ASICS posouvá sci-fi do reality: Naskenujte obličej a zjistěte, jak vám sport zlepšuje náladu

Zavázat tkaničky a několik dalších rad do prvního závodu. Foto: Magdaléna Ondrášová

KOMERČNÍ SDĚLENÍ: Dnes, na Mezinárodní den běhu, startuje výzva #UpliftingMinds. Každý z nás se díky ní může spolu s miliony dalších sportovců stát součástí globální interaktivní studie, která ukáže, jaké reálné dopady na posílení duševního zdraví má náš oblíbený sport. Pojďme si zvednout náladu a poslat ji dál. ASICS vybere deset z vás, kteří získají ponožky.

Zdravá mysl ve zdravém těle. Latinsky anima sana in corpore sano. Zkráceně ASICS. Která jiná značka by měla investovat do výzkumu duševního zdraví ve spojení se sportem než ta, která má toto okřídlené přísloví přímo v názvu. Nyní pro nás ASICS připravil další výzvu ve formě globální interaktivní studie, která nemyslí jen na hodnoty v našich výsledkových tabulkách, ale i na to, jaký reálný dopad má náš oblíbený sport na naši náladu. Pojďme do toho – změřme si, co s námi sport dělá a pozvedněme mysl – svou i běžců v našem okolí, městě či zemi nebo klidně na celém světě.

ASICS aneb Sportem ke zdravé mysli

Japonská značka ASICS, jeden z globálních běžeckých „lovebrandů“, se dlouhodobě zabývá problematikou duševního zdraví a možností jeho udržení a zlepšení pomocí sportu. Nedávno značka zveřejnila výsledky studie, kterou iniciovala společně se společností EMOTIV, americkou špičkou na poli bioinformatiky, a dr. Brendonem Stubbsem, vedoucím výzkumníkem v oblasti duševního zdraví na univerzitě King’s College v Londýně. Studie na vzorku 42 elitních a každodenních hobby sportovců prokázala zvýšení pozitivních hodnot po cvičení: spokojenost (průměrný nárůst o 14,4 %), energie (o 9,7%) a uvolnění (o 13,3 %). Takových čísel by byla škoda nevyužít ve velkém!

Po pilotní studii je teď řada na každém z nás. Startujeme symbolicky ve Světový den běhu, který letos připadá na 3. 6. Ode dneška se tedy všichni můžeme připojit ke globální studii, jejíž cílem je ukázat, jaký vliv má pohyb na pozvednutí mysli – naší osobní, lokální běžecké komunity i našeho města, potažmo celé země. To všechno pomocí webové aplikace, do níž zaznamenáme naše pocity, a která z našeho výrazu pozná, jak se cítíme. Nasbíraná data se pak propojí do globální „mapy dobré nálady“, která ukáže, jak sport může pozitivně ovlivnit třeba celý svět.

#UpliftingMinds: Pošli lepší náladu dál

„Předběžné výsledky našeho výzkumu ukazují, že něco tak jednoduchého, jako je dvacetiminutový běh, může mít na naši mysl hluboký dopad,“ říká doktor Stubbs a dodává: „Výsledky studie, získané na základě robustních měření EEG, se staly základem pro aplikaci Mind Uplifter™, která umožní tento výzkum zpřístupnit komukoli na světě a inovativním a spolehlivým způsobem změřit reálné dopady povznášející síly sportu.“ Ambicí projektu je inspirovat co nejvíce lidí, aby „pohnuli“ svou myslí a využili ve svůj prospěch všech kognitivních a emocionálních výhod, které pohyb nabízí.

Aplikace Mind Uplifter™ pracuje s deseti metrikami, jako je sebevědomí, pozitivita, klid, soustředění a další. Pravidelným používáním můžeme zjistit, jak různé sporty ovlivňují různá pole našeho duševního rozpoložení. A protože sport, stejně jako duševní zdraví, jsou i otázkou celé společnosti, můžeme naše výsledky nebo fotky z výběhů sdílet na sociálních sítích pod hashtagem #UpliftingMinds a posílat tak výzvu ke zlepšení nálady dál.  Vrcholem pak je World Uplifting Minds Run – běh, do něhož se může každý připojit virtuálně kdykoli v průběhu června v aplikacích Race Roster a ASICS Runkeeper™.

Mind Uplifter: Změřte si svou náladu

Zní to jako sci-fi? Možná. Připojit se k „hnutí“ je snadné a navíc zábavné: Stačí otevřít webovou aplikaci Mind Uplifter™ a postupovat podle intuitivních pokynů: Naskenujte svůj obličej, podle čehož aplikace vyhodnotí vaši náladu, a vyplňte několik otázek sestavených vědci pro poměření vašich mozkových funkcí. Následně vyrazte na minimálně 20minutový běh (nebo jinou svou oblíbenou aktivitu). Po návratu zopakujte první dva kroky v aplikaci, tedy scan obličeje a zodpovězení otázek. Ihned uvidíte, jak aktivita zapůsobila na vaši psychiku, i jak jste přispěli do globální mapy „World Uplift Map“. Výsledky můžeme sdílet na sociální sítě pod hashtagem #UpliftingMinds a dát tak o projektu vědět dalším a dalším běžcům ve vaší komunitě. Čím více nás bude, tím relevantnější budou výsledky celosvětové studie, a tím více přispějeme k pozvednutí „kolektivní nálady“. Dobrá nálada a lehká mysl jsou totiž nakažlivé a vysoce návykové – stejně tak jako sport samotný. Každé vyběhnutí, každá malá motivace pro naše okolí a každý miligram endorfinů v krvi navíc dokáže velké věci. Drobné krůčky a malé radosti stojí za těmi velkými – ať už jsou to rekordy nebo energie, kterou z pohybu čerpáme.

Zapojte se do výzkumu. ASICS rozdá 10 párů ponožek pro vylosované sportovce, kteří nasdílí svůj uplifted picture, přidají hashtag #UpliftingMinds a #rungocz a vyzvou k akci 5 přátel.

Podobné příspěvky

Xiaomi Fan Festival: neodolatelné slevy až 5 250 Kč. Xiaomi zlevňuje mobily, vysavače i koloběžky

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa