Úvod TréninkStrečink Jóga pro běžce díl 2.: Cvičte v soukromí domova podle videa. Přidat se můžete kdykoliv

Jóga pro běžce díl 2.: Cvičte v soukromí domova podle videa. Přidat se můžete kdykoliv

od Magdaléna Ondrášová

Děsí vás složité jógové sestavy? S námi se naučíte jednu ranní a jednu večerní pěkně krůček po krůčku a nemusíte si dělat hlavu s tím, kam vás tělo pustí. Podle jogína Michala Večeři a videa to zvládnete hravě.

Během čtyř videí se postupně naučíte celou jógovou ranní a večerní sestavu ušitou na míru pro běžce, kterou jsme konzultovali i s fyzioterapeutkou Kateřinou Honovou. Kdo promeškal první díl, najde ho zde. Pokud nepotřebujete rozpohybovat své tělo od píky, můžete začít rovnou dnešním druhým lehce pokročilejším videem, jehož první polovina se věnuje rannímu rozhýbání a druhá večernímu uvolnění nebo se můžete rovnou vrhnout na třetí díl, který už vyšel také.

„Pokud po prvním týdnu ještě necítíte výrazné zvýšení rozsahu svého pohybu, nijak nezoufejte. Jestliže je pro vás jóga novou pohybovou disciplínou, soustřeďte se ze začátku více na prožitek přítomnosti vlastního těla než na následný efekt. Osobně mám zkušenost, že nejlepší výsledky mi jóga přináší, když ji praktikuju bez urputnosti,“ radí a uklidňuje lektor Gymbee.cz Michal Večeřa.

Co vás ve druhém videu čeká nového? 

  • Hlubší protažení zadní strany nohou.
  • Práce s rovnováhou na jedné noze.
  • Rotace kotníků, kolenou a kyčlí.
  • Hlubší protažení holenní části nohy a nártů.
  • Modifikace protažení třísel a vnitřní strany stehen.
  • Modifikace „psa hlavou dolů“ s diagonálním úchopem.

Chcete se podporovat navzájem s ostatními, kteří se do této jógové výzvy pustili? Přidejte se do události na Facebooku.

A co vám absolvování našeho seriálu jógy pro běžce přinese?

Začátky jógování jsou skvělá příležitost, začít objektivně vnímat limity vlastní flexibility a pohyblivosti. To je moment, kdy je důležité odolat pokušení k zapojení přílišné síly. Jóga není závod – na ten vás, v tom tomhle případě, připravuje.

Přirozeně se budete posouvat v pohyblivosti a flexibilitě dál, když budete při svém pravidelném cvičení pořád pracovat s dechem. Jóga nabízí spoustu dechových technik, ale ty teď na začátku nemusíte řešit. (Byl by zájem o dechovou výzvu někdy v budoucnu? Diskutujte pod článkem.) Nejde ani tak o způsob dýchání – ale o to, dýchat vědomě. 

Dejte jednoduše prostor přirozené inteligenci svého organismu. Když budete dýchat vědomě, vaše tělo se intuitivně naladí na tu správnou hloubku a rytmiku dechu. Dech souvisí s naším nervovým systémem – pomalé uvolněné dýchání působí taky uvolnění kosterního svalstva. Tím se dostáváte do pozic přirozeně hlouběji a kromě svalů ovlivňujete taky fascie a zbavujete se fuzzů (doslova slepenců fasciálních vláken). 

Zkuste svůj dech vnímat jako aspekt nadřazený síle. Tedy – nesnažte se do pozic dostávat silou, přes hranici toho, co vám tělo dovoluje. Do pozic vstupujte tak uvolněně, jak je to možné (já vím, že to může znít jako oxymóron, ale věřte, že i to přijde) a dejte si v nich čas klidně dýchat. 

Související příspěvky