Úvod VybaveníBěhání Recenze: Co mají mít sluchátka na sport? Otestovali jsme tříproužkové špunty bez drátů Adidas FWD 02 Sport

Recenze: Co mají mít sluchátka na sport? Otestovali jsme tříproužkové špunty bez drátů Adidas FWD 02 Sport

od Karel Holub
adidas FWD 02

Sport, otřesy a pot. Ve spojení se sluchátky očekáváte i kvalitní poslech. Sluchátka adidas FWD 02 Sport jsou bezdrátové špunty určené primárně sportovcům a patří do vyššího cenového segmentu, kde je vysoká konkurence i nároky uživatelů. Vzhledem k tomu že adidas není zrovna tradiční výrobce elektroniky, byl jsem hodně zvědavý, jak budou tyhle špunty hrát a jak se osvědčí při běhu.

Myslím, že jsem dal testovanému modelu docela slušně zabrat, nijak jsem sluchátka nešetřil a bral je na náročné tréninky ve velkém horku, kdy se doslova koupaly v potu, i na hodně dlouhé běhy, kdy se baterka těšila na dobíječku. Přečtěte si, jak hrají tříproužkové špunty bez drátů.

Sluchátka na běhání: recenze

Design adidas FWD 02 Sport se mi zdá dobře promyšlený a skutečně zaměřený na použitelnost při sportu. Rozměry a hmotnost jsou na hodnotách, které budou nejspíš vyhovovat široké skupině uživatelů. Samotná sluchátka mají jemně texturovaný povrch a nemají tendenci klouzat z prstů při vyndávání z krabičky nebo při umisťování do uší. Klasické logo se třemi pruhy je decentní a rozhodně nekřičí do světa, která značka se vám stará o soundtrack. Zpracování a použité materiály působí velmi dobře a odpovídají aktivnímu využití zvýšené odolnosti. Ta je potvrzená certifikací IPX 5, která zaručuje voděodolnost na úrovni ochrany proti tryskající vodě. Jako ochrana proti potu a dešti by to mělo stačit, ale rozhodně adidas FWD 02 Sport nekoupejte ani neomývejte pod tekoucí vodou.

Nejlepší sluchátka na sport nevypadávají

Pro pohodlné a hlavně bezpečné usazení do ucha nabízí adidas FWD 02 Sport několik velikostí koncových nástavců a adaptérů pro zajištění v ušním boltci. Materiál adapterů je příjemný a nechytají se na něj nečistoty. Vyzkoušel jsem dvě velikosti a špunty držely v uchu opravdu dobře i při prudších pohybech hlavy. Samotné koncové nástavce nijak výrazně neizolují od okolního hluku, ale jsou měkoučké a netlačí ani při dlouhém používání.

Ovládání adidas FWD 02 Sport je dotykové a využívá kombinaci jednoho, dvou nebo tří doteků pro běžné funkce jako je spuštění/zastavení hudby nebo přijetí a odmítnutí hovoru. V přidružené aplikaci dostupné pro Android i Apple telefony si dokonce můžete nastavit, jak se bude ovládání chovat a jaké funkce budou jednotlivé povely spouštět a využít můžete i hlasové asistenty Siri nebo Google. Z ovládání jsem měl trochu smíšené pocity. V klidu funguje docela dobře, ale při běhu jsem měl občas problém trefit dvojité nebo trojité stisky a musel jsem zastavit. Pravdou ale je, že u většiny běhů ovládání nepotřebuji. Prostě spustím svůj osvědčený playlist nebo podcast a běžím.

Pouzdro pro adidas FWD 02 Sport má pár zajímavých prvků a je celkově povedené. Kombinuje plast s podobnou texturou, jakou najdeme na těle sluchátek, a tkaninu, na které najdeme logo adidas a přes kterou je hned dobře vidět, jestli jsou sluchátka v pouzdru nebo se povalují někde mimo. Samozřejmě tady najdeme i dobíjecí konektor (USB-C) a pět LED světýlek bílé barvy pro indikaci stavu nabití akumulátoru. Jedna drobnost mě ale překvapila spíše negativně. Víčko není s tělem pouzdra pevně spojené a pant je magnetický. Takže když jsem pouzdro poprvé otevřel a víčko mi odpadlo celé, měl jsem chvíli obavu, jestli jsem ho neutrhl. Upřímně, moc jsem nepochopil, proč výrobce zvolil zrovna takové řešení, ale na funkci to nemá vliv a víčko nemá tendenci samovolně odpadávat, takže nemusíte mít strach, že se ztratí třeba při přenášení v batohu. Pouzdro má certifikovanou ochranu na úrovni IPX 4, takže zvýšenou voděodolnost a mělo by vydržet nějakou tu spršku.

Nejlepší sluchátka musí skvěle hrát

U sluchátek je samozřejmě nejdůležitější zvuk a adidas FWD 02 Sport umí zahrát opravdu slušně. Nabídnou hlavně silné basy, které jsou pevné a bez zkreslení nebo protivných rezonancí. Středy a výšky jsou příjemně vyvážené a dostatečně detailní i pro klidný a soustředěný poslech. Středy jsou sice občas trochu zastřené a výšky si občas mírně cinknou nebo syknou, ale není to za hranou. Zvukový profil je možné nastavit v připojené aplikaci a je dobré si s nastavením zvuku trochu pohrát podle toho, jaký žánr si rádi pustíte. Hlasitost je taky na solidní úrovni, a tak vás adidas FWD 02 Sport dovedou izolovat od okolního světa i přesto, že nemají funkci aktivního potlačení hluku. Dávejte pozor, abyste si příliš vysokou hlasitostí nepoškozovali sluch, ale jinak se nemusíte bát zkreslení nebo rezonance ani při poslechu na plné pecky.

Podání prostoru je na dobré úrovni a adidas FWD 02 Sport se neztrácí ani v živých nahrávkách. Zvuk se bude líbit hlavně fanouškům hutné hudby se silnými beaty a basy, ale ani příznivci poctivého rocku nebudou zklamaní. O připojení se stará Bluetooth 5.2 a během testování jsem neměl problém s výpadky nebo odpojováním.

Zajímavou funkcí adidas FWD 02 Sport je takzvaný „awareness mode“, který přenáší zvuky z okolí rovnou do vašich uší, takže můžete poslouchat oblíbenou hudbu a zároveň si udržet přehled o tom, co se děje kolem vás. Může to být užitečné, když běžíte po silnici a chcete slyšet blížící se auta, nebo při běhu městským parkem, kde nechcete přeslechnout jezevčíky, kteří dostali chuť na vaše nohavice.

V aplikaci si lze nastavit úroveň zesílení okolního hluku, ale abych řekl pravdu, já jsem si na tuhle funkci nezvykl a nechával jsem ji vypnutou. Vadilo mi, že při běhu slyším vlastní dusaní a šustění oblečení – případně větru a opravdu hodně mě to rušilo. Každopádně zapínání tohoto módu je možné na jeden dlouhý stisk dotykového ovládání přímo na sluchátku, a tak s ním můžete experimentovat a hledat situace, kdy tuto funkci dobře využijete.

Výdrž adidas FWD 02 Sport až šest hodin

Akumulátor v peckách adidas FWD 02 Sport by měl na jedno nabití poskytnout až šest hodin poslechu a dalších 19 hodin umí dobít baterka ukrytá v pouzdru. Při testování jsem se pohyboval mezi pěti až šesti hodinami na jedno nabití a taková výdrž mi přijde pro většinu situací víc než dostatečná. Dobíjení je rychlé a 15 minut na nabíječce by mělo stačit pro hodinu poslechu.

Sluchátka adidas FWD 02 Sport dobře hrají, drží v uchu i při prudších aktivitách, jsou odolná proti vodě a mají slušnou výdrž. Mohl by to být dobrý recept na úspěch, ale v cenové relaci, kde se tyhle špunty pohybují, je opravdu vysoká konkurence a najdete zde modely, které hrají lépe, nebo mají vyšší výdrž, a nebo třeba aktivní potlačení okolního hluku. Jestli hledáte sportovní bezdrátová sluchátka, která vydrží i pořádnou dávku potu a poskakování a zároveň máte rádi hutné basy a líbivý zvuk, pak rozhodně stojí adidas FWD 02 Sport za pozornost. Pokud patříte mezi příznivce neutrálního a detailního zvuku a nebo potřebujete aktivní potlačení okolního hluku, hledejte u konkurence.

Parametry

  • bezdrátová, sportovní sluchátka s mikrofonem
  • odolnost dle normy IPX 5 (pouzdro IPX4)
  • baterie 6 h + 19 h pouzdro
  • awareness mode a nastavení ekvalizeru v aplikaci
  • dotykové ovládání
  • doporučená cena: 4 390,- Kč

Klady

  • zvýšená odolnost proti vodě a potu
  • dobře drží v uchu
  • množství nástavců pro uchycení
  • líbívý zvuk s pevnými basy

Zápory

  • nemají aktivní potlačení hluku
  • dotykové ovládání nemusí být při aktivitě přesné
  • středy a výšky by mohly mít více detailů

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky