Sedm maratonů v sedmi dnech. Vítězem 30. ročníku MUMu se stali Martin Kopecký s Lenkou Horákovou

Byla sobota a Moravský Ultramaraton měl svoje finále. Den, ve kterém vás čeká štěstí a úleva na jedné straně a smutek a loučení na druhé. Velké očekávání se trochu mísí s obavou, že už to končí. Ale takto je to u všeho, kde prožíváte silné chvíle, ať už pozitivní nebo negativní.

Všechny reportáže můžete číst zde.

Vycházím ráno ze školy v Lomnici, kde je zázemí celého závodu, a nestačím se divit. Jako bych se probudil v Mexiku. Venku postávají lidé s mexickými vlajkami a od pohledu je zřejmé, že sami jsou Mexičané. V průběhu seznámení s nimi zjišťuji, že se přijeli podívat na naše Tarahumary. Známý jednoho z nich dal na Facebook informaci o Tarahumarech běžících na MUMu, ten se ve středu přijel podívat do Tišnova, fotky a zprávu dal zase na svůj profil a najednou – máme tu v sobotu skupinu Mexičanů z Prahy a z Hulína, studenty, pracovníky, manželky. A najednou se také zjednodušuje komunikace s našimi tarahumarskými běžci. Antonio se usmívá a vypráví. Prostě, ideální atmosféra pro naše ultramaratonské finále, do kterého opět nastoupí i Antonio a Talina.

Finále MUMu představuje Cimrmanova etapa

Běží se dva okruhy v délce 21 kilometrů, tvořené trasou poblíž Lomnice. Sedmá etapa je považována za nejjednodušší a většina z nás má na ní také rekordní časy. Málokdo by čekal, že po šesti těžkých terénních maratonech se zmůžete ještě na nějakou zásadní změnu. Ale je to tak. Spousta závodníků běží jako vyměnění a finální etapu si vyloženě užívají.

Počasí je dnes parádní, trochu sluníčko, trochu mraky, místy vítr. Poslední etapa se běží handicapovým způsobem, kdy běžci s nejslabšími časy, dosaženými v prvních etapách, startují od rána postupně tak, aby očekávaný doběh do cíle byl kolem 14. hodiny. Díky tomu se startuje postupně už od rána od sedmé hodiny a poslední vlna startuje v 11 hodin, kdy také začíná vložený závod, půlmaraton s Danem Orálkem. V něm účastníci běží jedno kolo a potom rovnou do cíle. Díky tomuto systému se celé startovní pole dostává do cíle přibližně v podobný čas a krátce po 14. hodině je hotovo.

Moravský Ultramaraton má také svůj závěrečný ceremoniál, při kterém se finisherům předávají v předchozích článcích zmíněné koule na Rárajípari. Když moje jméno v roce 2015 zaznělo poprvé, a upozorňuji, že se vyhlašují všichni, kdo dokončí, a já za potlesku nastupoval dopředu, byl jsem strašně bolavý a unavený, ale pyšný sám na sebe a při potlesku jsem se snažil nebrečet. To společenství bláznů a to, co jste prožili, už ve vás samo vyvolá tu atmosféru, která vám žene slzy do očí.

MUM je prostě silný zážitek po všech stránkách. Je tu tolik různých lidí, tolik povah, ale sedm maratonů to všechno spojí. A tak klidně zvítězí Martin, neskutečně sympatický borec, bojovník s mimořádnou vůlí. A na konci úspěšného pole je Jirka, tichý, skromný hrdina, běžící svým tempem. Oba mají za sebou stejný boj a v cíli cítí stejný vzájemný respekt. Dali to! A to je nejvíc.

Vítězové Cimrmanovy etapy

V dnešní etapě, do které nastoupili Tarahumarové Antonio i Talina, nakonec zvítězil Jaroslav Bárta s časem 3:15:50. Druhý Martin Kopecký zaběhl svoji poslední etapu skvěle a skončil pouhé tři vteřiny za vítězem. Na třetím místě skončil Jan Šunka s časem 3:24:04. Antonio Ramirez i přes problémy s kolenem statečně bojoval a dnes doběhl na 18. místě s časem 3:41:36. Talina Ramirez dokončila dnes svůj šestý závod v čase 5:49:53.

Mezi ženami excelovala Lenka Kohnová, která se svým časem 3:21:55 opět vklínila mezi nejlepší muže. Za ní druhá byla vedoucí závodnice celého MUMu Lenka Horáková v čase 3:55:47. Necelé tři minuty za ní pak doběhla Vendula Kelbichová.

Celkoví vítězové MUMu

No a samozřejmě nás zajímá výsledek celého MUMu. Zvítězil již zmíněný Martin Kopecký, který všech sedm etap zaběhl v celkovém čase 23:16:00. Za ním, s odstupem více než hodinu a 26 minut, skončil David Kellner, následovaný dvanáctinásobným vítězem celého MUMu, Danielem Orálkem, který zdolal sedm maratonů v celkovém čase 24:57:04.

Mezi ženami skončila na prvním místě Lenka Horáková (27:19:43). Za ní druhá Vendula Kelbichová se s celkovou porcí 301 kilometrů vypořádala v čase 28:18:09. Na třetí se umístila Zdeňka Komárková s časem 31:03:15.

Pokud vás na letošním Moravském Ultramaratonu něco zaujalo a máte pocit, že by vaše běhání mohlo projít testem, jakému široko daleko není rovno, pojďte to zkusit. Budeme se na vás příští rok moc těšit.

RUN FREE

Autor textu: Martin Plachý

Co je MUM
Moravský ultramaraton je mezinárodní etapový běžecký závod, který se skládá ze sedmi závodů v sedmi dnech za sebou. Jde o nejdelší etapový závod na území České republiky. Každá etapa má délku maratonu, probíhá velmi členitým terénem a její převýšení je v průměru 900 m stoupání. Závod má v současné podobě centrum v Lomnici nedaleko Tišnova a starty jednotlivých etap jsou kromě Lomnice ještě v Boskovicích, Blansku, Tišnově, Olešnici a Bystřici nad Perštejnem.
Závod založil skvělý český ultramaratonec Tomáš Rusek v roce 1992, kdy první dva ročníky měly deset etap.

Podobné příspěvky

Andrea: od kukuřičných lupínků ke stejku. Tohle je moje cesta k low carb

Poměřte síly s Pogačarem: vydejte se na kole do biatlonového ráje v Pokljuce

ADVERTORIAL Poběž napříč republikou!