Úvod VybaveníBěhání Nové trendy i nadvláda tlumení. Takový byl rok 2021 optikou běžeckých bot

Nové trendy i nadvláda tlumení. Takový byl rok 2021 optikou běžeckých bot

od Vít Kněžínek

Rok 2021 byl rokem odložené olympiády, karbonu a nových tlumicích materiálů. Specialista Vít Kněžínek ve svém článku shrnuje nejvýznačnější modely, které se v roce 2021 na trhu zapsaly a prozrazuje, kam se bude trend v novém roce ubírat.

Olympijský rok je vždycky bohatý na nové běžecké boty i nové technologie. V případě Tokia 2021 už se poměrně dlouho vědělo, že se vše bude točit kolem karbonových závodních speciálů. Ještě v létě 2020 měla jediná značka v podstatě absolutní monopol na karbonové závodní boty. Řeč je samozřejmě o Nike a modelu Vaporfly, který později doplnila vyšší verze Alphafly. O necelý rok později už si ale běžci mohli vybírat z obrovského množství variant prakticky od každé silniční značky. Ze začátku se zdálo, že technologický náskok Nike je nepřekonatelný. Novinky od adidasu, ASICSu, nebo New Balance ale rychle přesvědčily běžce o opaku.

Rok 2021 se tak stal rokem, kdy se naplno rozvinula kategorie závodních bot s karbonem, a navíc se začala rozšiřovat. Nejen co se zastoupení značek týče, ale i z hlediska konstrukce. Řada běžců cílí na mnohem kratší tratě, než je maraton, a proto se začaly objevovat modely určené na desítky a půlmaratony. Jmenovitě například adidas Takumi Sen, nebo Nike Streakfly (brzy se na trhu objeví i zajímavé New Balance SC Pacer). Tato nová odnož bot s karbonem vychází ze stejných principů jako jejich mohutnější předchůdci. Extrémně energetická pěna, zakřivený karbonový plát, agresivní geometrie tlumení. Mohutnost tlumicí vrstvy ale není tak vysoká, váha je o poznání nižší a celkově jsou tyto boty koncipovány směrem k ještě rychlejšímu tempu a kratším vzdálenostem.

Karbon dobývá terén

Technologie karbonového plátu byla navržena pro potřeby maratonu. Transformace směrem ke kratším silničním distancím asi nikoho nepřekvapí, ale že se tento prvek rozšíří i do terénu možná čekal málokdo. Rok 2021 ale ukázal, že karbon se v trailu rozhodně neztratí. První vlaštovkou byl The North Face s Vectiv Flight na který brzy navázali i další výrobci.

Za zmínku stojí zejména Craft CTM Ultra Carbon. Značku Craft asi není potřeba dlouze představovat, ale většina čtenářů ji bude znát jako výrobce oblečení. V roce 2021 ale Craft ukázal, že se s ním musí počítat i v oblasti běžeckých bot. CTM Ultra Carbon je zajímavým hybridem, který kombinuje přednosti silničních karbonových závodek s prvky umožňujícími jejich využití v terénu. Největší slabinou klasický karbonek je jejich nízká životnost a velmi nízká stabilita. CTM Ultra Carbon sice váží o pár gramů víc a na hladké silnici nedosahuje takové dynamiky jako například Nike Vaporfly, nebo adidas Adios Pro, ale o to lepší je na zpevněných cestách, štěrkem zasypaných cyklostezkách a dalších površích, kde je to v adi, nebo nike o zlomení kotníku. CTM Ultra Carbon jsou tak ideální volbou do typických českých podmínek, kde v rámci jednoho běhu vystřídáte hladký i rozbitý asfalt, zpevněnou cestu a další různorodé porchy. 

Nová podoba tréninkových bot

Jak už to obvykle bývá, tak poznatky a technologie z nejvyšších (závodních) modelů se postupně začnou objevovat i v nižších a tréninkových řadách. Výjimku netvoří ani svět běžeckých bot. Kromě karbonu přinesla nová generace závodních bot i odlišný materiál tlumení, který je na rozdíl od klasických pěn EVA, nebo TPU, mnohem lehčí a má extrémně vysokou energetickou návratnost. Tyto nové pěny, nejčastěji na bázi PEBA, se pod chodidlem chovají doslova jako trampolína a kombinují měkkost s raketově rychlým přechodem do odrazové fáze.

Na bázi tohoto typu tlumení se začaly objevovat i ryze tréninkové modely z nichž je nejúspěšnější a nejdiskutovanější Nike Invincible Run. 37 milimetrů tlumení (ZoomX), 314 gramů, maximální komfort a dynamika, která umožní příjemné využití i při svižnějším běhu. Máme-li vybrat nejlepší tréninkovou botu loňského roku, pak by to byly právě Invincible Run. Jejich jedinou slabinou je nižší stabilita při dopadu přes patu, ale to se dá u silniční boty snadno odpustit. Příjemným překvapením je vysoká životnost, protože závodní speciály s podobným  tlumicím materiálem obvykle udrží své vlastnosti přibližně sto až dvě stě kilometrů.

Zatímco v kategorii závodních bot se musel Nike podělit o místo na výsluní s dalšími značkami, tak mezi tréninkovými botami, možná trochu překvapivě, dominuje. To je dáno do určité míry i tím, že většina značek se s modelovou řadou 2021 držela v zajetých kolejích a Invincible Run se nebál vykročit z řady a jít si vlastní cestou. Obhájit tuto pozici i v roce 2022 bude ale extrémně těžké, protože modely postavené na podobných principech se na jaře začnou objevovat ve velkém.

Inovace díky novým technologiím

Technologický vývoj nelze zastavit a s každou novinkou se vývojářům otevírají možnosti jak svět běžeckých bot osvěžit. Jedním z nejodvážnějších kroků v tomto směru byl projekt 4DFWD od adidasu – běžeckou botu tlumenou 3D tištěnou mezipodešví. 4DFWD nebyla první 3D tištěná bota, ale jedná se o první velmi dobře využitelnou běžeckou botu s 3D tištěnou mezipodešví. Předchůdci tohoto modelu byli zejména designovou exhibiční záležitostí, ale 4DFWD neurazí ani náročnějšího běžce. Technologie 3D tisku je stále poměrně drahá a především pomalá, aby se začala masově využívat, ale co je problém dnes, nemusí být problém za rok. Nechme se překvapit, jak moc se tento styl bot ujme a jestli výrazněji ovlivní podobu běžeckých bot v blízké budoucnosti.

Tlumení tlumení tlumení

Není to tak dávno, co byl v plné síle takzvaný minimalismus, neboli boty s minimální až žádnou mírou tlumení, které se snažily napodobovat běhání na boso. Postupem času tento trend vyšuměl a transformoval se do “zlaté střední cesty”, kdy všechny značky nabízely boty s prvky minimalismu (jako je nižší drop a vysoká ohebnost), ale s lehce vyšší vrstvou tlumení. Skvělým příkladem jsou kultovní Saucony Kinvara, Brooks Pure Flow, nebo Nike Free. Většinu z bot této kategorie ale už budete hledat marně. Požadavky masy běžců hovoří jasně a chtějí tlumení. Hodně tlumení. Najít boty s mohutností mezipodešve pod dva centimetry je tak téměř nadlidský úkol. Směrem k mohutnějšímu tlumení se nově vydávají i značky, které historicky preferovali nižší vrstvu pěny. 

Co nás čeká v roce 2022? Připravte se na horší dostupnost

Už jsme to zmínili. PEBA tlumicí pěny se začnou ve větší míře objevovat i u tréninkových bot. V trailu pak přibude karbonových speciálů a nikdo nebude šetřit tlumením. Naopak. Průměrná mohutnost tlumící vrstvy běžeckých bot půjde o poznání nahoru.

Rozvine se nová kategorie ultra lehkých a ultra rychlých závodních bot na kratší tratě a čekají nás omezení v konstrukci atletických treter podle pravidel světové atletické federace.

Podle dosavadních zpráv to vypadá, že rok 2022 bude velmi komplikovaný. Pandemie koronaviru a komplikace v logistice neustávají. Naopak dochází k jejich stupňování, což se nevyhnutelně projeví na rychlosti i kapacitě výroby. Některé značky už předem avizují, že ruší dodání některých modelů, nebo snižují objem dodávaného zboží. Český trh je bohužel velmi malý a tak se nás některé škrty dotknou více, než našich západních sousedů. Nemusíte se bát, že by boty nebyly. Budou a jistě jich bude dost. Je ale možné, že v některých částech roku bude problém sehnat vysněný model od oblíbené  značky, protože zkrátka nebude nikde skladem. V obchodech by ale mělo být dostatek případných alternativ, aby si každý vybral takovou botu, která mu bude maximálně vyhovovat.

1 komentář

PE 3. 1. 2022 - 20:09

Smutný trend. Přitom naučit se běhat „naboso“ nezabere ani pár týdnů a pak ty pružiny co ožijí v kotnících předčí jakýkoliv karbon. O minimalizaci zranění ani nemluvě.

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky