Úvod ZdravíPohybBolest achilovky Jakou mast použít na zánět šlach a jakou na výron v kotníku? Vybavte si lékárničku na dovolenou

Jakou mast použít na zánět šlach a jakou na výron v kotníku? Vybavte si lékárničku na dovolenou

od Rungo

Máte domácí lékárničku plnou mastí a krémů a když přijde úraz, natáhnete si sval nebo vás prostě jen něco bolí, střídáte všechny najednou dokud nějaká nezabere? Asi vám nemusíme říkat, že to není úplně správná cesta. Každá mast má svou účinnou látku, jinou dobu působení a jiný účinek. V extrémních případech byste si naopak mohli své poranění ještě zhoršit. Jakou mast použít na zánět šlach, výron kotníku nebo pohmožděninu? 

Doba prázdnin a letních dovolených je nejen toužebně očekávaným časem oddechu, ale také časem, kdy je nejvíce lehkých úrazů, namožených svalů a odřenin. Je proto dobré se na něj dobře připravit a vědět, co si připravit na horskou túru nebo vodáckou výpravu. 

Rozdíl mezi mastí a krémem

Nejprve si pojďme ujednotit terminologii. Ačkoliv se může zdát, že mast a krém je synonymum, není tomu tak. Rozdíl je zejména v poměru oleje a vody ve složení přípravku. Mast je více na bázi oleje (zpravidla 80 procent a 20 procent vody) a je proto logicky více mastnější a hutnější konzistence. Má také vyšší podíl účinných látek. Krém se používá více v kosmetickém než lékárenském průmyslu a je lehčí konzistence (obvykle 50 procent oleje a 50 procent vody). 

Jak léčit modřiny a pohmožděniny? 

Jedním z nejčastějších úrazů bývají pády, například z kola, koloběžky nebo jiných dopravních prostředků. Pokud takový pád přečkáte jen s pořádnou modřinou, můžete si gratulovat. Nicméně i tak to bolí. Po čem máte v domácí lékárničce sáhnout, když vás trápí pohmožděniny? 

„Na pohmožděniny se mi v praxi nejvíce osvědčily masti s heparinem, který urychluje vstřebávání otoku a hematomu, zmírňuje bolest a působí protizánětlivě.  Z volně prodejných mastí jde například o Heparoid nebo Lioton,“ popisuje fyzioterapeutka Bc. et Bc. Hana Slováková z Centra rehabilitační a sportovní péče.

Podle lékárnice Mgr. Ivy Friakové jsou vhodné i masti a krémy s obsahem rostlinných účinných látek jako například Traumaplant nebo kostivalová mast. Ty se tradičně využívají při léčbě poúrazových stavů. „Doporučujeme je na zhmožděniny, naraženiny, otoky a bolesti svalů a jsou také oblíbené u lékařů v chirurgické ambulanci naší nemocnice,“ říká Iva Friaková z lékárny AGEL.

Namožené a natažené svaly

Častou prázdninovou nepříjemností jsou namožené svaly, například z pádlování na vodě nebo práce na zahradě. Co pomůže na bolavé a namožené svaly?

„V případě namožení nebo natažení svalů je vhodné nejprve použít masti s přírodními složkami proti otokům a bolesti obsahující extrakty z konopí, kaštanu koňského, jalovce, arniky nebo boswelie. Postižená místa masírujeme dva až třikrát denně, v případě otoků aplikujeme studené obklady, na zatuhlé svaly a bolavá záda naopak použijeme teplý zábal nebo hřejivou náplast. Pokud potíže přetrvávají, můžeme doporučit silnější masti s protizánětlivými látkami, např. diclofenac, ibuprofen, nimesulid,“ říká Mgr Iva Friaková z lékárny AGEL v Říčanech. 

Jak vyléčit výron v kotníku?

Výron v kotníku asi potkal každého z nás a nemusí jít zrovna úraz ze sportu. Mě osobně se několikrát neosvědčilo jít ze schodů a koukat přitom do mobilu…

Zažíváte-li podobné úrazy častěji, máte jistě zvládnutou metodu, jak si po nich ulevit od bolesti. Pokud Vám v minulosti pomohl Octan nebo obyčejný tvarohový obklad, je v pořádku postup zopakovat. A co třeba studený obklad nebo ledování? 

„Ledování po výronech kotníku je i mezi odborníky předmětem diskusí. Obecně lze jako účinnou první pomoc doporučit aplikaci ledových obkladů, kryosprejů nebo kryoterapie ihned po vzniku úrazu. Chladem působíme maximálně 12 hodin od vzniku úrazu, abychom nepotlačovali tělu vlastní hojivé procesy, říká fyzioterapeutka Hana Slováková. 

A dodává: „V praxi se často setkávám s tím, že lidé si v domácím prostředí přikládají led na poměrně dlouhou dobu. Zde platí pravidlo chladit po dobu 10 minut, poté 20 minut pauza a opakovat.“

Z mastí běžně dostupných v lékárně doporučuje Hirudoid nebo Traumaplant, oba přípravky mohou používat dospělí i děti. V případě závažnějších poranění lze krátkodobě (v řádu dní) mazat gely či krémy tlumícími zánět, jako je Ibalgin nebo Voltaren.

Klidový režim po výronu kotníku

Návrat do běžného života, respektive zejména toho sportovního, je v případě výronu kotníku velmi individuální a určitě dejte na radu lékaře. Každý úraz je jiný. Jako laik těžko poznáte, zda došlo k natažení, natržení nebo kompletnímu přetržení vazu. Každý z těchto stavů vyžaduje jinou dobu k dosažení plné rekonvalescence, a tedy i pro návrat k předchozí intenzitě zátěže. „Po počátečním několikadenním klidovém režimu je dobré začít s řízenou fyzioterapií. Proto doporučuji zkontaktovat fyzioterapeuta ideálně v prvních dnech po úrazu,“ říká Hana Slováková. 

Fyzioterapeut stanoví optimální léčebný plán dle stupně poškození vazivového aparátu. Ten obsahuje typicky cvičení pro obnovu rozsahu pohybu v kloubu, optimalizaci a navýšení celkové síly svalů dolní končetiny. Trénuje se i nácvik stability na různých balančních pomůckách ideálně v pohybech typických pro běh nebo například skoky. Včasná a správně dávkovaná zátěž výrazně napomáhá k hojení a zpevnění kolagenních vláken a plné obnově funkce kotníku. 

Jak poznat, že jsme se sportem začali příliš brzy po úrazu? Podle fyzioterapeutky Hany Slovákové nás na to, že zátěž kotníku po výronu je předčasná, tělo většinou nejprve samo upozorní bolestí a postupným rozvojem otoku. Je dobré si uvědomit, že pokud uspěcháme návrat do plné zátěže, zvyšujeme riziko nestability kotníku a opakovaných podvrtnutí v budoucnu. Podporou při návratu k plné sportovní zátěži může být zpevnění hlezna pomocí kinesiotapingu.

Kdy pomáhají konopné masti?

V poslední době jsou nejen mezi sportovci oblíbené masti s obsahem konopí. Na co je můžeme použít? Masťový základ používaný pro výrobu konopných přípravků obvykle neumožňuje hloubkový průnik účinných látek do poškozených tkání. 

Konopné masti je tedy vhodnější používat je na různé odřeniny nebo povrchové pohmožděniny.  V případě domácích mastí z volně pěstovaných rostlin musíme brát v úvahu rozdílný obsah a poměr rostlině vlastních účinných látek (CBD, THC, terpeny a flavonoidy), které mají ve své specifické kombinaci různé léčebné účinky. Není tedy mast jako mast, což je důvodem, proč někteří na konopné masti nedají dopustit a jiní říkají, že nefungují. 

Například na zánět šlach je proto fyzioterapeutka Hana Slováková příliš nedoporučuje, podle ní jsou vhodnější spíše gely a masti s obsahem nesteroidních antiflogistik s hloubkovým průnikem, tedy látek účinně tlumících zánět. Vhodný je například VoltarenAulin nebo Ibalgin. Tyto přípravky však zvyšují citlivost na sluneční záření, na což je třeba pamatovat při pohybu venku. Při jejich aplikaci je tedy nutné dávat si pozor a chránit pokožku před slunečním zářením.

Doporučení pro klidový režim se stejně jako u výronů kotníku odvíjí od míry zánětu. S léčbou a návštěvou odborníka není vhodné otálet, čím dříve začnete zánět šlach řešit, tím dříve se můžete vrátit k původní zátěži. „Pokud k zánětu šlach dochází opakovaně, je vhodné nechat si zkontrolovat u fyzioterapeuta pohybové stereotypy a posturu v činnostech, které mohly svaly k přetížení a následnému zánětu přivést,“ vysvětluje fyzioterapeutka Hana Slováková.

Z výše uvedeného je zřejmé, že není mast jako mast a její účinné látky se hodí každá na jiný typ zranění. Je proto dobré navštívit při složitějších úrazech lékaře, který provede správnou diagnózu a doporučí léčbu.  

Autorka textu: Kateřina Erbsová

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky