Makačka, která vás posune dál. Využijte bílé nadílky jako silovou přípravu na další sezónu

Makačka, která vás posune dál. Foto: Magdaléna Ondrášová

Bílé nadělení, které se na nás sype, je skvělou příležitostí, jak posílit nohy. Věřte mi, vycházím z vlastní zkušenosti. Že tomu tak je, vás nemusím ani dlouze přesvědčovat, zjistíte to sami už po několika minutách běhu.

Jistě si vybavíte pocit, jaké to je kráčet v sypkém písku u moře nebo běhat při beach volejbalu. Nejen došlapem, ale každým odrazem se propadnete o několik centimetrů vzad, což je vyčerpávající. A podobný efekt čekejte i ve sněhu.

Zásady tréninku ve sněhu

Běh v čerstvém bílém sněhu patří mezi moje radosti. Krásně to křupe a bílo kolem nabíjí. Přináším tipy, které mohou obzvlášť začátečníkům přijít vhod.

Tempo: řiďte se vlastním pocitem nebo tepovkou, nikoliv tempem. Neuzpůsobíte-li běh námaze, velmi rychle se vyčerpáte.

Vzdálenost: neřiďte se uběhnutými kilometry ale časem tréninkem stráveným. V hlubokém sněhu poběžíte při stejné námaze pomaleji, než po pevném povrchu. Z toho důvodu si i vyberte kratší okruh.

Styl: je stabilnější došlapovat větší plochou, která se vzorkem podešve zakousne do podkladu, než patou (ostatně tvrdé došlapování přes patu není vítané nikdy). Zkraťte krok a došlapujte pod těžiště. Pokud při odrazu příliš podhrabujete (přestože máte trailové boty), zkuste se méně odrážet přes špičku a více od celého chodidla.

Tipy tréninku

Pokud máte děti, jistě se postarají o trénink „výběhy kopců se zátěží na bobech“. Bezdětní si mohou naordinovat kopečky tak, jak jsou zvyklí i jindy. Pokud vyjedete kvůli běhu za humna, nezapomeňte, že běžkařům se nikdy neběhá ve stopě a na sjezdovkách můžete využít jen jejich okraj, na některé sjezdovky je úplně chodcům vstup zakázán.

Já osobně se kopečky ale v čerstvém sněhu netrápím. Už tak je běh v sypkém povrchu namáhavý. Nohy bez pevného podkladu jsou daleko více namáhané a proberete k životu šlachy a svaly, které jindy tolik nezapojujete. Noha se musí vypořádat s nerovnostmi a zpevněním do všech stran. Proto pozor, ať to napoprvé moc nepřeženete.

Bez čeho se neobejdete

Kromě oblečení do zimy je více než vhodné použít k běhu ve sněhu trailovou obuv, která se umí zakousnout do měkkého povrchu. Kromě toho skýtá větší ochranu pro kotníky, je pevnější a lépe se tak vyhnete podvrtnutí, podklouznutí a pádu.

Aby vám nepromrzaly nohy, doporučuji přečíst si článek Vítka Kněžínka o neoprenových ponožkách, návlecích a botách s membránou.

Podobné příspěvky

Cvičení doma, díl druhý: co je doma, to se počítá! Zítra to rozcvičíme, drahoušku!

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

Deník robotické cyklistky. Za březen skoro 5000 kilometrů. Ale byl to boj s kropicími vozy nebo „svátečními“ cyklisty