Úvod ZačátečníciJak se oblékat Běhání: jak vyzrát na výběr podzimního oblečení

Běhání: jak vyzrát na výběr podzimního oblečení

od Magdaléna Ondrášová

Není vůbec jednoduché vyběhnout do podzimního počasí a oblečení trefit přesně tak, aby vám nebylo teplo ani zima. Obzvláště pak pro začátečníky. I kdyby se vám to nakrásně podařilo, vnější podmínky se mohou v průběhu vašeho tréninku rychle změnit.

To, jestli začne dout ostrý fičák, či se jinak změní počasí, není jediná nástraha. Záleží také na tom, jak intenzivně běžíte a zda potkáte cestou kopce, do kterých se zapotíte a dolů klidně profouknete a promrznete. Jak se tedy oblékat?

Pravidlo plus deseti stupňů

Oblékněte se tak, jako by venku bylo o deset stupňů více, než ve skutečnosti je. Ve chvíli, kdy vyrazíte ze dveří, vám bude sice poměrně chladno, ale to je v pořádku. Už během pár minut se totiž vlastním pohybem zahřejete. Kdybyste vyrazili oblečeni tepleji, za chvíli se uvaříte.

Vrstvit

Pamatujte, že vždy je lepší vzít více tenkých vrstev, než jednu tlustou. Bude se vám daleko lépe regulovat váš tepelný komfort i ve chvíli, kdy počasí neodhadnete zcela správně nebo se změní.

Lepší tak je, než lehké tričko a teplá bunda, vzít si tenký nátělník, na něj tričko s dlouhým rukávem či tenkou mikinu a tenkou šustku. Tu můžete případně vzít později do ruky, do batůžku, či uvázat kolem pasu. Funkční materiály bereme v dnešní době při sportu jako samozřejmost a tento benefit moderní doby je právě v proměnlivém a studeném počasí nutností. Spodní tílko odvede pot od těla, druhá vrstva zajistí tepelný komfort a třetí ochranu před vnějšími vlivy – že neprofouknete. Pod hutnou bundu se vítr sice také nedostane, ale současně nebude dobře odvětrávat pot a omezí vaši možnost regulace vrstev během tréninku.

Membránové oblečení a obutí

Pokud nejste sezónní letní běžec, zcela jistě se vyplatí investovat do bundy s membránou. Hledejte označení s Windstopperem, které skutečně funguje a dovnitř neprofoukne, zato ven propustí. Pro kvalitní a funkční membránu musíte sice sáhnout hlouběji do peněženky, ale investici časem oceníte, věřte mi. Pokud si nejste jisti funkčností membrány, můžete si před placením udělat jednoduchý test – přimknout ústa k látce a fouknout. A pak zkusit to samé z druhé strany látky. Neprofuk zvnějška i propustnost zevnitř lehce poznáte.

Můžete zainvestovat do membrány odolné nejen proti větru, ale i dešti, jako je například Gore-Tex. Ten vás ochrání před větším deštěm, ale tato výhoda je vykoupena horší propustností směrem ven. Pokud neběháte v extrémním počasí, jeví se Windstopper jako praktičtější, protože snese i něco málo vody a lehčí deštík s takovou bundou absolvujete v pohodě.

Tenké zcela voděodolné šustky jsou sice také řešením, dá se s nimi pohodlně běhat v dešti, ale jakmile přestane a oteplí se, budete vylévat pot z rukávů. Je to ale dobrá alternativa do batůžku s sebou, protože se dá taková bunda sbalit do poměrně malého balíčku a skoro nic neváží.

Boty s membránou mají své příznivce, ale je třeba si dobře uvědomit jejich specifika ještě před jejich nákupem. Do bot se sice nedostane vlhkost z venčí, ale s každou membránou přichází snížení prodyšnosti směrem ven a věřte, nohy se běžcům potí hodně. Boty se tak hodí do opravdu chladného počasí. Často mají také díky membráně o něco tužší svršek. O botách s membránou jsme sepsali tento speciální článek, doporučuji si ho přečíst.

Viďte a buďte viděni

Vybírejte si vrchní vrstvy s co nejvíce reflexními prvky. Čím dál častěji začnete vybíhat do tmy a i taková maličkost vás může ušetřit kolizi s autem, cyklistou nebo i druhým běžcem.

Neodpustím si zmínit jednu důležitou věc. Noste čelovku. I když se oči mimo veřejné osvětlení přizpůsobí tmě a za svitu měsíce na stezku vidíte, mějte na paměti, že nejenže potřebujete vidět, ale měli byste být viděni. Správný běžec si svítí pod nohy, aby neoslňoval a můžete mít na sobě v lese reflexních prvků kolik chcete, dokud svého kolegu neminete, nebude o vás vědět. Takový úlek bych vám nepřála. Neviditelný běžec je postrach stezek. Čelovka slouží tedy současně k tomu, abyste byli viděni.

Jak moc rozhoduje barva oblečení? Jaké jsou další způsoby, jak dát o sobě vědět? Specifika nošení čelovky a další si, prosím, přečtěte v článku níže.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky