Úvod VybaveníBěhání Test: Hoka One One Carbon X 2. Levnější z karbonových závodek pro ultra běžce

Test: Hoka One One Carbon X 2. Levnější z karbonových závodek pro ultra běžce

od Vít Kněžínek

Karbonové boty si začínají budovat pevnou pozici na trhu s závodními běžeckými botami. Předchozí model Carbon X je spojen s rekordy, co lze čekat od Carbonu X 2, na to se podíval odborník a běžec Vít Kněžínek.

Hoka One One Carbon X je bota úzce spojená se světovým rekordem. Vlastně se dvěma. Při uvedení první generace na trh v nich zaběhl Jim Walmsley světový rekord na 50 mil (cca 80,5 km) v tempu 3:36/km. O dva roky později se Jim postavil na start stokilometrového závodu v nové generaci Carbon X 2 s jasným cílem překonat “nepřekonatelný” rekord japonce Kazamiho 6:09:14 (který byl údajně zaběhnut s dopomocí větru v zádech). Byla to v lednu v Arizoně neuvěřitelně napínavá podívaná až do posledních metrů, ve kterých Jim bohužel ztratil svůj náskok a za rekordem zaostal o pouhých devět vteřin. I tak je ale stovka v tempu 3:42/km jeden z nejlepších atletických výkonů posledních let.

I díky názvu asi nikoho nepřekvapí, že Carbon X je běžecká bota s karbonovým plátem uvnitř. Jedná se o nepostradatelnou součást vybavení, kdykoliv se v posledních letech chcete pokoušet o rychlý čas. Nemusí to být nutně světový rekord. Stačí snaha o zaběhnutí osobáku, nebo o poražení ostatních běžců na startu. Konstrukce tzv. karbonových bot vám dopomůže dosáhnout co nejlepšího času. 

O tom proč a jak to všechno funguje se můžete dočíst v článku Co by musely karbonové boty překonat, aby mohly do terénu.

Karbonová bota na dlouhé běhy

Většina karbonových závodek ale cílí na kratší tratě. Nejčastěji se jedná o půlmaraton, nebo maraton. Hoka se rozhodla vydat vlastní cestou a navrhla Carbon X tak, aby byl maximálně efektivní při extrémně dlouhých bězích, což s sebou přináší hned několik zajímavých prvků.

Carbon X má vše, co by měla správná karbonová závodní bota mít. Vysokou vrstvu tlumení, agresivně zakřivenou geometrii energetické tlumicí vrstvy i karbonový plát. A přece se tenhle model výrazně liší od většiny konkurenčních modelů a nabízí ojedinělé funkční vlastnosti.

První zvláštnost objevíte hned při pohledu na technickou specifikaci. Carbon X 2 má totiž drop pouhých pět milimetrů, zatímco většina karbonových bot pracuje s výrazně vyšším sklonem. Společně s agresivním zakřivením tlumicí vrstvy (tzv. rocker) se tak jedná o ideální volbu pro běžce dopadající na střed chodidla. Ve srovnání s předchozí verzí Carbon X ale došlo k lehké úpravě a bota je nyní díky lepší stabilitě použitelnější i u běžců dopadajících přes paty. 

Specifická je i konstrukce podešve, kde chybí klasická gumová vrstva a místo ní Hoka pracuje s osvědčenou gumopěnou. Mimo asfalt se i díky tomu Carbon X 2 rozhodně nehodí, ale na něm (a kdekoliv v městském prostředí, ať už je to asfalt, beton, nebo dlažba) funguje přilnavost i odolnost proti oděru na jedničku.

Výrazného updatu se dočkal svršek. Ten si většina běžců chválí a i já musím potvrdit, že sedí jako ulitý a pevně a zároveň pohodlně drží chodidlo. Tvar je poměrně široký, což dává chodidlům dostatek prostoru a eliminuje riziko otlaků a puchýřů i při velmi dlouhém běhu. 

Zacílení na dlouhé až velmi dlouhé tratě je pak poznat okamžitě po prvních pár kilometrech běhu. Carbon X 2 postrádá extrémní energetickou návratnost a dynamiku bot jako je Adios Pro (jejich recenze), Endorphin Pro (jejich recenze), nebo Vaporfly (i tyto boty jsme testovali). Místo toho sází na větší komfort, extrémní plynulost a schopnost udržet vás v běhu dlouhé hodiny. Hledáte-li obutí pro pokus o osobák na desítce, pak vás Carbon X 2 možná zklame tím, že není pocitově tak rychlý, jako některé jiné boty. O to lepší pocit z něj ale budete mít na třicátém kilometru. Nebo na šedesátém, pokud dáváte přednost ultra distancím.

S tím úzce souvisí i skvělá životnost, když k deformaci tlumení dochází mnohem pomaleji, než je u karbonových bot zvykem. Už hmotnost 238 gramů (UK 8) napovídá, že komfort a životnost jsou pro tento model mnohem důležitější, než maximální výkon na krátké trati. Díky tomu se Hoka One One Carbon X 2 skvěle hodí nejen jako závodní bota na maraton (a dál), ale i jako tréninkové obutí pro tempové běhy, fartleky, nebo intervaly. Za zmínku stojí i výrazně nižší pořizovací cena, než jak bývá u bot s karbonem zvykem.

Hoka One One Carbon X 2
Hmotnost: 238 g (UK 8)
Drop: 5 mm
Mohutnost tlumení: 39 mm
Cena: 4 800,- Kč
Karbonový plát: ano
Klady: velmi pohodlný a stabilní svršek, nízká pořizovací cena a skvělý poměr mezi cenou a výkonem, vysoká životnost tlumicí vrstvy, skvěle se hodí pro běh na dlouhé a ultra distance
Zápory: postrádá dynamiku na kratších tratích, geometrie bude více vyhovovat běžcům dopadajícím přes střed chodidla

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky