První start Tarahumarů v Moravském Ultramarathonu. Jak si vedli v Lomnické etapě?

Včera začal 30. ročník Moravského Ultramarathonu. Letošní ročník není významný jenom tím, že je jubillejní, ale především proto, že se organizátorům povedlo zajistit účast dvou běžců z kmene Ráramuri (Tarahumara) z Mexika. Závodníky v první etapě potrápilo horko.

Všechny reportáže můžete číst zde.

Jak už jsme zmiňovali dříve, Moravský Ultramarathon nese již řadu let přívlastek Memoriál Caballa Blanca, amerického běžce, který věnoval podstatnou část svého života propagaci a připomenutí staré běžecké kultury původních indiánských kmenů, která v Měděných kaňonech v Mexiku zůstává zachována dodnes (viz kniha Born to run). Na letošním ročníku Moravského Ultramaratonu startují dva z nich, Antonio a Talina Ramirezovi.

Pořadatele i běžce potrápilo už od startu téměř tradiční vedro, ve kterém zdolat 43 kilometrů náročné tratě s převýšením více než 1000 metrů nebylo úplně jednoduché. Velká očekávání a zvědavost byly spojeny právě s výkony tarahumarských běžců. 

Už od prvních kilometrů udávala tempo skupina běžců, kterou vedl Martin Kopecký, následován Antoniem Ramirezem, Osvaldem Kozákem, Danielem Orálkem a Janem Šunkou. Ještě na 20. kilometru byla tato skupina v poměrně těsném kontaktu a čelo vedl Martin Kopecký, následovaný Antoniem. Jejich společný únik pak začal okolo 30. kilometru, kdy se začali vzdalovat zbytku skupiny. Do konce závodu si pak vybudovali poměrně slušný náskok a do cíle doběhli téměř společně, více než dvě minuty před třetím Osvaldem Kozákem. Ve vzájemném souboji zvítězil o šest sekund Antonio Ramirez s výsledným časem 3:21:38. Dan Orálek, který i nadále zůstává aktivní legendou Moravského Ultramaratonu, pak doběhl na 4. místě se ztrátou 18 minut, následovaný Honzou Šunkou s odstupem další necelé minuty. 

Všichni, kdo byli zvědaví na měření sil našich ultramaratonců s legendárními Tarahumary tak s uspokojením vnímali výborný výkon Antonia. Martin Kopecký dokonce v cili prohlásil: “Myslím, že Antonio běžel celou dobu za mnou pouze aby nezabloudil a v závěru jenom trochu přidal a zvítězil. Je zřejmé, že je to opravdu úžasný běžec”.

Talina Ramirezová začala Moravský Ultramaraton poměrně opatrně a bylo jasné, že si teprve osahává, co od tohoto závodu může očekávat. Budeme zvědaví na další průběh v následujících dnech. Dnes skončila mezi ženami 12. s časem 5:52:10. Vyhrála Lenka Horáková v čase 4:04:37, druhá byla Vendula Kelbichová 4:10:20 a třetí doběhla Martina Kárová 4:13:28. Výsledky lze sledovat na této adrese.

Co je MUM
Moravský ultramaraton je mezinárodní etapový běžecký závod, který se skládá ze sedmi závodů v sedmi dnech za sebou. Jde o nejdelší etapový závod na území České republiky. Každá etapa má délku maratonu, probíhá velmi členitým terénem a její převýšení je v průměru 900 m stoupání. Závod má v současné podobě centrum v Lomnici nedaleko Tišnova a starty jednotlivých etap jsou kromě Lomnice ještě v Boskovicích, Blansku, Tišnově, Olešnici a Bystřici nad Perštejnem.
Závod založil skvělý český ultramaratonec Tomáš Rusek v roce 1992, kdy první dva ročníky měly deset etap.

Autor textu: Martin Plachý

Podobné příspěvky

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

„Myslím, že Roubaix je jako Hunger Games“, příběh o tom, jak Cyrus Monk přežil Peklo severu a dojel poslední