Úvod TréninkStrečink Jóga pro běžce, díl 4.: Video ranní a večerní sestavy, která zbaví tělo bolestí

Jóga pro běžce, díl 4.: Video ranní a večerní sestavy, která zbaví tělo bolestí

od Magdaléna Ondrášová

Gratulujeme, během tří týdnů a tří článků jste si s námi vybudovali návyk ranního a večerního cvičení jógy a s tímto čtvrtým spějete do zdárného konce. Představujeme kompletní cvičení, za které vám tělo poděkuje. Sestavy jsou koncipované pro běžce, ale prospějí každému.

Během celé téhle minisérie jsme se zaměřili hlavně na rozhýbání, protažení a uvolnění partií, u kterých to běžec nejvíc potřebuje. Sestavami vás provázel, a i dnes bude, příjemný hlas lektora Michala Večeři z Gymbee.cz, který jednotlivé prvky pečlivě vybral s konzultací fyzioterapeutky Kateřiny Honové.

Různé obtížnosti cvičení

Připadá vám dnešní video příliš těžké a komplikované? Zacvičte si podle minulých videí:

Zdroj: RUNGO.cz

Pár slov lektora Michala

Když mě Majda oslovila, jestli bych něco pro Rungo vytvořil, bylo „ano“ samozřejmě jasná volba. A jsem i toho názoru, že pro nás zápaďáky vede právě přes tělo cesta k józe nejlépe.

Taky jsem šel touhle cestou. Možná jste si ale po těch pár týdnech cvičení všimli, že má vliv i na to, jak se cítíte psychicky. To znáte ostatně i z běhání. Všichni nějakou formou ujíždíme na endorfinech. U jógy jde ještě o jeden mechanismus, se kterým je výhodné pracovat a to je tento.

Jednotlivé pozice

Podle toho jak a které části těla pozice zapojují, mají buď energizující, nebo uklidňující účinek. Obecně ty, které protahují a uvolňují zadní část těla – hamstringy, lýtka, záda – působí relaxačně. Otvírání přední strany těla je zase osvěžující – hlavně v záklonech, kdy se rozevírá hrudník, protahuje přední strana krku a břicho.
Dočtete se různá vysvětlení, některá velmi spirituální, ale své o tom ví i moderní věda. Je to jednoduché, 
Parasympatická část nervstva zodpovědná za schopnost odpočívat, prochází z velké části po zadní straně těla. Sympatická, která nás startuje, zase po přední. Když tohle víte, můžete si jógu uzpůsobit taky podle toho, jestli se chcete probrat, nebo si spíš odfrknout před spaním.

Ať vás to baví.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky