Přes patu nebo přes špičku? Řešíme došlap při běhu

Foto: Erik Ondráš

Je to tak černobílé, jak se píše? Tedy přes patu je to špatně, běhejte přes špičku? Pravda je někde uprostřed. Jak tedy vypadá správně vedený došlap a jak se o něj pokusit bez přítomného trenéra, si vysvětlíme s právě s trenérem a fyzioterapeutem Petrem Soukupem.

Běh přes patu

Jak sám název napovídá, došlapujeme při něm nejdříve na patu, a pak teprve přecházíme na celé chodidlo. Takový styl je kontraproduktivní. „Běh přes patu nás celkově brzdí. Dokrok probíhá před naším těžištěm a než se těžiště dostane na stojnou nohu, tak zákonitě musíme brzdit,“ vysvětluje triatlonista neekonomičnost takového pohybu. 

Ihned však dodává, že ne vždy to je nutně špatně: „Například při seběhu z prudkého kopce, kdy již přestáváme mít kontrolu nad naší rychlostí, je právě běh přes patu velice efektivní brzdou.“

Běhání přes špičku

Při tomto dokroku dochází k opačnému mechanismu než výše. Nejdříve došlapujeme na špičku, poté teprve na celé chodidlo. Úskalí brzdného mechanismu zde není. Naopak, krok je v tomto směru efektivní a běh rychlý.

Fyzioterapeut však varuje, že v takovou chvíli je běh náročný na pohybový aparát: „Jsou přetíženy především lýtková oblast (Achillovy šlachy) a plantární fascie.“ Pokud tedy běháte spíše přes přední část chodidla, kompenzujte namáhané partie. Pomůže protahování, ošetření válcem a podobné techniky.

Jak na kompenzaci válcem neboli rollerem najdete v článku níže:

Jaký styl běhu je ten nej?

Popsat nejlepší došlap není jednoduché. „Existuje ale ve světě sportu vůbec něco ideálního?“ ptá se Petr Soukup a v odpovědi na dotaz, jak popsat nejlepší došlap, volí opatrná slova, neboť i ve světě sportu se vše posouvá a za rok mohou současné poučky či výzkumy neplatit. „Z mého pohledu by měl každý nadprůměrný běžec sám cítit, na jakou část chodidla dokračuje a při změně terénu, bot, nastupující únavě dokrok adekvátně změnit. Já se však v ‚ideálním‘ stavu snažím dokračovat na střed chodidla.“ 

Zarytí pataři zbytečně brzdí, nárazy namáhají klouby a celkově pohybový aparát; špičkaři si zase koledují o zranění z přetížení, pokud tedy poctivě nekompenzují, nebo nejsou hříčkou přírody – ale i takoví jsou. Ideální je tedy to „uprostřed“ a styl dle potřeby upravit.

Zkoumat a podpořit běžecký došlap můžeme i bez trenéra

Abyste zjistili, jak jste na tom, stačí natočit se na mobil z bočního pohledu při běhu přirozenou rychlostí. Zjistíte nejen to, jak došlapujete, ale třeba i zda nepředsouváte bradu, zda používáte ruce a podobně.

Čistokrevným patařům radí Soukup zapojit do svého tréninku běžeckou abecedu: „Zařaďte ji s výběhem do krátké cca 50metrové rovinky na začátku tréninku. Právě ABC nás všechny přirozeně vede k dokroku na přední část chodidla a rovinkou si tento stereotyp lépe zafixujeme.“

Slyšíte o běžecké abecedě poprvé? Liftink, skipink, koleso vám nic neříkají? Podívejte se na naše videa i s návodem.

Ovlivňují běžecký došlap boty?

Ovlivňují. Rozdíl mezi modely silniční a krosové obuvi, nebo i jednotlivými značkami, dozajista bude, ale nejvíc došlap ovlivní typy bot. „Objemová bota nás díky své větší stabilitě a odtlumení povede spíše k běhu přes patu,“ upozorňuje Petr Soukup na úskalí pohodlí tréninkových bot. Dobré zase je, že v únavě nám takový běh odpustí a alespoň trochu ochrání před tvrdým dopadem na patu. „Naopak tempové a závodní boty nás nutí běžet více přes střední část,“ uzavírá fyzioterapeut a triatlonista v jedné osobě.

Petr Soukup (*1987)

  • vystudoval Tělesnou výchovu a sport na FTVS UK a Fyzioterapii
  • mistr ČR ve sprint triatlonu
  • vicemistr světa v terénním triatlonu (do 19 let)
  • vicemistr světa v Ironmanu (kategorie 30 – 34 let)

Podobné příspěvky

Fakt zvládnete dřep? Dokažte to v naší 30 denní vyzvě.

Cvičení doma, díl druhý: co je doma, to se počítá! Zítra to rozcvičíme, drahoušku!

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa