Huawei Watch GT Runner: Výborná baterie, trenér i telefonování z hodinek. Dobrá volba pro začínající běžce

Hodinky Huawei Watch GT Runner. Foto: Karel Holub

Huawei Watch GT Runner jsme si představili ve třech dílech, kde jsme se zaměřili na různé vlastnosti těchto povedených hodinek. Dnes si to hezky shrneme a zkusíme tohoto virtuálního pomocníka zhodnotit z pohledu běžců.

Design Huawei Watch GT Runner je velmi povedený a to hlavně díky krásnému AMOLED displej o velikosti 1,43”. Displej je jemný, skvěle čitelný a má i dotykový snímač, takže je možné hodinky ovládat přímo ťukáním na ciferník. Pro ještě lepší ovládání, zejména během tréninků, může uživatel využít tlačítko a otočnou korunku. Ovládání je jednoduché a intuitivní a jen drobné detaily by mohl výrobce lépe přizpůsobit pro lepší použitelnost. Hodinky jsou lehoučké (38,5 gramů, 51 gramů s řemínkem) a z dobře působících materiálů.

Velmi pozitivně překvapí výdrž baterie, která se běžně pohybuje kolem dvou týdnů používání. Taková výdrž je při kombinaci AMOLED displeje a velmi nízké hmotnosti opravdu vynikající a Huawei Watch GT Runner v tomto směru mohou směle konkurovat mnohem dražším zařízením. Dobíjení je realizované bezdrátově a je příjemně rychlé. Hodinky položíte na magnetický puk a během pár desítek minut máte plnou kapacitu na další dva týdny tréninku.

Sporttester je doslova našlapaný moderními senzory. O přesnost záznamu vaší trasy se stará GPS senzor s připojením na pět satelitních systémů (GPS, GLONASS, Galileo, Beidou, QZSS) s dvoupásmovým připojením. Pokud jde o nalezení signálu, je senzor neuvěřitelně rychlý. Celková přesnost měření ale už tak skvělá není a trochu překvapivě nemá uživatel žádné možnosti, jak měnit parametry měření. Záznam trasy je velmi dobrý stejně jako ukazatel aktuálního tempa, ale od takto pokročilého senzoru bych přece jenom očekával ještě vyšší přesnost měření.

Je měření tepu u Huawei Watch GT Runner přesné?

Optické měření srdečního tepu už je u podobných zařízení docela samozřejmé, nicméně Huawei Watch GT Runner disponují skutečně velmi přesným senzorem, který umožňuje také zjišťování úrovně oxidace krve. Oboje mi fungovalo velmi dobře v běžných situacích, zato při delších aktivitách v chladném počasí se projevily problémy, které jsou pro tento způsob měření ale běžné. Poněkud nepříjemné překvapení je velmi omezená možnost připojení hrudního pásu pro měření srdečního tepu. Huawei Watch GT Runner dovolují připojení jen dvou konkrétních pásů (Polar, Suunto) a pokud máte například pás od Wahoo, Garminu nebo dalších výrobců, máte zatím smůlu.

Právě díky přesnému senzoru tepu dovolují Huawei Watch GT Runner i celodenní měření úrovně stresu (nebo přesněji zátěže organismu) a mají i čidlo pro měření teploty kůže. Chybí už jen možnost placení přímo z hodinek přes NFC senzor. Tohle zatím testovaný model neumí, ale třeba se to v budoucnu naučí v některém dalším updatu softwaru.

Huawei Watch GT Runner vám dokonce dovolí telefonovat přímo ze zápěstí. Nutností je samozřejmě aktivní připojení k telefonu přes Bluetooth, který ale můžete klidně nechat v batohu, jelikož mají hodinky vlastní mikrofon i reproduktor. Pro zahájení hovoru z hodinek je nejprve potřeba vybrat a přenést do nich kontakty, kterých můžete mít pouze deset. Ale i tak může jít o užitečnou drobnost zejména pro běžkyně, kterým to může poskytnout trochu toho bezpečí navíc. Přes hlasové funkce je možné přímo z hodinek využívat i virtuálního asistenta, ale pouze v případě, že máte hodinky spárované s telefonem Huawei. Využití Google asistenta nebo Siri není možné.

Huawei Watch GT Runner zvládnou víc než běh

Hodinky hrdě nesou přízvisko Runner, ale ani zdaleka nejsou určené jen pro běžce. Dokážou měřit a poskytovat informace k více než 100 druhům aktivit a některé z nich dokáží i automaticky detekovat. Pohodlně si tak můžete měřit třeba skoky přes švihadlo, nebo veslování na trenažeru a samozřejmě také disciplíny jako je jízda na kole, chůze nebo pěší turistika. Huawei Watch GT Runner vás mohou o průběhu vaší aktivity informovat i hlasem, který vám v předem nastavených intervalech sdělí základní parametry. Hlášení je dobře srozumitelné, i když je zatím jen v angličtině.

Z hodnot naměřených během aktivity pak Huawei Watch GT Runner počítají a odhadují spoustu dalších pokročilých metrik. Tady může přijít trochu rozčarování při porovnání prahových hodnot naměřených na jiných zařízeních. Například odhad hodnoty VO2max se může proti Garminu lišit o několik bodů, a to proto, že oba výrobci používají jinou sadu atributů pro výpočet této hodnoty. Pro posouzení přesnosti by tak bylo potřeba srovnání s laboratorním testem. Nicméně i u tohoto parametru není až tak důležitá absolutní hodnota, ale spíš trend jeho vývoje. Od pokročilých metrik se pak odvíjí i odhadované časy na různé závodní vzdálenosti (5 km, 10 km, půlmaraton a maraton) a tady mohou být Huawei Watch GT Runner značně optimistické v tom, co si myslí, že jste schopni zaběhnout.

Co všechno umí Huawei Watch GT Runner změřit?

A protože nejen tréninkem je běžec živ, najdete na hodinkách Runner údaje i o úrovni zatížení organismu, regenerace a běžecké formy. K přesnějšímu měření pak přispívá i sledování spánku a spánkových fází. Hodinky umí sledovat a zaznamenat nejen hlavní noční spánek, ale také šlofíka po obědě. Tady se sice občas spletou a jako spánek vyhodnotí i stav vysoké relexace, ale to vlastně není úplně na škodu, protože důležité je, že běžec nechá tělo odpočinout a doplnit energii.

Nedílnou součástí sporttesteru je mobilní aplikace Huawei Health. Je dostupná jako pro Android tak Apple, ale nepříjemné překvapení je, že nejnovější verzi nenajdete v app storech. Musíte ji stáhnout ze stránek Huawei a instalovat přímo do telefonu. Update pak už funguje relativně normálně přímo z aplikace.

Aplikace je přehledná a dobře použitelná. V základu vám dovolí přizpůsobit vzhled a funkce hodinek. Nastavení dovoluje široký výběr ciferníků přímo z App Gallery, kde najdete některé zdarma, další jsou placené, ale výběr je skutečně pestrý. Daleko méně pak najdete aplikací, které si můžete do hodinek stáhnout. Je jich opravdu jen pár a osobně jsem nenašel žádnou, kterou bych chtěl vyzkoušet.

Hlavní stránka aplikace obsahuje přehledné údaje, které jdou dále rozkliknout na více detailní. Zároveň je možné přímo z aplikace plánovat tréninky a využít povedeného virtuálního trenéra, který vám umí sestavit tréninkový plán na míru. Pro sestavení plánu je potřeba zadat několik základních údajů a vybrat cílovou vzdálenost. Aplikace pak navrhne tréninkový program, který vám naplánuje strukturu tréninků na několik týdnů dopředu. Plán se synchronizuje do hodinek a každý den se můžete snadno podívat, co vás čeká a jaký trénink vám virtuální trenér naplánoval. Hodinky vás povedou při samotném tréninku a před každou jeho fází vám dají i hlasové povely.

Celkově hodnotím Huawei Watch GT Runner jako povedené hodinky zejména pro začínající běžce, kteří chtějí trénovat strukturovaně a nebo dosáhnout prvních běžeckých cílů. Začít můžete jednoduše se základním programem na 5 km a postupně se propracovat třeba až k maratonu. Podobně mohou tréninkové plány a virtuálního trenéra využít pokročilí běžci, kteří se chtějí posunout v tréninku na další úroveň. Pokud ale potřebujete skutečně špičkový tréninkový nástroj, nebo hodinky s pokročilými mapovými funkcemi, hledejte raději u konkurence a rovnou se připravte na to, že se budete pohybovat v jiné cenové hladině, než na kterou cílí Huawei Watch GT Runner.

Podobné příspěvky

TEST: Garmin Forerunner 165. Parádní a levné hodinky s AMOLED displejem. Konečně!

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

Máš víc kilo a chceš se hýbat? Zkus tyhle boty z Decathlonu. Test Kiprun KS900 2