Tyhle drsné výzvy z tebe udělají cyklistického hrdinu. Vyjezdit si můžete bidon

Když náročnou výzvu splníte, tak získáte originální bidon. Foto: Marek Odstrčilík

Tacx je nejen předním výrobcem cyklistických trenažérů, ale také lídrem v posunu virtuální cyklistiky na úroveň skutečně vrcholového sportu. Kromě závodů pro profíky pořádá výzvy pro hobby jezdce, díky kterým se z „takového toho domácího šlapání“ stává možnost, jak překonat sám sebe, podívat se na světoznámé trasy a získat unikátní trofej v podobě stylového bidonu.

Schválně, zvedněte ruku všichni, kteří jste vždycky dojeli všechny jízdy na cyklotrenažéru až do konce – zvlášť třeba v okamžiku, kdy z kuchyně začala vonět večeře. Odstoupit ze závodu nebo tréninku na trenažéru je celkem jednoduché, prostě najednou zmizíte a nikdo vás neuvidí to „potupně“ otáčet a sjíždět dolů. Navíc vlastně o tolik nepřijdete – výsledkové tabulky za chvíli zapadnou v kyberprostoru a i kdyby na tom kopci člověk prodřel tretry, pohár nebo něco na památku si stejně nevyjede…pokud ovšem nemá chytrý trenažér a aplikaci Tacx, která umožňuje sbírání skutečných, hmatatelných trofejí. A to ovšem úplně mění situaci!

Virtuální výzva, reálné trofeje

To bylo jen na ukázku, možná jsme někomu trošku sáhli do svědomí a teď už dost poraženeckých argumentů. Trenažér není žádné šolíchání. Trenažér je sport, a pokud můžeme za něco poděkovat koronaviru, tak právě za to, jak pohnul s virtuálním sportováním na špičkové úrovni. To sebou kromě příslovečného dobrého pocitu přineslo i plnění snů (třeba zajet si závod společně s legendami současné cyklistiky). I virtuální realita může zprostředkovat skutečné zážitky (a odměny).

Díky aplikaci a trenažérům Tacx přestávají být trofeje výsadou profíků a účastníků závodů s pevným startem: Získat je může každý, kdo se doma rozhodne zvednout z gauče a skutečně se někam posunout. Splněním výzvy Tacx Indoor Cycling Challenge nezískáte jen virtuální odznáček, ale i naprosto reálnou cenu – cyklistickou láhev s grafickým motivem získaného odznaku, kterou pak může hrdě vozit v košíku na svém kole, nebo si ji třeba vystavit na poličku mezi další trofeje.

Vyberte si svou výzvu a překonejte sami sebe

Je to výzva. Takže nemusíte být v cíli první a vypustit na trenažéru duši. A i když budete závodit „jen“ sami se sebou a svou vůlí, není to žádná brnkačka a odměnou není žádná cena útěchy ani poplácání po rameni za to, že jste se po měsíci vydrápali na kolo a ujeli deset kilometrů. Je to výzva, v níž jde především o ten pocit, že jste se opravdu „hecli“, že jste vystoupili ze své komfortní zóny a máte být na co hrdí, že jste zapracovali na své kondici a zdraví i v období, kdy počasí kazí většinu venkovních tréninků a navíc nemáte možnost nebo příležitost cestovat za cyklistikou třeba do Dolomit.

Tím, že nejde o závod nebo poměřování s ostatními, je ale Tacx Indoor Cycling Challenge výzvou téměř pro všechny. Žádné „a já stejně nevyhraju, tak co bych se snažil“. Podmínkou je vlastnit cyklistický trenažér Tacx a mít staženou aplikaci Tacx s placeným účtem Premium. Pak už si stačí na webu tacx.com/challenges vybrat „tu svoji“, pořádně si přečíst její podmínky a splnit je v daném časovém rozmezí. Připravte se ale na pořádnou makačku.

Ve výzvách Tacx Indoor Cycling Challenge se najde každý – ať už jste milovníci „staré dámy“, nebo si chcete připomenout božská panoramata Dolomit či malebné scenérie Provence, Tacx vám dá příležitost si máknout ve vašem oblíbeném prostředí. A možná si raději vyberte v práci volno, protože časové limity výzev jsou docela drsné…

Hra o čas

Provence. Zní to až idylicky, ale pomalá, romantická projížďka levandulovým polem to nebude. Prosvištíte údolím Rhôny, vystoupáte do horské vesnice Montbrun-les-Bains a pokocháte se vinicemi a rozkvetlými poli. Chybět samozřejmě nebude zlatý hřeb v podobě Mt. Ventoux, kterou během výzvy budete muset zdolat hned dvakrát – jednou z vesnice Bédoin a v další etapě i po náročnější trase z Malaucéne. Celkem sedm vybraných videí s celkovou délkou tratí přes 270 km a se 6500 výškovými metry musíte pro získání láhve zdolat během šesti po sobě jdoucích dnů.

Yellow Jersey Challenge. Název napovídá, že půjde o vybrané chuťovky ze „staré dámy“. Konkrétně je to devět etap o celkem 261,5 km, zahrnujících ty nejvýživnější kopce slavné Tour, včetně legendární Col du Tourmalet, zrádný Col d’Izoard nebo Col du Galibier nebo nekonečný výjezd do Val Thorens. Tady už to bude chtít opravdu dostatek volného času, elánu, energetických tyčinek a mnoho šálků café: Všechno to musíte zvládnout v pěti dnech (samozřejmě po sobě jdoucích, takže s volným dnem nepočítejte).

I když některé výzvy vypadají na první pohled jednoduše, nenechte se zmást – příjemných 135 km po Yorkshiru je vyváženo 2 800 výškovými metry s převýšením 25,9 %. Všechna čtyři videa navíc musíte zajet v průběhu 24 hodin. Na své si přijdou třeba i milovníci dlažebních kostek, na které ve výzvě Cobbles čekají pověstné Flandry nebo švýcarské pasy Grimsel a Gotthard. Především na majitele trenažéru Tacx NEO 2T se simulací terénu bude čekat autentický zážitek… To je jen malá ochutnávka, Tacx toho pro vás připravil mnohem víc.

A vítězem se stává…

Pokud výzvu úspěšně absolvujete, stáváte se „Tacx Hero“ a čeká vás zápis do výsledkové tabulky „hrdinů“, kterou najdete přímo pod popisem každé výzvy. Jsou tu sice zobrazené cílové časy, ale nehraje se tu na rychlost. První v tabulce nejsou ti, kteří výzvu zvládli v nejkratším čase, ale ti, kteří ji podstoupili jako první. Takže malý trik: Pokud chcete, aby se vaše jméno v listině skvělo hned na první stránce, číhejte na vypsání nové výzvy a skočte po ní, dokud vás nikdo nepředběhne.

Druhou odměnou je již zmíněná cyklistická láhev v barvách výzvy s vyobrazením konkrétního získaného odznaku. Pro cyklisty s lehkou obsesí se tedy samozřejmě nabízí volit výzvy podle toho, aby láhev ladila s barvou rámu jejich kola nebo oblečení. Bidon k výherci připutuje poštou, ale pozor, nepřijde automaticky. Na stránce konkrétní zdolané výzvy musíte vyplnit své nacionále a doručovací adresu. Pak už stačí jen počkat a během tří až pěti dnů je unikátní láhev vaše. Už máte tu svoji? Hecněte se, ať si na jaře můžete při některé z reálných vyjížděk přiťuknout s ostatními „Tacx Heroes“!

Podobné příspěvky

Cvičení doma, díl druhý: co je doma, to se počítá! Zítra to rozcvičíme, drahoušku!

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

Deník robotické cyklistky. Za březen skoro 5000 kilometrů. Ale byl to boj s kropicími vozy nebo „svátečními“ cyklisty