Úvod TréninkOstatní sporty Jóga pro běžce, díl 1.: Rozhýbeme i ty nejzatuhlejší sportovce. Startujeme videoseriál

Jóga pro běžce, díl 1.: Rozhýbeme i ty nejzatuhlejší sportovce. Startujeme videoseriál

od Magdaléna Ondrášová

Během čtyř týdnů se jednoduchými kroky naučíte speciální jógovou sestavu pro běžce a vybudujete si návyk, který vašemu tělu tak chyběl. Stačí tak malá chvilka ráno a večer, že nelze hledat výmluvy. A to je výzva, pojďme na to s jogínem Michalem Večeřou.

Nikdy jsem si nepamatovala sestavy. Přišla jsem na jógu, zoufale se snažila chytat a byla o krok pozadu. Příště to bylo stejné, zkrátka, bylo toho moc najednou. A tomuto se v naší výzvě vyhneme.

První video najdete níže. Druhý díl jógy pro běžce i video najdete zde. Třetí díl tady. A poslední čtvrtý zde.

Jogín Michal si pro vás (s konzultací fyzioterapeutky Kateřiny Honové) připravil cílenou sestavu pro běžce. V čem to bude jiné? Týden budete podle videa cvičit zkrácenou sestavu beze změn a stihnete si ji tak krásně zafixovat i vybudovat návyk. Video už nebudete po pár dnech potřebovat. „Nemusí jít o nic složitého. Stačí si osvojit pár základních jógových pozic a cviků, které pomůžou ráno rozhýbat a mobilizovat, večer zase protáhnout a uvolnit tělo,“ uvádí svou sestavu lektor Michal Večeřa z Gymbee.

Cvičit začínáme v pondělí 5. dubna ráno. Za týden do této sestavy něco přidáme (článek čekejte den předem), ale protože už základ budete umět, nebude to složité. Celkem se díky čtyřem videím a týdnům naučíte sestavu a vybudujete skvělý návyk – trochu jógy pro běžce denně.

Nejde ale o to, naučit se něco striktního. Chce to, aby vás jógování bavilo a bylo příjemné, to je základní předpoklad pro vytvoření nové rutiny. „Berte vše ve videích jako nabídku toho, co můžete vyzkoušet. Nemusíte pak na konci čtyřtýdenní výzvy umět vše nazpaměť. Vlastně i sami uvidíte, že v jednotlivých dílech do sestavy nejen přibývají nové cviky, ale nabízím i různé modifikace. Vy si osvojíte určitou strukturu jógové sekvence, ale vyberete si z ní to, co je užitečné právě pro vás. To jsou obvykle pozice a cviky, které nejvíc cítíme. Zařaďte na ráno a večer cviky, které budete vnímat jako nejefektivnější doplněk svého běžného rozcvičení a strečinku před a po běhu,“ říká jogín Michal.

V prvním videu vás čeká:

  • Uvolnění krční páteře a ramenou, která máme někdy při běhu tendenci vytahovat nahoru
  • Rozhýbání a protažení chodidel a nártů      
  • Protažení trupu, zad a hamstringů pomocí polovičních pozdravů slunce
  • Protažení achilovek a lýtek
  • Protažení třísel a uvolnění kyčlí
  • Protažení fascie zad a širokého zádového svalu
Zdroj: Rungo

Přidejte se do facebookové události, sdílejte své pokroky a motivujte se s ostatními!

Pravidelná praxe jógy je skvělým doplňkem péče o tělo běžců. Může kompenzovat zkrácení a přetížení partií, jako jsou hamstringy, achilovky, lýtka nebo i svaly zad a tenzi ramenou. Hlavně ale v porovnání s běžným strečinkem zapojuje navíc dva důležité prvky: dech a pozornost.

Právě dech stojí v centru jógové tradice a jeho důležitost se stále znovu potvrzuje. Dýchat vědomě je zkrátka důležité při každém pohybu. Pozornost k vlastnímu tělu (propriocepce) zase pomáhá předcházet zranění a špatným pohybovým stereotypům. Zjednodušeně – potřebujeme vnímat, jak se do pohybu jednotlivé části těla zapojují. Proč? Abychom si nepřivodili zbytečné zranění, jako třeba vyvrtnutý kotník z chybného nášlapu v členitějším terénu.

Díl druhý

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky