Úvod VybaveníBěhání Klíčová výbava pro horské ultramaratony. Konkrétní seznam i rady, proč tyhle věci nesmí chybět

Klíčová výbava pro horské ultramaratony. Konkrétní seznam i rady, proč tyhle věci nesmí chybět

od Ondřej Pavlů

V dalším ze série článků o ultramaratonské přípravě se podíváme na výbavu, bez které se v horách neobejdete nebo která vám ten velmi dlouhý výlet ulehčí. Co si dát do běžecké KPZ? Jak vybrat čelovku? Jaký zvolit typ holí? Jak to všechno zabalit? Dneska budeme utrácet!

Evropské horské ultramaratony včele se stále více dominantní sérií UTMB závodů vyžadují poměrně dlouhý seznam povinné výbavy. A byť na to na jednu stranu trochu nadávám, protože kdo to má tahat, je to samozřejmě dobře. Hory jsou nepředvídatelné a určitě jste četli například o nedávné tragédii v Číně, kde po náhlé změně počasí zemřelo 21 běžců. Vedle povinné výbavy je tu pak doporučená výbava, která vám nemá zachránit krk, ale zpříjemnit a zefektivnit váš pohyb v horách. Pojďme se podívat na obojí.

Maškarní bál na trailu

Oblečení by vydalo na několik článků, proto se zaměříme jen na to hlavní. Ve výsledku každému vyhovuje něco trochu jiného, takže si to prostě musíte sami odladit během tréninku. 

  • Jestli je jedna věc, do které byste měli opravdu zainvestovat, tak je to pořádná bunda. Vyberte, lehkou, skladnou, nepromokavou (vodní sloupec min. 10 000 mm), prodyšnou (RET méně než 13) a s kapucí. V horách už mě párkrát zachránila. 
  • Pořiďte si odolné boty s gripem a stabilitou podle očekávané podložky (technický skyrace vs. běhatelné traily) a před závodem je trochu prošlápněte. Rozhodně nekupujte boty s Gore-Tex membránou, které jsou těžké a budou se vám v nich pařit nohy. V horách také zapomeňte na minimalistické boty. Jsou tam šutry, může být zima … a na mnoha alpských závodech vás s nimi ani nepustí na trasu. Malý „hack“ je v průběhu závodu včas trochu povolit tkaničky, abyste předešli puchýřům a odřeninám, z postupně otékajících chodidel. 
  • Krom nepromokavé bundy se mi osvědčila i lehoučká větrovka, kterou přes sebe hodíte na větrných hřebenech, abyste neprochladli. Tu si strkám do kapsy při jakémkoliv delším běhu v horách.
  • Rukávky jsou ideální na brzké ranní starty, než se zahřejete, nebo v chladnějších podmínkách, kdy na sebe ještě nechcete navlékat termo. Dají se použít i jako ochrana pokožky před slunečním zářením. Kombinace trika, rukávků, větrovky a bundy vám bude stačit skoro za všech podmínek. 
  • Buff šátek nosím omotaný kolem zápěstí a otírám si do něj obličej. V případě potřeby hezky nahradí čepici.

Co používám já? Čtvrtým rokem jsem ambasadorem značky Columbia a jejich trail runningovou kolekci mohu určitě doporučit. I u některé konkurence ale najdete kvalitní kousky.

Pořádná bunda vám zachrání zadek, když vás třeba v červnu na hřebenu ukrajinských Karpat zaskočí sněhová bouře. Foto: Ondřej Pavlů

Běžecká KPZ

Na závody a delší běhy v horách si do vesty dávám běžeckou variantu krabičky poslední záchrany, která by měla vyřešit většinu potenciálních problémů. V malém uzavíratelném sáčku mám:

  • alu folii,
  • kus toaleťáku,
  • trochu vazelíny,
  • puchýřovou náplast,
  • spínací špendlík,
  • dezinfekční čtvereček,
  • stahovací obinadlo,
  • tabletu na filtraci vody a
  • trochu hotovosti v místní měně.

Přizpůsobte si to vlastním potřebám. Hlavně tam ale nedávejte ibáče (tišící prostředek Ibalgin, pozn. red.). Ultramaratony samy o sobě strašně přetěžují ledviny, a to poslední, co chcete, je přikládat pod oheň a zvyšovat riziko jejich selhání.

Hodinková paralýza

Detailních rozborů, jaké běžecké hodinky (ne)vybrat, je plný internet. V češtině doporučuju gone4run, v angličtině DC Rainmaker. U nás najdete čerstvý test ultramaratonce Dana Orálka, který prověřil Garmin Epix Gen 2 právě ze strany baterie. Pro mě jsou ale klíčové čtyři věci. Výdrž, přesnost GPS, vizuální navigace a mobilní aplikace. Určitě nechcete během závodu řešit dobíjení hodinek. Za to chcete, aby na vás hodinky řvaly, když seběhnete z trasy. Ale jen když z ní fakt seběhnete. Tu trasu tam taky chcete jednoduše nahrát z mobilu. 

Dneska hodinky sledují úplně všechno. Po sto kilometrech ale budete mít problém s malou násobilkou, natož abyste na pěti různých obrazovkách hledali průměrnou tepovou frekvenci na předchozím kilometru. Vedle navigace a výškového profilu na závodech mám jen dva displeje. Ten hlavní mi ukazuje celkovou vzdálenost, nastoupané metry, naklesané metry, aktuální nadmořskou výšku, tempo a celkový čas. Ten druhý ukazuje čas dne, stav baterky a průměrné tempo.  Nic víc mě nezajímá.

Co používám já? Coros Vertix.

Coros Vertix. Narozdíl ode mě by na jedno nabití zvládly UTMB dvakrát. Foto: Ondřej Pavlů

Přídavný motor do kopce

Běžecké hole a jak s nimi běhat jsme nakousli už v minulém článku. Při jejich výběru vás bude zajímat váha, snadnost složení, pohodlnost úchopu a délka. Určitě doporučuji hole, které se rozkládají na tři díly “do zetka”, díky jejich skladnosti. Během závodu bude mnoho částí, kdy nebudou potřeba. Pak je lepší hole za běhu složit a dát do vesty nebo kompresního pásu. 

Když s holemi drtíte do kopce, chcete, aby vám padly do ruky. Ozkoušejte si proto pohodlnost rukojeti a poutka. Mně velmi vyhovují poutka fixně připevněná na rukou, která do holí během vteřiny nacvaknete. Hole rozložitelné do zetka budou mít fixní délku, takže dobře vyberte. Obecná poučka doporučuje délku odpovídající vaší výšce x 0.7. Já je osobně mám rád o něco kratší (186 cm výška, 125 cm hole), do kopce je s nimi člověk obratnější.

Co používám já? Leki Ultratrail FX.One Superlite, Leki Micro Trail Race (starší model, již se nevyrábí).

Když hole nepotřebujete, složte je a užijte si volné ruce. Foto: Ondřej Pavlů

Nebuď bludička

Blbá čelovka vám dokáže běh v noci pěkně znechutit. Vyzkoušeno za vás. Při jejím výběru je proto potřeba zvážit několik parametrů. Prvním je intenzita světla. Osobně mám rád na technických trailech 400 lumenů, na širších cestách kolem 200 lumenů. Druhým parametrem je výdrž. Pokud chcete běhat ultramaratony, chcete čelovku, která s požadovanou intenzitou světla vydrží minimálně jednu celou noc, ideálně bez nutnosti třikrát měnit baterky. Mnoho výrobců uvádí výdrž, ale reálně na jejím konci čelovka svítí na zlomku původní inteznity. Oficiální standardy jsou v tomto ohledu velmi benevolentní. 

Zvažte i barvu světla. Čím ostřejší bílý svit, typický pro LEDky, tím více se zkreslují terénní tvary a barvy. Ideálně chcete něco s teplotou kolem 5000K (denní světlo) a CRI přes 90 (čím blíže ke 100, tím věrněji se vykreslují barvy). Posledním klíčovým parametrem je váha a uchycení na hlavě. Osobně mám rád možnost vyvést akumulátor, který tvoří většinu váhy, kabelem do batohu. 

Čelovky, které zvládnou tohle, už budou mít pořešené i další věci, jako je patřičná voděodolnost, ochrana proti přehřívání nebo uživatelské rozhraní. Na dlouhé noční běhy již několik let používám čelovky od české firmy Lucifer. Jejich čelovky nejsou zrovna královny krásy a nejsou levné, ale jsou vyráběné a servisované v Čechách, mají bezkonkurenční parametry a jsou fakt spolehlivé.

Co používám já? Lucifer M5+ (už se nevyrábí, současný model je M6).

Špatná čelovka vám pohřbí závod. Její výběr nepodceňte. Foto: se svolením Piotr Oleszak

Oči máte na celý život, chraňte si je 

Poslední závod, který jsem odběhl bez slunečních brýli, bylo 145 kilometrů dlouhé TDS v Savojských Alpách. Počasí vyšlo, sluníčko svítilo, a mě pak ještě tři dny pálily oči. Pro ochranu očí, ať už před ostrým horským sluncem, nočním chladem, hmyzem nebo větvemi, běhejte se slunečními brýlemi. V posledních letech se do ultraběhání dostává trend masivních cyklistických brýlí, které jsou samozřejmě děsně hustý, jejich robustnost vám ale hlavně chrání oči ze všech stran. 

Brýle vám musí především dobře sedět. Určitě oceníte model, kde si můžete jednoduše měnit skla, zejména pokud nejste fanoušci fotochromatických skel, které přizpůsobují zatmavení intenzitě světla kolem vás. Na noční aktivity osobně preferuji obyčejné čiré sklo. 

Co používám já? 100% Hypercraft s HiPER sklem.

Brýle 100% Hypercraft. Běhá v nich Pau Capell. Jeho rychlost vám bohužel nedají, ale oči ochrání. Foto: Ondřej Pavlů

Jak to všechno zabalit

Pryč jsou časy neforemných batohů, trh je dnes plný kvalitních běžeckých vest. Velikost (objem v litrech), bych vybral podle plánovaných závodů. UTMB výbavu sbalíte do 7l vesty, závody vyžadující méně povinné výbavy sbalíte i do menší. Určitě berte vestu s náprsními kapsami na půllitrové soft flasky. Vaky na zádech jsou hrozně nepraktické. A čím víc různých kapsiček, tím víc adidas, protože chcete mít po ruce spoustu věcí. Telefon, gely, místo na odpadky, lehkou větrovku, vazelínu, oběti pro bohy hor, závěť…

Narvat všechno vybavení do běžecké vesty je docela tetris. Já balím jednotlivé věci do uzavíratelných sáčků, které za pár korun koupíte třeba v Ikea. Zmenšíte tím objem, ochráníte věci před potem a deštěm a lehce se k nim dostanete. Na dno vesty dáte věci, které nejspíš nebudete potřebovat (třeba nepromokavé kalhoty) navrch naopak to, pro co sáhnete určitě (gely, čelovka).

Co používám já? Columbia Montrail Trans Alps 7L Vest (100km+ horské závody a vícedenní horské přeběhy), CamelBak Ultra Pro Vest (kratší ultra závody).

Předstartovní kupičky jsou skvělý obsah na Instagram, ale také díky nim nic nezapomenete. Foto: Ondřej Pavlů

Zapomněl jsem na něco nebo máte své tipy a triky na výbavu? Dejte nám vědět v komentářích. V příštím článku rozebereme taktickou přípravu na závody. Jak si vytvořit závodní plán, jak efektivně procházet občerstvovačky, co si zkontrolovat měsíc, týden a večer před startem?

Seriál: Příprava na běžecký horský ultramaraton

2 komentáře

David 1. 7. 2022 - 11:57

Diky za prinosny clanek. S delsimy behy zacinam a kazde info z praxe prijde vhod.
Mam jenom jednu otazku. Boty s Goretexem do chladnejsiho pripadne destiveho pocasi, ano ci ne?
Diky.

Odpověď
Magdaléna Ondrášová 6. 7. 2022 - 16:44

Boty s membránou nejen že hůře dýchají ven, ale bývají i tužší. Více se o použití bot s membránou ve svém článku rozepsal Vítek Kněžínek https://rungo.cz/2020/06/19/do-letniho-deste-se-nehodi-kdy-pouzit-boty-s-membranou/

Odpověď

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky