Test: Malý pracant Garmin Forerunner 55 s vnitřnostmi prémiových modelů

Garmin Forerunner 55. Foto: Michael Novák

S rokem 2021 a utichajícími událostmi kolem pandemie začíná Garmin opět řádit a na trh přichází další novinky ze stáje sportovních hodinek. Jedná se o nástupce základní řady Forerunner 45, které jsou již pátou generací Forerunnerů s dvouciferným označením. A jsou absolutně jiné. 

Shrnuto do jedné věty – Forerunner 55 má jen jednu velikost, nemá pásek napevno k tělu a podporuje plavání, což jsou věci, které jsou pro tuto řadu nové (kromě jedné velikosti – to byla spíše výjimka pro řadu FR45/FR45s).

Garmin Forerunner 55 (FR 55) jsou ideální hodinky určené pro začínající běžce, sportovce, kteří nechtějí složitou navigaci, ale jen amatérsky sportovat, zlepšovat se. Ale zároveň to mohou být dost dobře velmi lehké, kompaktní a přesné hodinky pro atleta, závodníka, který ví, co chce, jak pracovat se sporttesterem a nepotřebuje využívat dalších funkcí nejlepších modelů, například Fenix 6.

Design

Vzhledově se Forerunner 55 na oko podobá modelu Forerunner 745 (model 745 jsme otestovali v tomto článku), který je bezmapovým top produktem Garminu pro triatlonisty. Říkám na oko, jelikož neaktivní rámeček kolem displeje je u FR 55 o něco větší, než u modelu FR 745. Námi testovaný model má tedy menší displej, ale to pro běžné použití nevadí a maximálně si jej všimnete opravdu až v klidovém režimu při zobrazení času nebo čtení SMS v režimu chytrých hodinek. 

Jak jsem předeslal, hodinky jsou velmi lehké, kompaktní a vhodné na dámskou i pánskou ruku. A ano, i na dětskou. Pokud se jedná o opravdu malou ručku, asi bych stále doporučil (co do pohodlí) model Forerunner 45s, ale to opravdu jen u drobných dětí.

Novinkou nové generace FR 55 je uchycení pásku k tělu hodinek a možnost rychlé výměny za jiný pásek s délkou osičky 20 mm (bez pinů samozřejmě).

Proti nedávno uvedeným Venu 2 a Venu 2s (jejich recenzi si můžete přečíst zde) mají ale FR 55 stále původní typ optického senzoru měření tepu. 

Displej

Nedotykový displej kryje minerální sklo. Pro neopatrnější uživatele bude asi dobré dokoupit fólii pro ochranu před poškrábáním. Kontrast a čtení údajů na displeji je ale velmi dobrý i pro někoho s horším zrakem. Tak „vyřezaný“ obraz jako u starých Forerunner 35 opravdu nemá, ale tento displej je barevný a na dnešní dobu to není zlé. OLED displej se ale u FR 55 opravdu nekoná.  K tomu zde máme řadu hodinek Venu.  

Jelikož se jedná o základní řadu sportovních hodinek, získáme s nimi pouze šest přednastavených vzhledů hodinek, které lze modifikovat. Je ale možné stáhnout si další z Connect IQ store.

Během aktivity lze nastavit na obrazovku maximálně čtyři údaje najednou.

Optický senzor měření tepu

Optika je u FR 55 shodná s modely 745 a 945, případně Fenix 6. FR 55 jsou malé hodinky, a tak tento senzor měření tepu zabírá skoro celé dno pouzdra hodinek. Díky jejich hmotnosti a rozměrům však sedí hodinky na ruce pohodlně. Na změny intenzity aktivity reagují velmi dobře.

Funkce

Díky poptávce zákazníků, ale i tlakem konkurenčních produktů, dostaly FR 55 (rozdíl od předchozích FR 45) do vínku i další sportovní profily, a tak se skoro dotahují i na o dost dražší modely.

Chválím integrovanou funkci detekce nehod při aktivitách jako je běh, chůze nebo kolo. Hodinky umí rozpoznat nehodu a přes připojený mobilní telefon odeslat na přednastavený kontakt SMS s polohou. 

Z „moderních“ aktivit a funkcí poslední doby umí hodinky aktivitu „běh po dráze“, kde na 400metrovém oválu dokáže tento model sledovat perfektně tempo a vzdálenost. 

Co FR 55 na rozdíl od prémiovějších modelů neumí, je funkce Garmin Pay. Pokud tedy chcete hodinky i na jiné než sportovní použití, asi budete chtít raději vybírat ve vyšší řadě sportovních hodinek Garmin. 

Z tréninkových funkcí umí FR 55 sledovat VO2Max, podporují trenéra Garmin, běžecké tréninkové plány anebo denní doporučení, která se generují na základě aktivit posledních dní a týdnů. K dispozici jsou také metriky pro dýchání, body battery nebo stress score. 

FR 55 umí pracovat v ražimech GPS / GPS + Glonass a GPS + Galileo. Neumí UltraTrac režim.

Postřehy z užívání FR 55

Jak už jsem zmínil, na ruce mi FR 55 nevadily. Pro běžné nošení jsou to plastové hodinky, které rozhodně neurazí, ale pokud jste byli zvyklí na větší sporttester, asi si budete zvykat déle na malé rozměry. Je radost je nosit a pro drtivou většinu sportovců bohatě stačí. Bohužel nepodporují plavání na otevřené vodě a také neumí připojit cyklistický wattmetr. K tomu účelu ale fakt vyrobeny nebyly. 

Výdrž v jedné aktivitě s GPS je přes 18 hodin. To stačí všem začátečníkům. I nějaké to ultra by se s tím dalo střihnout.

Na testovaném modelu se mi nejvíc líbila jednoduchost hodinek. Mnoho lidí návody ani nečte. No a o tom to je – FR55 prostě vytáhnete z krabice, spojíte s mobilní aplikací Garmin Connect Mobile a … zapnete aktivitu a jde se na to. Žádné složité nastavování. Máte vše, co potřebujete, vše hned měří od začátku. Je to přehledné, jednoduché. Zvládne to opravdu každý. Jednoduchý a efektivní nástroj pro sportovce s integrovanými posledními metrikami. Tak nějak bych to přirovnal k upravenému závodnímu speciálu, který může používat i řidič začátečník. Nasednout, nastartovat a užívat si rychlou jízdu. Závodní McLaren to fakt není, ale je mu velmi blízko a může si to dovolit opravdu každý. A pokud jste závodník, profík, Forerunner 55 poslouží k tréninkům na dráze stejně dobře jako FR 745. 

  • cena od 4 900 Kč
  • vestavěný GPS přijímač
  • měření srdečního tepu
  • chůze, běh, jízda na kole, plavání v bazénu a řada dalších sportovních profilů
  • výdrž až 2 týdny v režimu chytrých hodinek nebo až 20 hodin běhu s GPS
  • chytrá oznámení
  • rozměr 42 × 42 × 11,6 mm
  • rozlišení displeje 208 x 208
  • hmotnost 37 g

Cena je od 4 990 korun a vzhledem k cenovce, rozměrům i tomu, co Forerunner 55 umí, jde o zajímavou novinku, která si najde širokou uživatelskou základnu mezi sportujícími dětmi i sportovci dospělými, kteří hledají hodinky s nižší cenovkou.

Autor textu: Michael Novák

Podobné příspěvky

Cvičení doma, díl třetí: zahřejte svaly, rozhýbejte rodinu!

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa