Bývalý kuřák a tlusťoch Pavel Chrpa: Ve 101 letech poběžím maraton. Pak si řeknu, že mám hotovo.

Pavel Chrpa (*1977) byl obyčejný čtyřicátník s nadváhou a nezdravým životním stylem. Přinášíme vám jeho příběh, který dokazuje, že i po čtyřicítce lze zcela překopat život. Pavel dokázal přestat kouřit, zhubnout a z úplné nuly se vyšvihnout mezi běžce i triatlety. Přečtěte si o jeho cestě.

Na počátku všeho byla sázka

Psal se rok 2017 a Pavel ležel v posteli a přemýšlel o životě. Žádné závratné peníze nevydělával, přes 25 let kouřil, o zdravém stravování taky nemohla být řeč. Přesto jako zázrakem neměl žádné větší zdravotní potíže. Co je tedy jeho největší předností, na kterou by se měl zaměřit? Zdraví! Byl leden, v květnu měl vstoupit v platnost zákaz kouření v restauracích a Pavel měl současně oslavit čtyřicátiny. Byl to tedy správný čas začít se sebou něco dělat. Cigarety vyměnil za elektronické a po čase se zbavil i těch. To by bylo. Co dále? Bylo by fajn zbavit se kil navíc. Pavel věděl, že má nadváhu, ale ne a ne s tím něco dělat. Chyběla potřebná motivace.

Začátkem roku 2019 na oslavě kamarádových narozenin Pavel uzavřel sázku s jedním hokejistou – kdo prohraje běh na deset kilometrů, dá deset tisíc korun na charitu. Následující den má Pavel dosud v živé paměti. Byla neděle 13. ledna 2019, venku minus šest. Navlíknout staré tepláky, mikinu a obyčejné tenisky a hurá na svůj první běh v životě. Tento i další výběhy přinášely Pavlovi až nesnesitelnou bolest holení a celého těla – přece jen nadváha udělala své.

Vůle a odhodlání postupem času přinesly ovoce a Pavel kromě pravidelného pohybu sáhl poměrně radikálně i na svůj jídelníček. Když už, tak už.

Jak šel čas, postupně se více a více dostával do běžeckého světa, který jej nakonec zcela pohltil. Videa, knihy, články, to vše Pavel hltal a nasával vědomosti.

První závody

Když jej kamarád přemluvil, ať s ním absolvuje závod na čtyři kilometry, jediným Pavlovým cílem bylo neskončit poslední. To se povedlo a Pavel tak našel další motivaci k běhu – pocit při doběhu do cíle jej neskutečně nabíjel a dodával všemu smysl. Po úspěšně absolvovaném závodu na deset kilometrů v Praze usedl Pavel k počítači a jal se hledat další a další závody v okolí. Běh v Běchovicích? Proč ne! Pavel v té době netušil, že jde o prestižní závod s pořádnou historií, ale měl obavu, že svým pomalým časem bude organizátory zdržovat. Napsal tedy pořadatelům e-mail se svými časy a s dotazem, jestli se může závodu zúčastnit. I tato úsměvná příhoda dokresluje Pavlovu povahu a to, že opravdu začínal od nuly. Z deseti kilometrů se postupně propracoval až k půlmaratonu – přesně po desíti měsících zaběhl půlku pod dvě hodiny a o měsíc později se na desítce dostal pod padesát minut.

A jak dopadla ona život měnící sázka? Pavel ji zhruba o minutu prohrál, ale rozhodně mu to nevadilo. Díky ní dal svému životu nový smysl.

Dál a dál, výš a výš

Když zrovna neběhal, o běhu si alespoň četl. Největší inspirací byly pro Pavla knihy Běžkyně a Ultramaratonec. Co kdyby si vyzkoušel, jakou největší vzdálenost uběhne?

Po patnácti měsících od prvního výběhu postavil auto s jídlem a pitím k Hostivařské přehradě a běhal pořád dokola. Výsledek? Solidních 45 km. Tak, další meta pokořena. Co dál? Pavel sedl k počítači a do googlu zadal „hory“. Vyskočila na něj Lysá hora. Sedl do auta a jel si proběhnout Beskydy. Takhle jednoduché to zkrátka někdy je. Pavel tak zjistil, že umí doběhnout daleko a že umí běhat i po horách. Tak co to spojit? Zrodila se tedy další výzva, Beskydská sedmička.

Pavel však cítil, že sám na tento těžký závod natrénovat nezvládne a potřebuje rady od nějakého profíka. Našel na internetu trenéra, napsal mu a spolupráce mohla začít. Pavel na nátlak tohoto trenéra přešel na veganskou stravu. Až po čase se ukázalo, že samozvaný trenér má jen za cíl prodávat doplňky stravy a vydělávat na online konzultacích. Pavel B7 zdolal, ale dnes už ví, že kdyby přípravu i samotný závod pojal jinak, dopadl by lépe. Emoce z proběhnutí cílem mu už ale nikdo nevezme.

Večeře u Pavlištů

Po předchozí špatné zkušenosti s neprověřeným trenérem se Pavel rozhodl oslovit někoho povolanějšího – napsal e-mail Vítkovi Pavlištovi, vylíčil mu svou cestu i svůj momentální cíl zaběhnout 10 km pod 40 minut. Aniž by od toho Pavel cokoliv čekal, Vítek se mu ozval a od té doby mu píše tréninkové plány. Pavel ví, že obdobný plán by si už teď zvládl napsat taky, ale fakt, že mu jej píše jeden z nejlepších českých běžců, mu dodává řádnou dávku inspirace a motivace.

Vítek naplánoval Pavlovi běžecký závod v jeho domovském Liberci a při té příležitosti se setkali i osobně. Co čert nechtěl, při společném předzávodním výběhu se Pavlovi podařilo vymknout si kotník. Zde se ukázala Pavlištova dobrácká povaha – Pavla pozval domů, jeho manželka navařila večeři a Pavel zde i přespal. Takto neuvěřitelně se zrodil jeden z Pavlových největších zážitků. Ze závodu sice nebylo nic, ale Pavel byl šťastný jak blecha.

Další stěžejní osobou na Pavlově cestě je Simona Křivánková, česká mistryně v triatlonu. S Pavlem se potkali na sportovním kempu, což Pavla přimělo okusit kromě běhu také plavání a cyklistiku a podívat se také mezi triatlonisty. Hlavním jeho cílem nicméně zůstává zaběhnout desítku pod 40 minut. Ví, že ho ještě čeká spoustu práce, ale to ho nijak neodrazuje – času má dost.

Šťastný konec

Jak je vidno z předchozích řádků, Pavel je zářným důkazem toho, že když se chce, tak to jde a je jedno, jaké překážky vám stojí v cestě. Ano, nutno říci, že Pavel měl také spoustu štěstí, ale to nic neubírá na jeho odvaze a vůli jít si za svým. Pavel se do změny svého života vrhl po hlavě a odměnou mu byla šťastná a místy až neuvěřitelná setkání a hlavně zážitky na celý život.

A co by Pavel poradil všem, kteří by taky chtěli překopat svůj život? Obklopit se správnými lidmi, najít tu správnou motivaci a hlavně dělat vše pro sebe. Žijeme jen jednou, tak ať to stojí za to!

Gratulujeme a přejeme hodně dalších úspěchů!

Ve zkratce:

  • Oblíbený závod v ČR\SK: Vaše liga a B7
  • Běžecký vzor: sportující lidé staršího věku
  • Největší úspěch: dokončená B7
  • Nejoblíbenější jídlo před závodem: candát, černá káva
  • Nejoblíbenější jídlo po závodu: steak
  • Nejlepší regenerace: sauna
  • Nejméně oblíbený trénink: dřepy s výskokem, výpady, výskoky

Podobné příspěvky

Andrea: od kukuřičných lupínků ke stejku. Tohle je moje cesta k low carb

Poměřte síly s Pogačarem: vydejte se na kole do biatlonového ráje v Pokljuce

ADVERTORIAL Poběž napříč republikou!