Mácháč Run Fest. Závod, který pořádá “extrémista” z Aljašky

Mácháč Run Fest. Foto: Karel Holub

ADVERTORIAL Běžeckých závodů si můžeš najít do minuty kornout. Termínovky praskají ve švech a organizátoři se předhání, kdo nabídne závodníkům tričkovatejší tričko, medajlověšjí medaili a hlavně super fotky na instáč. A pak jsou tady závody, kam se ještě pořád jezdí proto, že si chceš zaběhat, potkat se s kamarády a okusit, kde jsou tvoje limity. A přesně takový závod je Mácháč Run Fest.

Mácháč Run Fest je opravdový běžecký festival, kde si každý najde, co mu vyhovuje. Koná se tradičně v první půlce května a jeho základnou se stal kemp Karolínka na březích Máchova jezera. Festival začíná pátečním večírkem, který se odvíjí v rytmu reggae a obvykle ho zpestří povídání hlavního organizátora o eskapádách jako je třeba závod Iditarod Trail Invitational 1 700 km, kterého se účastnil.

V sobotu si pak můžete vybrat ze čtyř závodů, které se všechny běží v okolním terénu. Přesně v souladu s mottem závodu “… Tam kde borový zaváněl háj …” (slavný básník to samozřejmě převzal poté, co tu okusil nejdelší trasu) si naplno vychutnáte písčité cestičky v okolních lesích, poslechnete si šeptání letitých borovic a budete šplhat nahoru dolů po pískovcových skalkách a kopcích. Trasy jsou tu jak pro začátečníky, tak pro ultra běžce a dálkoplazy (5, 10, 25, 60 km). Všechny trasy mají připravené nějaké to překvapení v podobě pořádného kopečku a také úžasných výhledů na jezero, které vás možná trochu zpomalí, protože se zastavíte a budete se prostě kochat.

Závody jsou velmi dobře značené a když budete dávat aspoň trochu pozor na šipky, neztratíte se. Všechny trasy jsou vedené převážně po lesních pěšinách a cestách, asfaltu se tady běžec opravdu bát nemusí. Takže si vyleštěte krosovky, budou se hodit. A jestli krosovky nevlastníte, nebojte, dá se to v pohodě oběhnout i v silničních botách, jen občas budete trochu klouzat.

Organizátoři jsou opravdoví srdcaři a to je hodně znát na zajištění a hlavně atmosféře závodu. Všechno se řeší v poklidu, na registraci vás čekají úsměvy a pohoda, na občerstvovačkách povzbuzení a občerstvení a v cíli gratulace od hlavního organizátora. Tradiční výklad trati je zakončený větou: “Užijte si to a pamatujte, že když nejde o život, tak jde o hov…” A přesně o tom tenhle závod je.

Nenechte se ale ukolébat tím, že je to všechno klídek, pohodička. Na Mácháč Run Fest jezdí hodně kvalitní borci a na všech tratích najdete traťové rekordy, které jsou pro normálního smrtelníka z říše snů. Když chcete závodit a hrábnout si na svých možností, rozhodně k tomu najdete příležitost. A když se chcete hlavně proběhnout v přírodě a kochat se výhledy na jezero, nikdo vám v tom nebude bránit.

A neděle je tu pro ty, co v sobotu ztratili boty. Na programu jsou jen dva závody a oba jsou v kategorii Bosá noha. Kratší trasa je 1,5 km a trasa pro otlučená chodidla má celých 7 km. Obě trasy samozřejmě vedou po okolních lesích a jediné na co si budete muset dát pozor jsou zákeřné borové šišky.

Jestli chcete okusit skvělou atmosféru běžeckých závodů v terénu a potkat opravdovou běžeckou komunitu, zablokujte si v kalendáři víkend 13. – 15. května. Více informací a registraci najdete TADY a snad se potkáme na břehu jezera a ve stínu borového háje.

A kdo pro vás vlastně tuhle povedenou taškařici pořádá?

Jan Venca Francke
Extrémní sportovec, kytarista kapely Divoké astma, autor knihy Sám sobě psem a hlavně pohodář, kterému úsměv z tváře nikdy nemizí. Venca má za sebou celou řadu závodů od dlouhých triatlonů až po extrémní závody na Aljašce, v Kanadě nebo Anglii. Macháč Run Festival pořádá už desátý rok a stále se mu daří držet skvělou úroveň a atmosféru závodu.

Podobné příspěvky

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

Máš víc kilo a chceš se hýbat? Zkus tyhle boty z Decathlonu. Test Kiprun KS900 2