Úvod VybaveníBěháníBěžecké oblečení Do zimy v merinu. Hřeje i propocené a nezapáchá

Do zimy v merinu. Hřeje i propocené a nezapáchá

od Vít Kněžínek

Vyřeší vaši zimomřivost a tendence k prochladnutí. Hodí se jak pro starší aktivní lidi tak pro mladší sportovce, kteří nepověsí tenisky na hřebík s prvním mrazem. Izolační schopnosti merino vlny jsou skvělé a dnes už výrobky z ní „nekoušou“. Kolik procent merino vlny má vaše tričko mít a jak o něj pečovat?

Už jste někdy slyšeli o ovčí vlně merino? Jestli rádi sportujete v zimě, pak nepochybně ano. Merino je totiž nejrozšířenější alternativou ke klasickému funkčnímu oblečení z umělých vláken. Na rozdíl od uměliny má přitom merino celou řadu zajímavých vlastností. Dejte si ale pozor, není merino jako merino a kromě množství benefitů je tu i několik nedostatků.

Sportovci všech tvarů a velikostí se dělí na dva tábory. Na ty, kteří si nemůžou vynachválit oblečení z umělých funkčních vláken a na ty, kteří tato umělá vlákna nemohou vystát. Odpůrci “umělého” oblečení pak velmi často preferují alternativu z ovčí vlny merino, která dokáže odvádět pot, má vynikající termoregulační schopnost, je přirozeně antibakteriální (po propocení nezapáchá) a hřeje i v mokrém stavu. Tento výčet předností je docela impozantní a na první pohled by se mohlo zdát, že merino nedává umělině šanci. Tak jednoduché to ale není, když kromě řady výhod existuje i řada nedostatků a v některých případech i řada klamavých praktik nejednoho výrobce, na které byste si měli dávat pozor.

Slabiny ovčí vlny

Pojďme si vyjmenovat základní nedostatky merina se kterými se pojí i využitelnost tohoto materiálu pro konkrétní druhy svršku. V prvé řadě je merino na dotek hrubší, a i když se to nedá srovnávat s klasickou vlnou, tak je zde nenulové riziko, že vás bude oblečení z merina kousat a škrabat. Druhým nedostatkem je nulová pružnost, která se dohání úpletovým zpracováním. Svršky z merina tak nikdy nebudou dokonale obepnuté. Spíše volnější a splývavější. Pro některé kousky oblečení je tohle velký limit a výrobci se neobjedou bez kombinování merina s nylonem a Lycrou. Jeden příklad za všechny jsou například ponožky.

Co z toho plyne? Před zakoupením oblečení z merina vždy raději vyzkoušejte, nebo si pohlídejte lhůtu na vrácení zboží. Pro maximální využití všech předností by měl být podíl merina ve složení co největší a ideálně stoprocentní. Výjimku tvoří spodní vrstvy s pár procenty nylonu pro dosažení upnutějšího střihu. V každém případě je ale v kvalitním merinovém triku tento materiál dominantní a riziko nepříjemného pocitu na kůži poměrně vysoké.

Na co si dávat pozor?

Tím se dostáváme i k otázce na co si dát při výběru nového oblečení pozor. Zásadní je právě materiálové složení. Řada výrobců prodává a označuje jako merino oblečení i svršky, ve kterých je vlny pouze několik procent.

Jak už jsem zmínil, u ponožek to z výše popsaných důvodů neplatí a i 50 procent merina je zde stále velmi dobré zastoupení.

Hlavní výhody merina

Kladete si otázku, proč byste vlastně měli merino oblečení kupovat a který konkrétní kousek má největší smysl? 

Merino má obrovský potenciál především v zimních měsících. Díky své vynikající termoregulaci je jako stvořené pro sport v chladu. V tomto případě vám navíc nebude vadit o něco pomalejší odvod potu (v zimě se člověk nepotí tolik jako v létě), se kterým se u merina musí počítat. Merino sice dokáže hřát i když je mokré, ale při intenzivním pocení to není nic moc, protože při porovnání s umělinou se pomalejší odvod potu projevuje i v pomalejším schnutí a chtě nechtě tak merino zůstává na kůži mokré o poznání déle. 

Ideálním kouskem oblečení je merinové spodní prádlo. To dokáže zachytit pot a drobné kousky kůže, a díky svým antibakteriálním vlastnostem odolává zápachu i po dlouhých dnech nošení, což se hodí obzvlášť na dovolené. Dobrá termoregulace a skvělá výhřevnost se postarají o to, že vám bude pro očekávaný tepelný komfort stačit méně oblečení, než jste běžně zvyklí. 

Na zimu jsou skvělé i merinové ponožky. Také proto, že po propocení nesmrdí a do určité míry zabrání zápachu i uvnitř vašich bot. Dejte si ale pozor na to, že hrubší materiál merina může při velmi intenzivním běhu na chodidlech pálit.

Jak je to se svrchním oblečením

Jak jsou na tom další svršky jako například mikiny? Teoreticky použití merina u mikin vůbec nic nebrání. Je ale třeba vzít v úvahu, že merino je samo o sobě poměrně drahé a v případě svrchního oblečení spotřebujete tohoto materiálu velké množství. Výsledná cena tak může být mnohem vyšší, než u syntetických alternativ. Stále ale zůstávají zajímavé benefity v čele s výhřevností a termoregulací.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky