Test: Samsung Galaxy Watch4 Classic. Na rovinu o tom, jak jsou skvělé i nedokonalé

Samsung Galaxy Watch4 Classic Foto: Pavel Tomek

Samsung se v průběhu let dostal se svými chytrými hodinkami do pozice jednoho z nejvýraznějších konkurentů Apple Watch. Novinka Galaxy Watch4 Classic v tomto trendu jednoznačně pokračuje. Jedná se o zatím nejlepší hodinky od Samsungu. Jak moc jim ale chybí k dokonalosti se dočtete v naší recenzi.

Na úvod bychom si měli ujasnit pojmy. Samsung představil několik verzí čtvrté řady Galaxy Watch. Jednak jsou tu sportovněji zaměřené, tenčí, lehčí a hliníkové Galaxy Watch4, nabízené ve dvou velikostech 40 milimetrů a 44 milimetrů. A současně s nimi i dnes recenzovaný modely Galaxy Watch4 Classic, který existuje také ve dvou velikostech. Já měl na testování velikost 42 milimetrů, existuje ale ještě větší 46milimetrová varianta.

Jaký je hlavní rozdíl mezi oběma verzemi? Když pominu rozměry, je to především materiál, který tvoří u verzí klasik nerezová ocel. Jedná se o kvalitnější řešení než hliník, který se přeci jenom může snadněji poškrábat. Funkčně jsou všechny verze Galaxy Watch4 stejné. Rozdíl je v designu, materiálu, ale především v ovládání. Verze Classic totiž má mechanickou otočnou lunetu, která posouvá zážitek z hodinek na úplně jinou úroveň. Všechny typy hodinek také existují ve vícero barevných kombinacích, je tedy opravdu z čeho vybírat.

Pro pořádek se sluší ještě uvést, že existuje ještě LTE verze hodinek Watch Classic4.

Luxusní zpracování a geniální ovládání

Samsung Galaxy Watch4 Classic rozhodně nejsou levné hodinky, proto je dobře, že už na první pohled působí luxusním dojmem. Skvělý první dojem podtrhuje bezchybné zpracování. Trochu nepatřičně na mne zapůsobil pouze gumový řemínek, na ruce je ale opravdu příjemný. A pokud by vám přece jenom nevyhovoval, dá se snadno vyměnit. 

Z hlediska designu opravdu hodně dobře působí, že displej pokrývá celou plochu. Díky těsně přiléhající otočné lunetě nejsou kolem vidět žádné černé rámečky.

Ovládání zajišťuje dvojice tlačítek po pravé straně, ke kterým si můžete přiřadit vlastní funkce. V praxi ale tlačítka příliš využívat nebudete. Mnohem častější bude kombinace otáčení lunety a klepání do displeje. Ovládání pomocí lunety je prostě geniální. Nic lepšího u hodinek nemůžete najít. Takové kolečko u Apple Watch je taky dobré, řešení Samsungu je ale ještě o několik úrovní lepší. Je rychlé, přesné, pohodlné, praktické…budu se opakovat, ale skutečně geniální.

Skvělý dojem zanechává i displej. Čitelnost je bezproblémová i na poloviční jas a displej má krásné podání barev. Využívat můžete funkci Always On, kdy displej nikdy zcela nezhasne, při neaktivitě se pouze maličko ztlumí.

Google + Samsung

Novinkou u všech verzí nových Galaxy Watch je přechod pod operační systém WearOS od Googlu. Na první pohled není nic poznat, Samsung si celé prostředí graficky upravil do podoby a struktury, na kterou jsou uživatelé u jeho hodinek zvyklí z dřívějška. Nenajdete tak zde něco takového jako u TicWatch (jejich test čtěte zde), kde jsou některé aplikace zdvojeny – v hodinkách je verze od výrobce i od Googlu. Samsung si drží prostředí pod svou správou.

Propojení s Googlem je ale přece jenom poznat. Uživatel má přístup do Google obchodu s aplikacemi a ciferníky, používat lze nově i funkci Google Pay. Občas by to ale chtělo propojení mezi Samsungem a Googlem dotáhnout. Nepříjemné například je, že se Samsung rozhodl využívat místo skvělého Google asistenta, jen jeho hloupějšího příbuzného Samsung Bixby, který až příliš často vypisuje, že nerozumí otázce. 

Důležité je také uvést, že Samsung ořezal kompatibilitu hodinek. Kdo má iPhone, může na Galaxy Watch rovnou zapomenout, přístroje se vůbec nepropojí. Pokud máte telefon s Androidem, spárování se vám podaří, ale nebudete mít k dispozici tolik funkcí, jako majitelé Samsungů. Nebudete moci používat třeba Samsung Health Monitor pro měření tlaku nebo se vám nebude synchronizovat funkce Nerušit. 

Ideální je tedy mít hodinky i mobil od Samsungu. I tady si ale dovolím mírnou výtku. Aby bylo potřeba využívat ke komplexnímu ovládání hodinek třech různých aplikací, je prostě chyba. Jedna aplikace slouží pro správu hodinek, do druhé se přenáší zdravotní a sportovní informace a třetí je nutná pro zprovoznění měření tlaku.

Samotné prostředí aplikací i systému hodinek je ale rozhodně přehledné a intuitivní. Nestalo se mi, že bych něco složitě hledal. Obzvláště v hodinkách, jejichž systém reaguje skutečně bleskurychle, jsem hodně oceňoval, kolik aplikací nabízí samostatné widgety. Stačí otáčet kolečkem a rychle se dostanete k informacím, které jednotlivé aplikace poskytují. Pokud jsem to pochopil správně, je pouze na vývojářích, aby ke svým aplikacím takový widget připravili. Pak už jen stačí program nainstalovat do mobilu a objeví se rovnou i v hodinkách. Nebo jej samozřejmě instalovat rovnou přes hodinky.

Zdravotní expert

Samsung Galaxy Watch4 Classic je vybaven opravdu velkým množstvím senzorů, které poskytují spoustu informací o vašem aktuálním zdravotním stavu. Veškerá data se samozřejmě přenáší do mobilní aplikace, kde je můžete podrobněji analyzovat. Kromě již celkem obvyklých funkcí jako je analýza spánku, měření tepové frekvence nebo hladiny stresu jsou tu trochu prémiovější možnosti v podobě zaznamenávání EKG a krevního tlaku. Znovu ale opakuji, že tuto funkci využijí pouze majitelé Samsung telefonu. Pro přesné měření je také nutné provést nejprve kalibraci s pomocí tlakoměru. Hodinky také umí měření hladiny kyslíku v krvi. Do mobilní aplikace Samsung Health můžete zadávat i údaje o svém pitném režimu a konzumovaném jídle. 

Naprostou novinkou, kterou, pokud vím, v žádných jiných hodinkách zatím nenajdete, je měření složení těla. Samsung Galaxy Watch4 Classic se snaží suplovat funkci chytré váhy, dokáže tedy zobrazit množství tuku, svalů a vody v těle. Měření je docela jednoduché. Položíte dva prsty na tlačítka, zvednete paže a za necelou půlminutu máte změřeno. Vše funguje tak, že přes prsty na tlačítkách dostáváte do těla mírné elektrické impulzy. A protože je v tuku méně vody než ve svalech a tudíž je méně vodivý než svaly, dokáží hodinky zanalyzovat složení těla. 

Výsledky samozřejmě nejsou tak přesné jako při profesionálním měření, pokud ale budete měření provádět pravidelně a ideálně ve stejný čas, určitě vám dají dobrou představu o trendu ohledně vašeho tělesného stavu.

Poslední nabízenou zdravotní funkcí je měření chrápání. K němu ale potřebujete kromě hodinek s aktivovaným režimem spánku i mobil, který přes mikrofony zaznamená zvuk chrápání.

Baterie je průšvih

Největší problém, který jsem s Galaxy Watch4 Classic měl, byla baterie. Při praktickém používání jsem se totiž horko těžko dostával na jednodenní výdrž, a to je opravdu málo. Sluší se dodat, že jsem pročítal řadu dalších recenzí a většinou se mluví o výdrži jeden až dva dny. Hodinky, které jsem měl na recenzi by ale dvoudenní interval opravdu nezvládly.

Jak jsem je v praxi používal? Kvůli měření spánku jsem hodinky vždy večer nabil a šel s nimi spát. Noc byla jediný časový úsek, kdy byl displej vypnutý, jinak jsem měl zapnutou funkci Always On. Do toho si započítejte aktivní Wi-Fi a Bluetooth, notifikace na hodinkách a kontinuální měření tepu. Odpoledne prvního dne testování jsem si vyrazil chvíli zaběhat (cca. 35 minut) a kolem šesté hodiny už Galaxy Watch4 hlásily nízkou kapacitu baterie. Do večerního nabíjení by to pravděpodobně vydržely, ale s odřenýma ušima. A pokud bych vyrazil na delší běh, baterka by to asi nezvládla vůbec.

Hodinky sice nabízejí i úspornější režim, ten ale výdrž prodlouží jen o pár hodin. Superúsporný režim zase vypne veškeré funkce kromě zobrazení hodin. Pak hodinky vydrží mnoho dnů.

Netuším, jestli jsem měl smůlu na testovaný kus, nebo je na tom třeba 46milimetrová verze výrazně lépe, výdrž mě ale opravdu zklamala. Nejjednodušším způsobem, jak ji protáhnout, je vypnout Always On funkci, pak jsem se bez problémů dostal na použít cca den a třičtvrtě.

Co se nabíjení týká, nabízí Galaxy Watch4 Classic možnost kromě klasického přísunu energie přes nabíječku i možnost reverzního nabíjení. Tuto funkci musí podporovat váš telefon. Pak na něj stačí hodinky položit a mobil samotný slouží jako nabíječka. Tuto variantu ale používejte jen jako nouzovou, dochází při ní k velkým energetickým ztrátám. Klasické nabíjení je pak záležitostí zhruba necelých dvou hodin.

Sportu rozumějí

I když jsou Galaxy Watch4 Classic svým zaměřením více chytré než sportovní hodinky, zaznamenávání sportovních aktivit jim samozřejmě cizí není. Na výběr je mnoho desítek sportů včetně plavání. Mimo nich se nepřetržitě zaznamenává chůze, tep či kalorie.

Velkou výhodou u hodinek je, že si pro sportovní aktivitu můžete upravit informace, které se aktuálně zobrazují na displeji. To třeba běžně umí Garmin, ale většina smart hodinek něco podobného nenabízí. Další užitečnou věcí je automatické zaznamenávání aktivity, které funguje velmi přesně a spolehlivě. Vyzkoušel jsem to u chůze, běhu a cyklistiky a pokaždé hodinky reagovaly velmi pohotově. 

Nic negativního nemohu říct ani na adresu přesnosti měření. Jak srdeční tep, tak i měření s pomocí GPS fungovaly korektně. Největším problémem tak zůstává již zmiňovaná baterie, která při spuštěné sportovní aktivitě ukrojí cca. deset procent energie za půl hodiny.

Skvělé, ale ne dokonalé

Samsung Galaxy Watch4 jsou bezesporu nejlepší hodinky, které jsem letos mohl otestovat. Skvěle vypadají, ještě lépe se ovládají a mají spoustu chytrých funkcí. Pokud jim to dovolíte, zaznamenají o vašem zdravotním stavu a jeho vývoji opravdu spoustu informací. K dokonalosti jim ale rozhodně schází alespoň trochu lepší výdrž baterie a také doladit spolupráci mezi systémy Samsungu a Googlu. I přes tyto chyby je ale mohu jednoznačně doporučit.

Samsung Galaxy Watch4 Classic 42 mm
Hmotnost: 48 g
Rozměry: 42×42×11 mm
Materiál: nerezová ocel
Displej: 1,2” s rozlišením 396×396 pixelů
Paměť: 16 GB
Výdrž baterie: 20-36 h
Záznam trasy: GPS
Voděodolnost: IP68
Párování senzorů: Wi-Fi, Bluetooth, NFC
Cena: 9 490 Kč
Klady: Design, displej, ovládání, zdravotní funkce, Google Pay 
Zápory: baterie, vyšší cena, kompatibilita s jinými značkami telefonů

Podobné příspěvky

Ukažte všem od startu záda. Tyhle boty vám prý ušetří celé minuty. Test New Balance FuelCell SuperComp Elite v4

Skvělý náramek, ve kterém nemusíte řešit složitosti sportovních hodinek. Samsung Galaxy Fit3

Nová verze Garmin Connect přichází: zářná budoucnost, nebo krok zpět?