Běžecký trénink

Jak uběhnout maraton, půlmaraton, trénovat rychlost a vytrvalost

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

Nikola žije a pracuje už nějakou dobu v Austrálii, kde navíc naprosto propadla běhání. Závody, tréninky, společné výběhy v komunitě stejně posedlých a poznávání sama sebe tím, že se dotýká svých limitů. Její život je opravdu pestrý, neskutečně motivující a hlavně neustále v pohybu. Občas k nám na RUNGO.cz napíše nějakou tu reportáž ze závodu, ale jelikož nám to přišlo málo, tak slovo dalo slovo a Nikola vám každý měsíc ve svém zápisníku australské „běhny“ přiblíží svůj život daleko podrobněji. Tohle je díl druhý.

Více

Běhání a alkohol: vražedné kombo, nebo kamarádská dvojka?

Jde běhání a alkohol dohromady? NE. Tady by mohl skončit nejkratší článek na světě. Ale my se na tuhle problematiku podíváme dál. Je to opravdu tak moc špatný nápad? A co pivo za odměnu po doběhu? Je pivo vůbec alkohol, když se mu přezdívá tekutý chléb? A proč ho někdy ultraběžci na občerstvovačkách pijí? Co dělat, když jste včera byli na firemním večírku, ale tréninkový plán je nekompromisní? Může pak běh fungovat jako lék na kocovinu? 

Více

Jak běhat s rýmou a nezhoršit si zdravotní stav

Jde to vůbec dohromady? Během studeného období roku časté dilema běžců. Otázka totiž není, jestli vůbec tato situace nastane, ale kdy a v jaké míře. Nudle u nosu, plné dutiny, kapesník po ruce. Tréninkový plán říká, že není čas ztrácet čas, tělo volá po odpočinku a hlava panikaří. SOS! Jak poznat, kdy to přeběhat, a kdy si raději dát pauzu?

Více

Chytré náramky nevymřely. Xiaomi Smart Band 8 je levný a přitom skvělý pomocník pro začínající sportovce

Začínáte sportovat? Tak tohle prostě chcete! Xiaomi Smart Band 8 S osmou generací si Xiaomi dalo na svém Smart Band záležet a posunulo ho o pořádný kus dál. Už to není jen klasický fitness náramek pro začínající sportovce, teď ho můžete nosit i jako stylový náhrdelník, nebo přívěsek na botu. Technicky se sice oproti předchozí generaci změnilo jen málo, ale v konečném důsledku to zas tak málo není. Samozřejmě je to stále doplněk určený spíš pro příležitostné a začínající sportovce, než pro pokročilé běžce a cyklisty, kteří tráví tréninkem půlku života.

Více

Zápisník australské „běhny“: alkohol jsem poslala na rok k ledu a dřepuji při běhání

e a pracuje už nějakou dobu v Austrálii, kde navíc naprosto propadla běhání. Závody, tréninky, společné výběhy v komunitě stejně posedlých a poznávání sama sebe tím, že se dotýká svých limitů. Její život je opravdu pestrý, neskutečně motivující a hlavně neustále v pohybu. Občas k nám na RUNGO.cz napíše nějakou tu reportáž ze závodu, ale jelikož nám to přišlo málo, tak slovo dalo slovo a Nikola vám každý měsíc ve svém zápisníku australské „běhny“ přiblíží svůj život daleko podrobněji. Tohle je první díl.

Více

„Když to v Česku chcete v běhu někam dotáhnout, musíte se obrnit velkou trpělivostí“, říká rekordmanka Moira Stewartová

Píše se rok 2023 a běžkyně Moira Stewartová překonává v prosinci ve Valencii český rekord v maratonu o 55 vteřin. Chápete, skoro o minutu. To prostě fakt není málo. Minulý rok, tak byl v české atletice rokem Moiry. A ono se není čemu divit. Moira na sobě dře, běhání podřizuje úplně vše. Jo, a navíc se díky tomuto výkonu kvalifikovala na Olympijské hry do Paříže. Je to prostě jízda. 

Více

Můj dlouhý běh: stáhněte si knihu ultramaratonce Orálka zdarma

Nemusí vás lákat vzdálenosti delší než maraton, i tak se vnoříte do ultramaratonského světa této knihy a prožijete celé čtení naplno. Zajímavé běžecké zážitky Dana Orálka a um redaktora a spisovatele Luboše Brabce vystřihly skvělou knihu, kterou si teď může přečíst úplně každý zdarma. A co na to Daniel Orálek?

Více

Rozhovor: Hobby běžci roste doma šampion. Co se snaží synovi vštípit a jak ho vede ke sportu?

Na Aleše Pietrulu (*1981) jsem narazila na Facebooku, kde se pochlubil výkonem svého syna –⁠ třináctiletý Jakub (*2009) vyhrál patnáctistovku na halovém mistrovství ČR v kategorii juniorů. Do kapsy tak strčil své o poznání starší kolegy a jeho táta –⁠ taktéž nadšený běžec –⁠ je na něj právem hrdý. Jak vést děti ke sportu, aby si jej neznechutily, jak se krmí vyhládlý triatlet ve vývinu a jak puberťáka motivovat, aby se sportem nepraštil?

Více