Test: Škrtí vás „hruďák“ i utáhlé hodinky? Malý a šikovný snímač z paže Polar Verity Sense

Foto: Vít Kněžínek

Pozorování srdeční frekvence je zavedený způsob, jak vést svůj trénink a jak nastavit správnou intenzitu zátěže. Měření tepu hrudním pásem je nejpřesnější způsob s okamžitou odezvou, přesnost optického měření na hodinkách je ovlivňováno více faktory, a tak může být pro mnohé východiskem optické měření z paže. Jeho výhody i slabiny prověřil redaktor Vít Kněžínek.

Mezi rekreační sportovce se sledování tepovky dostalo především s příchodem optických snímačů zabudovaných přímo do těla hodinek, bez kterých dnes běhá málokdo. Tento způsob měření tepu má ale svá úskalí a ne každému funguje bez potíží. Pokud vás podrobně zajímá, jaký je rozdíl mezi měřením optickým a hrudním pásem, a co optické měření tepu ze zápěstí ovlivňuje, doporučujeme náš článek Snímání tepu ze zápěstí: je to dobrý ukazatel, ale špatný trenér.

Ještě několik let zpátky byl hrudní pás s elektrodami jedinou možností, jak při sportu sledovat svůj srdeční tep. Tento způsob je maximálně přesný, ale také poměrně nepohodlný. Gumový pás kolem hrudníku spoustu běžců obtěžuje a způsobuje jim větší či menší nepříjemnosti, obzvlášť ženám, které nosí podprsenku. Navíc si za tzv. hruďák musíte připlatit, jelikož většina sporttesterů ho neměla a nemá jako součást balení. Vzhledem k těmto okolnostem hruďák najdete především u elitních a výkonnostních sportovců, kteří berou svůj trénink vážně a chtějí mít nad ním absolutní kontrolu. Z rekreačních běžců, kteří se hýbou pro radost ho používal a dodnes používá málokdo.

Zásadní zlom měření srdeční frekvence a rozšíření této metodiky mezi širokou veřejnost přišel s uvedením tzv. optického snímače. Ten je zabudován přímo v těle hodinek, které tak bez nutnosti dalšího příslušenství snímají tep přímo ze zápěstí. Dnes už nenajdete na trhu žádné hodinky, které by optický snímač neměly a možnost sledovat tepovku má tak prakticky každý.

Optika má obrovskou výhodu v komfortu. Kromě toho ale musíme zmínit také několik nevýhod. V ideální situaci vše funguje velmi dobře a přesnost optického senzoru se od přesnosti hrudního pásu prakticky neliší. Jenže ne vždy je všechno ideální. Nejčastější problém je špatné usazení hodinek na zápěstí. Stačí moc, nebo málo utáhnout řemínek, případně umístit hodinky na špatné místo vůči zápěstním kůstkám a přesnost optiky začíná klesat. Do hry vstupuje i individuální barva kůže, pot a v neposlední řadě i hmotnost hodinek, která při švihání rukou způsobí, že hodinky i při pevnějším utažení na zápěstí cestují a nemají neustálý kontakt s pokožkou, což je pro přesnost optiky zásadní. Za zmínku stojí i povětrnostní vlivy, protože při prochladnutí předloktí mají cévy tendenci se pod kůží stáhnout a znemožní tak optické monitorování průtoku krve.

Velmi často se tak stává, že běžci optiku nevyužívají, protože je příliš nespolehlivá a hruďák není řešením, protože je příliš nepohodlný. Verity sense od Polaru mi v tomto případě přijde jako optimální řešení.

Lehký a nastavitelný

Polar Verity Sense je maličké zařízení s vestavěným optickým senzorem. Váží pouhých pět gramů a bez problémů by se schovalo pod víčko od piva. Toto zařízení se dá použít hned několika způsoby. Hlavní z nich je připevnění k nastavitelnému gumovému popruhu (součástí balení), který si navléknete na paži, nebo na předloktí. Rozměr popruhu se dá snadno nastavit ve velkém rozmezí, takže se bez potíží přizpůsobí dámské i pánské ruce.

Snímač s popruhem neváží prakticky nic, takže ho nemusíte nijak zvlášť utahovat a on i tak drží jako přibitý, aniž byste o něm věděli. Nízká hmotnost se postará o to, že Verity Sense má nepřetržitý kontakt s pokožkou i při velmi intenzivním pohybu. Když k tomu připočteme skutečnost, že v paži je průtok krve mnohem intenzivnější a tím pádem i snadněji zjistitelný, než na zápěstí, tak je jasné, že přesnost v tomto případě není vůbec žádný problém. Při běhu, na kole, v posilovně a jakémkoliv sportu si vzpomenete, poskytuje Polar Verity Sense spolehlivou a svižnou zpětnou vazbu o srdeční frekvenci, která jen nepatrně zaostává za hrudním pásem (toho jsem si všiml snad jen při velmi intenzivních a rychle se střídajících intervalech, kde byla reakce na změnu tepovky lehce pomalejší, než u hrudního pásu).

Kromě gumového popruhu je součástí balení i upínač na plavecké brýle. Verity Sense totiž můžete připevnit přímo k nim a snímat tak při plavání tepovku ze spánku. Kladně také vnímám přidanou hodnotu, že Verity Sense sám o sobě dokáže zaznamenat kompletní údaje o plaveckém tréninku. Ve vnitřnostech tohoto zařízení je i gyroskop a akcelerometr, takže kromě tepovky zaznamená po spuštění patřičného režimu i vzdálenost a tempo plavání. Tyto údaje si po ukončení tréninku a následné synchronizaci s mobilním telefonem můžete prohlédnout v aplikaci Polar Flow (odkud se případně automaticky naimportují do Strava, Training Peaks, nebo jiné tréninkové aplikace).

Co se technických parametrů týče, tak Verity Sense vydrží na jedno nabití až 30 hodin a do paměti se vejde až 600 hodin tréninku. Spárovat se dá v jeden okamžik ke dvěma zařízením pomocí Bluetooth, ale na výběr je i párování pomocí ANT+. Zajímavý je i dosah přenosu mezi Verity Sense a přijímačem (sporttester, mobilní telefon, …), kde Polar slibuje až 150 metrů.

Ve výsledku je Polar Verity Sense všestranný tréninkový nástroj, jehož nejsilnější zbraní je pohodlné a zároveň přesné snímání srdeční frekvence, komunikace s několika zařízeními zároveň (ocení uživatelé cyklistických trenažerů a aplikací jako je Zwift, nebo Rouvy) a v neposlední řadě i autonomní měření plaveckého tréninku v krytém bazénu. Jedinou potenciální nevýhodou může být lehce vyšší pořizovací cena, ale 2 190 korun není o mnoho víc, než kolik zaplatíte za kvalitní hrudní pás.

Polar Verity Sense
Hmotnost: 5 g snímač + 12 g pažní popruh
Snímání srdeční frekvence: optický senzor
Výdrž baterie: až 30 h
Paměť: až 600 h
Párování: až 2 zařízení BT současně, nebo ANT+
Voděodolnost: 50 m
Dosah přenosu: až 150 m
Klady: velmi přesné a zároveň pohodlné měření srdeční frekvence, autonomní záznam plaveckého tréninku, párování k několika zařízením současně
Zápory: vyšší pořizovací cena

Podobné příspěvky

Ukažte všem od startu záda. Tyhle boty vám prý ušetří celé minuty. Test New Balance FuelCell SuperComp Elite v4

Skvělý náramek, ve kterém nemusíte řešit složitosti sportovních hodinek. Samsung Galaxy Fit3

Nová verze Garmin Connect přichází: zářná budoucnost, nebo krok zpět?

2 komentáře

Ondra 5. 10. 2021 - 2:06
Moje srovnání s hrudním pasem na dlouhých bězích je takové, že když jsem se s klasickým hrudním pásem několikrát zpotil a uschnul, tak se mi zhoršil kontakt elektrod a přestal mi obvykle po pár hodinách hrudní pás měřit, tak jsem po pár pokusech přestal měření pomocí hrudního pásů používat... Tento optický umístěný na rameni mi měří bez problému klidně celou dobu co vydrží baterie... Jen bych k té vydrži "až 30" hodin dodal, že odpovídá. Maximum mám naměřených 31hodin, kontrolka slabé baterie už nějakou dobu blikala, tak jsem to dal radši nabíjet. Provozováno s Suunto Ambit3 pomocí BT (hodinky z doby, kdy optické měření že zápěstí ještě nebylo). Jen za snímač jsem dal tolik jako za hodinky... :-)
Stenly 1. 10. 2021 - 14:24
Věta v úvodu, že za hruďák je nutné si připlatit se jeví ve světle posledního odstavce jako zbytečná. Spíše by mě zajímalo srovnání s hrudním pásem, pokud si mám pořídit něco stejně drahé, rozhodnu se pro to přesnější řešení.
Add Comment