pro vás vybrali ty nejlepší z nejlepších a ocenili je titulem nejlepší bota roku 2020.

Nejlepší výkonnostní silniční boty

Doba tenkých a kontaktní běžeckých bot už je nenávratně pryč. Tedy minimálně pokud jde o boty určené na závody a rychlé tempo. Nike se svým modelem Vaporfly 4% ukázal cestu a dnes nenajdete značku, která by se po této cestě nevydala. Řeč je samozřejmě o maximálně tlumených závodních botách s karbonovým plátem, které běžcům slibují až 4% výkonnostní benefit oproti klasickému obutí.

Celá věc se dostala tak daleko, že musela zasáhnout atletická federace World Athletics a poprvé v historii vydala sadu pravidel, která přesně popisují mantinely pro výrobu a použití běžeckých bot. Na to konto se během léta a podzima vyrojilo obrovské množství karbonových bot nejrůznějších tvarů a konstrukcí. Výběr těch nejlepších “závodek” tak dle očekávání probíhal výhradně z této kategorie bot.

Pokud vás zajímá více otázka karbonových bot, pak si rozklikněte tento článek, kde jsme se tématu věnovali více.

Nike Vaporfly NEXT%

Model Vaporfly NEXT% byl sice na trh uvedený už na jaře 2019, ale dodnes se jedná o naprostou špičku v kategorii závodních bot a byl by hřích na něj ve výběru zapomenout. Vaporfly ztělesňuje svatý grál v konstrukci maximálně rychlých bot. Nike udal směr a dodnes drží vedoucí prapor velmi vysoko, i když mu začínají ostatní značky pomalu ale jistě šlapat na paty. V letošním roce Nike uvedl i model Alphafly, který by měl být technologicky ještě o krok dál. Jeho extrémně vysoká cena a špatná dostupnost z něj ale činí okrajové zboží. Zajímavý je i pohled na nohy elitních běžců, kde se Vaporfly také vyskytuje v radikálně větším počtu, než zmíněné Alphafly. I z toho důvodu jsme se rozhodli vsadit na klasiku a upřednostnit Nike Vaporfly NEXT%.

Adidas Adios Pro

Dlouhou dobu to vypadalo, že adidas o výkonnostní běh naprosto ztratil zájem. I jeho první pokus o karbonovou závodku Adizero Pro nevypadal příliš přesvědčivě. Jenže pak přišlo léto a s ním i Adios Pro – závodní bota, která má dnes nejblíže k tomu stát se pro Nike rovnocenným soupeřem. Celou recenzi bot si můžete přečíst níže.

Saucony Endorphin Pro

Jednou z prvních značek, které se pustily do stíhacího karbonového závodu, bylo Saucony. Modelová řada Endorphin vznikala podrobným studiem konkurenčních bot i obrovského množství dat z laboratoře. Výsledek není vůbec špatný. Endorphin Pro má trochu jiný charakter a trochu jiné vlastnosti než karbonové boty od Adidasu, nebo Nike, ale celosvětově sbírá velmi pozitivní ohlasy a zaujal i nás. Recenzi čtěte zde: 

Nejlepší tréninkové silniční boty

Tréninkové boty, neboli objemovky jsou pravidelně nejtěžší kategorií pro volbu nejlepší boty roku. Důvod je prostý – povedených modelů je v této kategorii obrovské množství. Pohodlné, lehké, odolné, prodyšné… ve výčtu vlastností by se dalo pokračovat velmi dlouho. Zkrátka jde o boty, do kterých se opravdu těšíte a ve kterých není problém běhat den za dnem, krátké i dlouhé trasy, pomalu i rychle. 

Zásadními parametry jsou zde celkový komfort a vyšší míra tlumení. Svršek musí vydržet pravidelnou a dlouhodobou zátěž a na tu by měl být připraven i vzorek podešve. 

Brooks Ghost 13

Osvědčená klasika mezi objemovkami. Ghost dlouhodobě patří mezi to nejlepší z tréninkových bot na tvrdé povrchy díky kombinaci pohodlného tlumení a skvěle padnoucího svršku. Existují boty měkčí, ale jen těžko budete hledat botu celkově pohodlnější. Zapomínat nesmíme ani na velmi solidní životnost použitých materiálů, rozumnou pořizovací cenu, nebo širokou paletu barev. 

Saucony Triumph 18

S modelem Triumph sází Saucony především na měkkost. Ta je zajištěna mohutnou vrstvou TPU tlumící pěny Pwrrun, která je podobná například adidasu a jeho pěně Boost. Triumph je papučka, která uspokojí především ty, kdo hledají maximální komfort bez ohledu na cokoliv jiného. 

Nike Pegasus 37

Jen těžko budete hledat běžeckou botu s delší a zajímavější historií. Pegasus 37 je živoucí legenda, která se už desítky let drží na pozici jedné z nejprodávanějších silničních bot. Ve srovnání s Ghostem, nebo Triumhpem nebude Pegasus až tak výrazně tlumený, ale o to je lehčí a živější. Díky tomu cílí především na lehčí a rychlejší běžce, kteří naplno využijí jeho potenciál. 

Nejlepší trailové boty

V trailové kategorii se toho letos příliš neudálo a novinky se nesly obvykle v duchu evoluce zavedených modelů. I tak jsme ale kromě jednoho starého známého vybrali i dvě zbrusu nové boty, které se okamžitě po svém uvedení zařadily mezi to nejlepší, co můžete do terénu obout.

V terénu to není jenom o tlumení. Trail vám nastraží celou řadu překážek od kluzkého bahna přes popadané kmeny až po kamenité seběhy. Správná trailová bota proto musí být stabilní, měla by chránit chodidlo, číst terén a především spolehlivě držet při každém kroku. 

Hoka One One Speedgoat 4

Speedgoat od své druhé generace (ta první nestála za moc) sbírá jedno ocenění za druhým a pravidelně se umísťuje v anketách o nejlepší trailovou botu. Ani letos uvedená čtvrtá generace není výjimkou. Špičkové tlumení, spolehlivý grip, dobrá stabilita, pohodlný svršek. To je kombinace vlastností, která osloví nejednoho běžce. Nejsilnější zastoupení má Speedgoat na dlouhých a ultratrailových závodech, ale narazit na něj můžete i u běžců, kteří preferují kratší běhy v méně náročném terénu.

Inov-8 Terra Ultra G 270

Čerstvá novinka Terra Ultra G 270 navazuje na svého předchůdce (Terra Ultra 260) a stejně jako on pracuje s nulovým dropem. Tady ale veškerá podobnost končí. V Inov-8 intenzivně zapracovali na komfortu a míře tlumení. Nové dvěstěsedmdesátky si tak zachovávají typický inovějťácký cit pro terén, ale zároveň “unesou” i méně zkušené běžce, nebo těžší váhy. Komfort tlumení společně s vysokou ohebností pak způsobují, že nulový drop není nijak zvlášť cítit ani v případě, že na tento typ bot nejste vůbec zvyklí. Samozřejmostí je skvělý záběr na různorodém terénu.

Salomon Wildcross

Salomon vypustil do světa nenápadnou, ale velmi povedenou novinku jménem Wildcross. Už na první pohled je jasné, že se jedná o botu určenou do měkkého trailu a pro dynamičtější pojetí běhu (rychlé tréninky, závody, kratší běhy). Tomu odpovídá i tužší tlumící vrstva a agresivní drapáky se skvělou přilnavostí. Co z Wildcrossu činí tak povedenou botu je především fit svršku kombinující klasickou tkaninu s vnější textilní klecí pro maximální stabilitu a ukotvení chodidla. 

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky