Šťáva, která vám jen tak nedojde. Hodinky Huawei Watch Pro 3 jsou slušný držák

Hodinky Huawei Watch Pro 3 se s přehledem můžou pyšnit skvělou výdrží baterie. Foto: Marek Odstrčilík

Dostaly se mi do rukou zcela nové hodinky Huawei Watch 3 Pro, které jsou zajímavé hned z několika důvodů. Jedním z nich, pro mě osobně možná nejzajímavějším, je slibovaná dlouhá výdrž na jedno nabití, a než vám přineseme kompletní test těchto hodinek, rozhodl jsem se zaměřit právě na zhodnocení výdrže.

Já osobně jsem trh chytrých hodinek před časem tak trochu přestal sledovat právě kvůli špatné výdrži. Jeden nebo dva dny výdrže na jedno nabití je něco, co jsem nebyl ochoten akceptovat. Prakticky to znamená dávat hodinky každou noc do nabíječky, čímž přicházím o některé funkce jako sledování spánku nebo třeba tichý budík pomocí vibrací, který zbudí jen mě a nikoho dalšího. Nehledě k tomu, že kromě každodenního nabíjení telefonu řešit ještě nabíjení hodinek, je zkrátka opruz.

Huawei u nových Watch 3 Pro slibuje v průměru pět dní běžné výdrže s možností aktivace speciálního úsporného režimu, se kterým lze dosáhnout výdrže až tři týdny, a to už jsem zpozorněl.

Většina výrobců výdrž hodinek nejrůzněji optimalizuje pomocí softwaru, jak to jen jde. Asi největším „zlozvykem“ je automatické vypínání displeje. Já to chápu, nádherné LCD či Amoled displeje jsou spolu s GPS největším žroutem energie, ale není nic víc k vzteku, než koukat na černý displej hodinek za deset tisíc korun (nebo i dražších), když třeba zrovna máte plné ruce nebo sedíte u počítače a hodinky čekají na onen klasický pohyb ruky, při kterém se teprve (a to ještě někdy až napodruhé) automaticky rozsvítí. Jako první tedy rovnou v nastavení zapínám „vždy zapnutý displej“.

Huawei naštěstí na uživatele, jako jsem já, myslel. Ciferníky mají kromě standardního aktivního vzhledu ještě i druhou, úspornou variantu, která se zobrazí po časové prodlevě, když jsou hodinky v klidu. Úsporná varianta může být pro každý ciferník jiná a většinou zobrazuje jen jednoduchý čas bez složité grafiky, což mě naprosto stačí. Díky AMOLED displeji zhasnuté body na displeji šetří energii, a tak se i tímto způsobem dá něco ušetřit. 

S takto nastaveným displejem, hodinkami spárovanými s telefonem, používáním Bluetooth pro notifikace z telefonu a nastavenou wifi jsem se dostal na zhruba čtyři až pět dní výdrže (v závislosti na počtu notifikací a interakcí s hodinkami), což je tak akorát hodnota, kdy mi výdrž přestává vadit. Hodinky mají i eSIM pro možnost telefonování, kterou jsem neměl možnost vyzkoušet. Pokud budete eSim používat, počítejte s tím, že výdrž o něco klesne. Naopak pokud vám nevadí zhasínající displej, můžete získat zhruba jeden až dva dny navíc.

Dále mě zajímala výdrž v případě sledování aktivity pomocí GPS a i tady je výdrž docela dobrá. Při jízdě na kole a neustále zapnutém displeji, který zobrazuje informace o probíhající aktivitě, jsem se byl schopen dostat zhruba na 12 až 16 hodin (záleželo na tom, jak moc jsem během aktivity používal dispelj a jak moc displej svítil). I během aktivity se hodinky snaží šetřit energii, pokud si myslí, že se na displej nedíváte, překreslují se údaje jen jednou za minutu, jakmile natočíte zápěstí směrem k obličeji, automaticky se zobrazí aktuální „živá“ data.

Poslední zajímavostí z hlediska výdrže je speciální režim „ultradlouhodobá výdrž baterie“. Po přepnutí do tohoto režimu se deaktivují některé funkce jako například wi-fi, mobilní data a většina aplikací v hodinkách. Pořád ale fungují senzory na hodinkách a lze spouštět záznam aktivit. Celé menu hodinek se zjednoduší (zmizí nastavení funkcí a aplikace které nemůžete používat) a ciferník hodinek se změní ve speciální úsporný černobílý ručičkový ciferník, který ukazuje jen čas, datum a nachozené kroky. Mimochodem, tento ciferník je vzhledově naprosto skvělý, líbil se mi více než všechny standardní ciferníky, které jsou v hodinkách zdarma z výroby nahrány. V tomto ultra úsporném režimu nelze deaktivovat vypínání displeje, lze alespoň prodloužit prodlevu zhasnutí na pět minut. Vliv na výdrž má tento režim obrovský. Zbývajících pět procent kapacity baterie, což běžně znamená zhruba zbývajících šest hodin, dokáže prodloužit na celý den, tedy asi 24 hodin a to už je znát.

Celkově tak musím uznat, že hodinky Huawei Watch 3 Pro čistě z hlediska výdrže obstály velmi dobře. Fyzikální zákony sice nelze obejít, ale vzhledem k hardwaru, kvalitnímu displeji a spoustě zajímavých funkcí dokázal Huawei z baterie o kapacitě 790 mAh vytěžit maximum. Jejich nabíjení tak není taková otrava, jako u většiny chytrých hodinek od konkurence.

Podobné příspěvky

Cvičení doma, díl třetí: zahřejte svaly, rozhýbejte rodinu!

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa