Úvod VybaveníBěhání Test: Craft CTM Ultra Carbon. Gravel mezi běžeckými botami snese štěrk a zachová rychlost

Test: Craft CTM Ultra Carbon. Gravel mezi běžeckými botami snese štěrk a zachová rychlost

od Vít Kněžínek

Když se řekne Craft, vybaví si většina sportovců funkční sportovní oblečení se švédskou vlaječkou. Už několik let ale Craft není pouze funkční prádlo a v jeho nabídce najdeme rozšiřující se kolekci běžeckých bot. Začátky byly rozpačité, ale letos přišly ve švédsku s novinkou CTM Ultra Carbon, která Craft napevno zařadila mezi výrobce bot, se kterými je třeba počítat.

První kroky Craftu v oblasti běžeckých bot byly lehce rozpačité. Ostatně jako u drtivé většiny značek, které se poprvé pouští do nové kategorie produktů. Model V175, který byl uvedený na jaře 2018, měl sice všechny papírové předpoklady stát se povedenou botou (prodyšný svršek, tlumení obohacené TPU pěnou, vibramová podešev), ale výsledek byl za očekáváním. Konkurence je navíc neúprosná a i když nástupci prvních V175 odstranili některé z nedostatků původního modelu, tak prorazit v konkurenci značek jako jsou adidas, Nike, Brooks, Saucony, Mizuno a další… nebylo vůbec jednoduché. 

I proto se pro rok 2020 Craft rozhodl k radikálnímu kroku. Přijít s botou, která bude unikátní, zajímavá a konkurenceschopná i vzhledem k top modelům výše zmíněných značek. A tak se zrodila první závodní bota na ultra po smíšeném povrchu s karbonovým plátem – Craft CTM Ultra Carbon.

Kdo nemá v kolekci botu s karbonem, jako by nebyl. To si moc dobře uvědomují všichni výrobci a vědí to i v Craftu. Přijít na trh s modelem konkurujícímu Nike Vaporfly, nebo adidas Adizero Pro by ale bylo hodně smělé. Místo toho se Craft odhodlal k velmi troufalému kroku zaplnit mezeru na trhu. Drtivá většina karbonových závodek je totiž určena výhradně k překonávání nejrychlejšího možného času na ideálním povrchu (hladký asfalt, nebo dráha). Jakmile se ale ocitnete na rozbitém podloží, začnete narážet na nízkou stabilitu, horší přilnavost a vysokou náchylnost k mechanickému poškození. Kombinace těchto obtíží znamená, že na rozdíl od běhu po silnici začnete v botách více ztrácet, než kolik získáte díky kombinaci ultravysoké energetické tlumicí vrstvy a karbonového plátu.

Tím, jak přesně fungují boty s karbonovým plátem a proč se v nich dá běžet rychleji, jsme se zabývali v tomto článku.

Gravel mezi karbonovými botami

Dostáváme se tak do podobné situace, kterou bude znát většina cyklistů. Na hladkém povrchu je tvrdé aero silniční kolo k nedostižení (ekvivalent silniční závodní boty s karbonem), ale jakmile přijde rozbitý asfalt, nebo dokonce štěrková cesta, tak budete výrazně pomalejší, než na tzv. gravel bike, což je vpodstatě (po velkém zjednodušení) silnička upravená tak, aby pro ni ani horší podklad nepředstavoval žádný problém. Craft CTM Ultra Carbon je pak přesně takovým gravelem mezi karbonovými botami.

Konstrukce boty

V konstrukci CTM Ultra Carbon nesmí chybět nic, co má na starosti maximální podporu rychlého běhu. Jedná se o kombinaci extrémně vysoké (cca 40 mm)  tlumicí pěny s vysokou energetickou návratností a zakřiveného karbonového plátu. 

Ve srovnání s ryze silniční konkurencí ale není použitá pěna tak extrémně pružná a měkká, takže běžci umožní bezproblémový běh i na nerovnostech nebo v lehkém terénu. Univerzálnost ještě podtrhuje agresivnější vzorek, který velmi dobře drží na asfaltu a zároveň se nezalekne ani štěrku, hlíny a podobných povrchů, kde hladká podešev typická pro silniční boty začíná ztrácet trakci. 

Vyšší tuhost tlumicí pěny vás možná obere o trochu energie (ve srovnání s Vaporfly a spol), ale tento hendikep se okamžitě vyrovná při naběhnutí na nerovný povrch, kde nemusíte bojovat s vratkým tlumením, jehož stabilizace vás bude stát velké množství sil. 

Craft CTM Ultra Carbon v praxi

Při reálném použití na většině obvyklých tras českých běžců tak bude Craft CTM Ultra Carbon až překvapivě rychlá bota, která dokáže konkurovat i těm nejrychlejším botám na trhu dle laboratorních testů. V tomto směru hodně přineslo pozorování Radka Brunnera, který v “zebrách” vyhrál nedávné mistrovství ČR v běhu na 24 hodin a při svých trénincích v nich opakovaně dosahuje lepší efektivity, než v Nike Vaporfly. 

To je poměrně zajímavé, protože i díky velkému rozdílu v hmotnosti (CTM Ultra Carbon váží 260 gramů, tedy o 70 gramů víc, než Vaporfly NEXT%) by se daly očekávat opačné hodnoty. Reálná praxe ale ukazuje, že v neideálních podmínkách je stabilita a ovladatelnost Ultra Carbonů rozhodující prvek, který smazává ztrátu, jakou může mít při použití na ideálně hladkých površích.

Tuhost, které propadnete

S výše zmíněným úzce souvisí i charakter bot. Nebo pocit při běhu, chcete-li. I přes mohutnou vrstvu tlumicí pěny jsou totiž CTM Ultra Carbon možná až překvapivě tuhé. Tlumení vás s přehledem podrží i na velmi dlouhých tratích, ale nečekejte žádný mechový obláček. Naopak. Ze začátku to možná bude trochu nezvyk, ale pocit z běhu je velmi návykový a extrémně plynulý, čemuž přispívá i agresivní zakřivení od paty do špičky. 

Kromě lepší stability a ovladatelnosti mimo hladký asfalt s sebou vyšší tuhost přináší ještě jednu výhodu a tou je životnost. Jak už název napovídá, CTM Ultra Carbon je botou dimenzovanou pro potřeby ultra dlouhých běhů a životnost tohoto modelu se pohybuje několikanásobně výš, než u většiny karbonových bot. Výrobce uvádí hodnotu 800 kilometrů, ale jako vždy bude záležet na hmotnosti běžce, jeho stylu a povrchu po kterém běhá. Podle našich zkušeností ale životnost odpovídá jakékoliv “běžné” tréninkové botě a 800 kilometrů je realistický odhad.

Prodyšný svršek dýchá

Svršek je u Craft CTM Ultra Carbon velmi lehký, vzdušný a především široký, aby bota poskytovala dostatek prostoru příčné klenbě a prstům. Polstrování je minimalistické, ale po obutí sedí bota na noze jako ulitá a dokáže se velmi dobře přizpůsobit vašemu tvaru chodidla. Tkanina svršku je perforovaná a na dotek velmi tenká. I tak ale nástrahy šotolinových cest a lehkého terénu zvládá s velkým přehledem a na nerovnostech drží chodidlo spolehlivě uvnitř boty. 

Ve výsledku je Craft CTM Ultra Carbon botou, která využívá všech předností rychlých silničních bot s karbonem a lehce je upravuje po svém tak, aby byly využitelné i mimo hladkou silnici. Stejně, jako to dělají gravel biky ve srovnání s ryze silničními koly. 

Poběžíte-li pražský, nebo berlínský maraton, pak jsou tady boty, které zcela jistě nabídnou o něco málo lepší výkon, ovšem při radikálně nižší životnosti. Jakmile ale ze silnice odbočíte na prašnou cestu, cyklostezku s rozbitým asfaltem, nebo zpevněnou polňačku, pak se z CTM Ultra Carbon stává nedostižitelná raketa na všech vzdálenostech až po ultramaraton. 

Craft CTM Ultra Carbon
Drop: 10 mm
Výška tlumení: 40 mm
Karbonový plát: ano
Hmotnost: 260 g
Cena: 6 590,- Kč
Klady: umožní vám využít přednosti karbonových závodních bot i mimo asfalt, nebo dráhu, velmi vysoká životnost, pohodlný a prostorný svršek, skvěle funguje při běhu v náročnějších podmínkách a při ultra vzdálenostech, atraktivní design
Zápory: vysoká pořizovací cena, při hladkém silničním závodě nevyužijete naplno potenciál boty, tlumení je spíše tužší a bude vyhovovat především zkušenějším a/nebo lehčím běžcům

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky