Na kolo s dětmi. Výhody a nevýhody přední, zadní a sedačky shotgun

Produktový specialista sportovní výživy Inkospor Martin Vlček. Foto: se svolením Martina Vlčka

Ze které sedačky budou mít vaše děti nejlepší prožitek z jízdy a na co myslet při volbě modelu? Redaktor Karel Holub popsal vlastní zkušenosti z cyklistiky se svými třemi dětmi. Rozebral klady i zápory přední i zadní sedačky, vyzkoušel tažné lano a sedátko bez opěrku do předu.

Když si chcete užívat cyklistické radosti s dětmi, může se vám hodit pár tipů, jak vozit děti na kole nebo jim pomoct s jejich vlastním ježděním. Sám jsem u svých tří dcer vyzkoušel různé způsoby umístění sedaček, a to nejen na kolo, ale i koloběžku. Existují systémy, které se mi osvědčily více, některé mi úplně nesedly. Popíšu čtyři možnosti, které používám nejčastěji, a které baví jak mně, tak moje děti. Pátým prostředkem pro společné vyjížďky je pak vozík, ale tomu se budeme věnovat někdy příště. Dnes se podíváme na tři typy sedaček a tažné lano.

Zadní dětská sedačka na kolo, výhody a nevýhody

Zadní sedátka jsou relativně rozšířeným způsobem vození dětí na kole. Jde o pohodlné, bezpečné usazení, které má ale i svá úskalí a nevýhody. V zadní sedačce je sice dítě docela dobře chráněné proti větru a proudění vzduchu při jízdě, ale má jen omezený výhled a ani komunikace s rodičem není úplně ideální.

Některé sedačky pro zadní usazení nabízejí možnost polohování opěrky, a tím dávají dětem možnost usadit se opravdu pohodlně, a dokonce si za jízdy usnout. Rodiče by si ale měli uvědomit, že v takovém případě je potřeba dávat velký pozor na prudké pohyby a otřesy, které mohou představovat zátěž pro krční páteř dítěte, které má ve spánku povolené svaly a navíc helmu na hlavičce. Další nevýhodou zadní sedačky je málo prostoru pro váš batoh. Pokud vezete dítě za sebou a na zádech vezete ruksak, nezbývá mezi ním a obličejem dítěte moc místa.

Při zadním usazení dítěte dbejte všech bezpečnostních opatření jako při jakémkoliv jiném. Prcek musí mít dobře usazenou a zapnutou helmu správné velikosti. Ujistěte se, že je dítě do sedačky bezpečně připoutané, a to včetně nohou, aby je nemohlo strčit do zadního kola. Určitě je vhodné vybavit dítko brýlemi proti větru a proudění vzduchu.

Při samotném výběru sedačky si dejte pozor na to, jak daleko bude od sedla a zadního kola, a jak výrazně posune vaše těžiště, až bude zatížená. Je dobré si uvědomit, že hlavně při nasedání a sesedání z kola je dítě v sedačce výraznou zátěží a zejména subtilnější ženy můžou mít problém celou situaci zvládnout a ustát. V neposlední řadě si ověřte, že má vybraný model objímku nebo systém pro uchycení, které jsou kompatibilní v vašim typem kola a rozměry rámu. Například majitelé karbonových kol budou nejspíš hledat marně.

Přední dětská sedačka na kolo, výhody a nevýhody

Přední usazení dítěte je náročnější na správné umístění sedačky a prostor mezi rodičem a dítětem, ale poskytuje prckům lepší zážitek z jízdy a také výrazně jednodušší interakci s rodičem. Osobně využívám přední sedačku na koloběžce, kde je to v podstatě jediná možnost vození dítěte, pokud nechci připojovat vozík. Přední sedačka se obvykle umisťuje na rám pod řídítka nebo na horní rámovou trubku. Dítě sedí po směru jízdy mezi pažemi rodiče a má možnost držet se přímo řídítek.

Přední usazení je obvykle vhodné spíš pro menší dítě o hmotnosti do 20 kilogramů, ale důležitá je i výška, protože je samozřejmě potřeba, aby přes něho rodič dobře viděl a pohodlně dosáhl na řídítka. Při výběru a umisťování přední sedačky je potřeba dát opět pozor, aby nohy dítěte nezasahovaly do předního kola, a to ani při zatáčení. Dostatek prostoru by měl být mezi hlavou dítěte a obličejem rodiče, protože kontakt mezi bradou rodiče a helmou dítěte není nic, co byste chtěli na své vyjížďce zažívat.

Samozřejmostí je bezpečné připoutání dítěte do sedačky, a to včetně nohou. Obvykle je také potřeba dětem dobře vysvětlit, že řídítek se mohou jen přidržovat, ale neměly by za ně tahat, lomcovat s nimi nebo blokovat zatáčení. Pokud potřebujete zatočit a musíte se o řídítka prát s dítětem, není to nic příjemného.

Z osobní zkušenosti bych řekl, že přední umístění je lepší z pohledu rozložení váhy a práce s těžištěm, ale přesto je vhodné dobře si vyzkoušet zejména nastupování a vystupování dítěte do a ze sedačky. Pokud ji používáte na koloběžce, je potřeba držet v patrnosti, že při nastupování a vystupování nemáte možnost přidržet koloběžku mezi nohama, takže je lepší, když držíte pevně za řídítka a partner vám dítě do sedačky podá.

Shotgun bez opěrky, výhody a nevýhody

Shotgun je přední sedátko pro umístění na horní rámovou trubku, které vám a vašim dětem nabídne skutečný zážitek ze společné jízdy. Sedátko nemá opěradlo a jde v podstatě o klasické dětské, cyklistické sedlo na speciální konstrukci, kterou velmi snadno připevníte na téměř všechny typy kol a rámů. Montáž sedačky shotgun je opravdu snadná a je možné ji bezpečně použít jak na horská, tak silniční kola, a to včetně karbonových rámů.

Dítě sedí mezi pažemi rodiče v klasickém cyklistickém posedu, nohy má na stupačkách zajištěné pásky a drží se řídítek. Jak jsem již zmínil, shotgun nemá opěrku a dítě tedy není možné nijak připoutat a samozřejmě tak není také možné, aby za jízdy na sedačce spalo. Tím je nejspíš dané omezení délky společné vyjížďky, kterou budete držet do dvou hodin, aby dítě udrželo pozornost a motivaci. Odměnou vám bude dokonalé zatažení dítěte do zážitku z jízdy a také to, že vaše kolo se bude chovat skoro stejně, jako když jedete sami.

Pořizovací cena sedátka Shotgun je poněkud vyšší, ale z osobní zkušenosti mohu říct, že ten zážitek ze společných jízd za to stojí. Interakce s dítětem je v tomto případě skvělá a děti jsou z jízdy nadšené, protože jsou velmi blízko vašemu prožitku samostatné jízdy.

Tažné lano, výhody a nevýhody

Nejsem velkým příznivcem tažných tyčí, ale tažná lana jsou skvělým způsobem, jak pomoct větším dětem zvládnout delší anebo kopcovitou vyjížďku. Tažná lana jsou elastická a jdou snadno sbalit, takže spojením mezi kolem rodiče a dítěte nemusí být permanentní. Jednoduše necháte potomka, ať si v klidu jede po rovině vlastním tempem a teprve pod kopcem cvaknete lanko mezi svoje a jejich kolo a vesele je vytáhnete nahoru, kde stačí jeden cvak a dolů už si jedou v klidu sami.

Většina tažných lanek je vhodná nejen k propojení dvou kol, ale také jako efektivní způsob spojení mezi rodičem-běžcem a malým doprovodem na kole. V klidu si tak můžete jít vyběhnout svých 10 až 15 kilometrů, dítě vás doprovodí na kole a vy ho podpoříte do kopce, nebo když dojdou síly.

Ať už si vyberte jakýkoliv způsob ježdění s dětmi, dbejte hlavně na jejich bezpečnost, pohodlí a nezapomínejte ani na tepelný komfort. Děti obvykle sedí pasivně a nemají možnost zahřát se tak dobře jako rodič, který šlape do pedálů. Podobně je to s nebezpečím přehřátí v létě, kdy nezapomínejte na pravidelný přísun tekutin, protože na dítě působí nejen teplo, ale také proudící vzduch a vítr. Rozhodně vybavte děti kvalitní a dobře padnoucí helmou. Vyplatí se pořídit i brýle, které ochrání dětské oči proti větru, prachu a muškám. A pak už jen užívejte společně strávený čas, protože nejlepší pohled na svět je ze sedla kola.

Podobné příspěvky

Bikefitting je i pro „hobíky“: Přestanete se hrbit a začnete jezdit skutečně pro radost

Zápisník australské „běhny“: zemětřesení a podlepená prsa

„Myslím, že Roubaix je jako Hunger Games“, příběh o tom, jak Cyrus Monk přežil Peklo severu a dojel poslední

1 komentář

Jiří 20. 7. 2022 - 10:00
Nedám dopustit na přední sedačku Feva star seat. Pro dítě i rodiče skvělý zážitek z jízdy, cena je dost příznivá a sedačka je skladná a jednoduše namontovatelná bez použití nářadí.
Add Comment