Šestý maraton za šest dní. Na Moravě a s indiány z knihy Born to run. MUM jde do „finiše“

MUM 2022, 6. etapa, Bystřice nad Pernštejnem. Nohy těžknou, závodníci zdolali šestý maraton za šest dní a o překvapení se postaral Dalibor Hejna. V ženách kraluje Lenka Horáková. Z Tarahumarů běžela pouze Talina. Antonio ale ještě nastoupí.

Všechny reportáže můžete číst zde.

Moravský Ultramaraton se blíží do finále. Když běžíte pět kopcovitých maratonů za sebou, zdá se vám v pátek, že je to už za pár, a dorazíte to. Je potřeba nepodlehnout iluzi, že už je hotovo a jít do každé etapy s patřičnou pokorou. Pokud by někdo z našich příspěvků, nadsázky a humoru nabyl pocit, že MUM se dá zvládnout levou zadní, tak to by byla chyba. Moravský Ultramaraton je mimořádně těžký závod a všichni, kdo ho uběhnou, musí prokázat velké odhodlání a respekt, vůli a schopnost překonávat obtíže, bolest i utrpení. Bez toho to totiž nedokážete.

Každý den, když si stoupnete na start, bolí vás celé tělo, pálí stehna a lýtka, často máte puchýře, problémy s žaludkem a někdy i s hlavou. Přesto znovu vystartujete a běžíte dalších 43 kilometrů náročným terénem mezi kopci. Celá řada lidí MUM nedokončí a ztratí možnost získat trofej pro finishery – dřevěnou kuličku na Rárajípari. To je běžecký závod Tarahumarů, při kterém pomocí hole a sandálů kopou kuličku před sebou. Často se běhá i na vzdálenosti přes 200 kilometrů. No a takovou kuličku si můžete odvézt z MUMu, pokud ho dokončíte. Nejvzácnější na této trofeji je, že kdykoliv se na ni podíváte, uvidíte za ní tu neuvěřitelnou dřinu, kterou vás to stálo.

Dnes ráno bylo chladno, jaké tu za dlouhou dobu nepamatujeme. Předpověď uváděla 17° C a vítr. Pro občerstvovačky rozhodně výzva na teplé oblečení. Z Bystřice nad Pernštejnem se běželo nejdříve k rozhledně Karasín, dále pak do údolí Víru a zase zpět nahoru do Věchnova. Pro unavená stehna pak přichází utrpení v podobě dlouhého seběhu po asfaltu až dolů do Nedvědice. Následuje nádherná část po úbočí řeky Svratky do Doubravníku. Odtud už pak unavené nohy musí vytáhnout tělo dlouhým stoupáním přes Ochoz až na Veselský chlum, odkud seběhnete dalším poměrně prudkým klesáním, při kterém máte pocit, že vám stehna vybuchnou, až ke škole v Lomnici. Konec této etapy je zážitek, který opravdu stojí za to. Ta úleva v cíli, polévka, sprcha, večeře, masáž. A druhý den do finále.

Jak to na Bystřické etapě dopadlo a co Tarahumarové?

Ze sourozenců Ramirezových dnes běžela pouze Talina, protože Antonio šetřil nohy po včerejším zranění. Přestože je na závěrečných etapách hodně terénu, je tam také hodně asfaltu a zdá se, že oni prostě tento povrch nesnáší dobře. Talina zaběhla pěkný čas 5:13:29 a dokončila v pohodě již 5. etapu. Antonio se dnes sice na běhání necítil, ale na poslední etapu pravděpodobně nastoupí i přestože má asfaltu také dost. Uvidíme.

Na prvním místě dnes doběhl ve své první etapě letos Dalibor Hejna v čase 3:15:33. Za ním následoval vedoucí závodník celého MUMu, skvěle běžící Martin Kopecký s časem 3:21:24. Na třetím místě doběhl neustále se zlepšující David Kellner s časem 3:22:43, který mu pomohl v posunu v celkových výsledcích.

U žen dnes mohu klidně napsat větu, kterou jsem měl připravenou už včera. Opět kralovala Lenka Horáková, která zaběhla pěkný čas 3:48:06 a upevnila si tak celkové vedení. Za ní doběhla Halka Kočí, pro kterou to byla první etapa, v čase 3:52:33. S odstupem necelých 27 minut za ní pak dokončila Vendula Kelbichová v čase 4:19:32.

Průběžné celkové pořadí

V celkovém pořadí nastala změna a za Martina Kopeckého, který má celkový čas 20:00:07, se zařadil na druhé místo David Kellner. Ten má součet časů 21:14:37. Na třetím místě celkově je pak Dan Orálek s časem 21:19:52. Dnes se můžeme těšit na bitvu o druhé místo.

Mezi ženami si drží celkové vedení Lenka Horáková (23:23:56). Již s odstupem je za ní na druhém místě Vendula Kelbichová s celkovým časem 24:19:37, následována Zdeňkou Komárkovou, která má součet časů 26:44:12.

Jdeme do závěrečné bitvy. RUN FREE

Co je MUM
Moravský ultramaraton je mezinárodní etapový běžecký závod, který se skládá ze sedmi závodů v sedmi dnech za sebou. Jde o nejdelší etapový závod na území České republiky. Každá etapa má délku maratonu, probíhá velmi členitým terénem a její převýšení je v průměru 900 m stoupání. Závod má v současné podobě centrum v Lomnici nedaleko Tišnova a starty jednotlivých etap jsou kromě Lomnice ještě v Boskovicích, Blansku, Tišnově, Olešnici a Bystřici nad Perštejnem.
Závod založil skvělý český ultramaratonec Tomáš Rusek v roce 1992, kdy první dva ročníky měly deset etap.

Autor textu: Martin Plachý

Podobné příspěvky

Berlínský půlmaraton: strhující atmosféra výzva a návrat na silnici po deseti letech

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

„Myslím, že Roubaix je jako Hunger Games“, příběh o tom, jak Cyrus Monk přežil Peklo severu a dojel poslední