Kdy vám pojistku nevyplatí? „Klasická“ pojistka na závody vašeho dítěte v zahraničí nestačí

Foto: Run FFWPU, Pexels

Naše děti dnes cestují víc než kdy dřív. Kromě kapesného na cestu nebo letenek jako dárku třeba „za vysvědčení“ bychom měli před každou cestou počítat i s jistotou v podobě kvalitního cestovního pojištění. Jaké pojištění vybrat, když jede vaše dítě do zahraničí na sportovní soustředění, nebo třeba na studijní pobyt? 

Dnes slavíme Mezinárodní den mládeže. Kromě toho, že to je skvělý důvod pro malou oslavu s dětmi, které už „přece dávno nejsou děti“, je hlavním cílem tohoto dne, upozornit na specifické otázky, týkající se mládeže – ať už kulturní, právní nebo třeba týkající se rozvoje a trávení volného času. A sem patří i sport, cestování a bezpečnost. Spolu s pojišťovnou Kooperativa jsme blíže prozkoumali poslední zmíněné – v následujících řádcích si povíme, jak nejlépe pojistit svého „mládežníka“ na zahraniční cestu nebo třeba sportovní soustředění. 

Důvěřuj, ale prověřuj. „Neboj, jsem pojištěný přes oddíl,“ může stačit nebo vás dostat do problémů

I když jsou dnes děti v mnohém samostatnější a instituce jim nabízejí výhodné služby na míru, vždy se ujistěte, jaké má daná služba parametry. Vaše dítě může získat cestovní pojištění k účtu v bance, nebo může být pojištěno přes sportovní oddíl v případě cesty na soustředění nebo závody do zahraničí. Nemusí to být ale zdaleka to nejvýhodnější pojištění pod sluncem. Před cestou si vždy zkontrolujte, jaké případné škodné události pojištění kryje, a zda není lepší své dítě ještě připojistit osobně. Určitě se nespokojte s větou: „Jo, neboj, máme pojištění přes oddíl!“ Pojďme se podívat na jednotlivé případy cest a typy pojištění, které jsou pro tento účel nejvhodnější.

Soustředění a závody

Běžné cestovní pojistky často nekryjí léčebné výlohy úrazů, vzniklých při organizovaných sportovních utkáních nebo např. běžeckých závodech jednotlivců. Pokud vaše dítě jede do zahraničí na závody nebo soustředění, ujistěte se, že jeho pojistka tyto výlohy kryje. Platí to i pro případ, že jedete na rodinnou dovolenou a všichni společně se účastníte např. místního půlmaratonu. Léčebné výlohy v zahraničí (především „na Západě“) přitom mohou být dvoj- až trojnásobné, než jsme zvyklí u nás. 

„Pokud klient bude v zahraničí provozovat jak základní, tak i aktivní sport na amatérské i profesionální úrovni včetně závodů a soutěží, je potřeba sjednat pojištění pro organizovaný sport, který uvedené aktivity zahrnuje,“ radí Jana Konvalinová z pojišťovny Kooperativa. Jako jedna z mála pojišťoven kryje Kooperativa i léčebné výlohy úrazů, vzniklých při organizovaném sportu – jak amatérském, tak na profesionální úrovni či v rámci soustředění a přátelských utkání.

Tip: Pojišťovna Kooperativa nabízí v rámci svého cestovního pojištění Kolumbus program Aktivní sport, který zahrnuje i krytí pojistných událostí, vzniklých při organizovaném sportu a závodech.

Dovolená s kamarády

Pokud vaše dítě míří na dovolenou třeba s rodinou svého kamaráda nebo na zahraniční soustředění zájmového nebo sportovního kroužku, ujistěte se předem, jaké aktivity ho čekají. Podle toho rozhodněte, zda stačí „klasické“ cestovní pojištění nebo raději připojistíte právě i aktivní sporty. Zvolte také vhodné limity pojistného plnění, ale zbytečně nešetřete – až dvojnásobné pojistné plnění se často v ceně pojistného promítne jen v řádu několika stokorun.

Tip: Pro juniory od 6 do 18 let nabízí Kooperativa 50% slevu, pro mladistvé od 18 do 26 let pak 20% slevu z pojistného. Dítě ve věku do 6 let má pojistné zdarma.

Pojištění na studijní pobyt 

Celoroční cestovní pojištění je další vhodnou alternativou pro účel dlouhodobého pobytu, ale i pro lidi, kteří do zahraničí cestují často a nechtějí před každým odjezdem řešit uzavírání nového a nového pojištění. Některé banky nabízejí takovou variantu pojištění k některým účtům, resp. kreditním kartám (např. ČSOB, Komerční banka, Česká spořitelna, Raiffeisenbank a další). 

„Na dlouhodobé pojištění do jednoho roku slouží v rámci naší nabídky cestovní pojištění KOLUMBUS. Pojištění léčebných výloh v zahraničí slouží na ošetření v důsledku akutního onemocnění nebo úrazu a jedná se o ošetření z lékařského hlediska nutné a neodkladné. Cestovní pojištění nekryje např. náklady na preventivní péči či odkladná ošetření, rehabilitaci a následnou poúrazovou péči. Na pobyty delší je vhodné si sjednat zdravotní pojištění v cílové destinaci,“ doplňuje Jana Konvalinová z Kooperativy.

Rodinná dovolená

Pokud vyrážíte na rodinnou dovolenou (ale třeba i na závody jako doprovod a podpora svých dětí), možná se vám vyplatí poohlédnout se po výhodnějším rodinném pojištění. Pokud cestujete jako rodina, získáte u většiny pojišťoven výraznou slevu na cestovní pojištění: „Pro rodinu (2 dospělé a až 4 děti do 21 let) a zároveň naše klienty, kteří u nás mají sjednané jiné produkty, nabízíme možnost sjednat roční smlouvu na opakované výjezdy za unikátní pojistné s až 75% slevou,“ zmiňuje Jana Konvalinová. Některé pojišťovny nabízejí i skupinové slevy v hodnotách kolem 10 až 20 % z ceny pojistného.

Tip: Většina pojišťoven nabízí procentuální slevu z pojistného, pokud pojištění sjednáte online. Třeba v případě Kooperativy je to 10 %. 

Pojištění cesty a storna

Nejednomu z nás letos překazila (a bohužel asi ještě překazí) radost z cesty aktuální situace na evropských letištích. Mnohahodinové čekání, zrušené nebo zpožděné lety – to dokáže pořádně zkazit náladu. A v případě mladých, kteří třeba na letenku šetřili z kapesného, to platí dvojnásob. Před cestou se proto nezapomeňte ujistit, zda cestovní pojištění kryje i případné storno cesty ze strany dopravce, případně také výlohy spojené se stornem či karanténou v případě onemocnění COVID-19.

Investice do pojištění se může mladým cestovatelům zdát jako zbytečnost – peníze radši ušetří na „kapesné“. Především pokud se vaše „dospělé děti“ vydávají na první samostatnou dovolenou, ujistěte se, že pojištění mají – a pokud ne, můžete jim ho koupit jako dárek na cestu. Budou mít radost, že to nemusejí řešit sami, a bude to i „pojištění“ pro vás – v podobě klidu a jistoty, že je o vaše děti v případě nouze postaráno.

Tip: Odmítá-li vám aerolinka či prodejce letenek vrátit peníze např. za zrušený let, případně vám nabízí pouze voucher nebo s vámi (co hůř) vůbec nekomunikuje, obraťte se co nejdříve na svou banku (resp. vydavatele karty, se kterou jste letenky kupovali). Přes ni své peníze často dostanete zpět rychleji a spolehlivěji, než přes samotnou firmu, u které jste nakoupili.

Podobné příspěvky

Rozbalte si vánoční dárky od Xiaomi. K tabletu dostanete klávesnici zdarma!

Optimální zdroj energie a hydratace pro vytrvalostní závody – fruktóza 2:1 a minerály v organických nebo ionizovaných formách

Přivítejte začátek školního roku dvěma Xiaomi mobily za cenu jednoho!