Mám o partnera strach: chytrá technika přivolá pomoc, když spadnete při běhu nebo na kole

Foto: Liza Summer, Pexels

„Kudy pojedeš a kdy se vrátíš? Jednou tam někde zůstaneš a já ani nebudu vědět, kde tě hledat.“ Něco podobného si občas doma vyslechne každý cyklista, běžec nebo turista. Je pochopitelné, že naši nejbližší o nás mají obavy a chtějí vědět, kam případně vyslat pátrací oddíl, kdybychom se nevrátili před večeří.

Naštěstí je tu pomocník a hlídací parťák v podobě moderní techniky. Stačí pár ťuknutí do mobilu nebo stisknutí tlačítka na chytrých hodinkách a můžete vesele sdílet svoji aktuální polohu v průběhu výletu, nebo přivolat pomoc v nouzové situaci. A někdy to za vás dokonce udělají hodinky a nebo telefon samy.

Telefon a sdílení polohy

Telefon u sebe máme skoro pořád. Chytré telefony toho hodně umí a také toho o nás hodně vědí. A my tak můžeme snadno využít jejich funkce a data k tomu, abychom s vybranými lidmi mohli sdílet svoji aktuální polohu. Obě hlavní platformy (Apple a Android) nabízí poměrně propracované funkce pro dočasné nebo i trvalé sdílení polohy s vybranými kontakty.

Na telefonech od Apple je možné sdílení polohy jednoduše nastavit v rámci rodiny. Funguje pak samozřejmě pouze ze zařízení od Apple a v rámci skupiny kontaktů, kterou máte zahrnutou do takzvaného Rodinného sdílení. Pro aktivní sdílení polohy je také potřebné datové připojení telefonu. Každý člen skupiny se pak může samostatně rozhodnout, jestli bude s ostatními svoji polohu sdílet. Stejně tak můžete jednoduše sdílení vlastní polohy dočasně vypnout a následně opět zapnout.

Pokud si sdílení zapnete, budou mít vybrané kontakty kdykoliv možnost zobrazit si vaši polohu na mapě a uvidí, kde jste, jak je to k vám daleko a kdy naposledy se vaše zařízení ozvalo. Pro základní přehled o tom, kde jste a jestli jste v pořádku, to úplně stačí a stejnou funkci je možné využít i v případě, že někde zapomenete nebo ztratíte telefon. Když má aktivní sdílení polohy, máte dobrou šanci ho s pomocí přátel nebo rodiny najít.

Obdobnou funkci pro sdílení polohy nabízí i konkurenční platforma Android. Funkce pro sdílení polohy jsou dostupné hned v několika aplikacích. Můžete si je aktivovat například v aplikaci Google Mapy nebo přímo v nastavení Sdílení polohy s důvěryhodnými kontakty. Rodiče pak mohou nastavit i zjištění polohy zařízení dítěte pomocí aplikace Family Link. Výhodou nastavení sdílení polohy v aplikaci Google Map je mimo jiné i to, že funguje napříč platformami a je tak možné sdílet polohu ze zařízení Android na Apple a obráceně. 

Kontakty, se kterými se rozhodnete sdílet svojí aktuální polohu si vás pak mohou jednoduše najít v aplikaci Google Map. A jako perličku uvedeme, že se na aktuální polohu vybraného kontaktu můžete zeptat i hlasového asistenta Google, který vám ji rovnou vyhledá a zobrazí na mapě. Funguje to skoro jako ve filmu:

“Hej Gůgl, kde je zase ten můj manžel?”

“V lese na kole jako vždycky, paní Nováková.”

Strava

Mezi sportovci je hodně populární aplikace Strava, která umožňuje nejen sledování tréninků, ale v placené verzi vám nabídne i možnost sdílet aktuální polohu. Aplikaci Strava si můžete nainstalovat do telefonu jak na platformě Android tak Apple a pro sledování polohy budete samozřejmě potřebovat aktivní datové připojení. Pokud vlastníte chytré hodinky od Apple ve verzi s datovým připojením, můžete si dokonce sledování polohy pustit přímo na nich a obejdete se bez telefonu. 

A jak sledování polohy přes Stravu funguje? Pokud máte tuhle funkci zapnutou, stačí zahájit měření aktivity jako obvykle a Strava sama vám nabídne možnost poslat odkaz na vybrané kontakty. Odkaz jim můžete poslat běžnou SMS nebo třeba přes WhatsApp. Příjemce pak klikne na odkaz ve zprávě a uvidí vaši polohu na mapě a nemusí mít ani nainstalovanou aplikaci Strava. Vaše poloha se obvykle aktualizuje každých 15 vteřin a Strava také zobrazuje další informace jako jsou čas začátku aktivity, čas poslední aktualizace polohy a stav baterie vašeho telefonu.

Sdílení polohy v aplikaci Strava funguje velmi dobře, jen je škoda, že je dostupné pouze v placené verzi. Na druhou stranu ten pocit bezpečí na všech stranách za těch pár korun jistě stojí.

Garmin

Na bezpečnost svých uživatelů myslí i přední výrobce chytrých hodinek nejen pro sportovce – americká firma Garmin. Většina jejich hodinek nabízí ve spojení s aplikací Garmin Connect, kterou si nainstalujete do telefonu (Android i Apple), funkci LiveTrack, přes kterou můžete sdílet svoji aktuální polohu s vybranými kontakty. Opět je potřeba aktivní datové připojení telefonu a také aktivní propojení hodinek s telefonem.

Funkce LiveTrack dovoluje sdílet nejen aktuální polohu, ale spoustu dalších informací jako jsou například průměrné a aktuální tempo, rychlost nebo srdeční tep. Aplikace Garmin Connect pošle odkaz na vybrané kontakty a ty pak mohou sledovat údaje o vaší poloze a aktivitě bez nutnosti instalovat si Garmin Connect nebo jinou aplikaci. Skvělá je i přidaná funkce Auto Start, která zapíná LiveTrack automaticky při zahájení každé vaší aktivity a vy tak budete mít na začátku tréninku nebo výletu o starost méně.

Detekce pádu

Některé chytré hodinky umí poznat pád a odeslat zprávu nebo zahájit hovor na vybrané kontakty. Tahle funkce může být opravdu užitečná nejen pro cyklisty, ale i pro běžce nebo horské turisty. Obvykle je nutné mít aktivní datové připojení a hodinky propojené s telefonem. V připojené aplikaci si předem nastavíte kontakty pro případ nouze a pokud hodinky zjistí, že jste se nedobrovolně poroučeli k zemi, zahájí nouzovou proceduru. Ta obvykle zahrnuje upozornění přímo na displayi hodinek, že byl detekován pád a máte možnost v předem stanoveném čase potvrdit, že jste v pořádku a nepotřebujete pomoc. Pokud tak neučiníte, odešle se z telefonu zpráva na vaše nouzové kontakty, nebo se rovnou začne vytáčet hovor na pomoc v nouzi. Nemusíte se bát, že by vám hodinky volaly záchranku při každém klopýtnutí. Obvykle detekují skutečně situace, kdy se poroučíte na zem mnohem rychleji, než je zdrávo, navíc vám poskytnou dostatek času, abyste odesílání takové zprávy zrušili. Naopak ve chvíli kdy to budete skutečně potřebovat, vám dokáží přivolat pomoc spolehlivěji, než anděl strážný.

Buďte aktivní, dávejte na sebe pozor a nebojte se využít moderní techniku pro trochu toho pocitu bezpečí a klidu mysli navíc.

Podobné příspěvky

„Myslím, že Roubaix je jako Hunger Games“, příběh o tom, jak Cyrus Monk přežil Peklo severu a dojel poslední

Rozbalte si vánoční dárky od Xiaomi. K tabletu dostanete klávesnici zdarma!

Optimální zdroj energie a hydratace pro vytrvalostní závody – fruktóza 2:1 a minerály v organických nebo ionizovaných formách