Bosoboty z Česka: otestovali jsme Realfoot na sport, jsou z kůže a poskytují hodně místa pro prsty

Obuv s označením barefoot není ve světě ani u nás žádnou novinkou. Boty pro přirozený pohyb si našly spoustu příznivců i mezi běžci a vyznavači aktivního životního stylu. Já sám chodím v barefoot botách skoro deset let a za tu dobu jsem vyzkoušel hodně značek, stylů a střihů. Proto mě zaujala nová česká značka Realfoot, která, podle vlastních slov, vyrábí unikátní barefootové boty s nejširším prostorem pro prsty na světě pro plně přirozený pohyb.

Za značkou Realfoot stojí lektor přirozeného pohybu Matyáš Kozma a podnikatel a aikidista Oldřich Antoš. Na vývoji bot společně pracovali tři roky a při návrhu se zaměřili nejen na podporu přirozeného pohybu, ale také na lidi, kteří měli s chodidly problémy a od toho odvozené speciální potřeby. Navrhli boty, které by měly chodidlu dovolit fungovat naprosto přirozeně a bez omezení. Realfoot aktuálně nabízí tři modely pro běžné nošení a sportovní využití. Já jsem dostal na vyzkoušení model Natural Runner, který je určený pro sport a běh.

Ruční výroba a povedený design

Boty Realfoot jsou ručně šité ve Zlíně a při pohledu na model Natural Runner jsem se nemohl ubránit určité reminiscenci s některými klasickými modely zlínské obuvnické školy. Svršek boty tvoří síťovina AirNet a hladká kůže. Design boty je vizuálně příjemný, spíš konzervativní a bez rušivých extravagancí nebo výrazného brandingu.

Na první pohled vás skutečně zaujme šířka přední části boty. Barefoot obuv je obecně širší v oblasti prstů, ale Realfoot jde o kousek dál a poskytne vašim prstům opravdu hodně místa. Střední část boty už žádná velká překvapení nepřinese, je dobře vyvedená s dostatkem prostoru i pro vyšší nárt. Jazyk je lehce polstrovaný a ušitý z měkké síťoviny, takže dobře chrání nárt proti šněrování a bude i dobře dýchat.

Tkaničky. Tady jsem přeci jenom trochu zaváhal. To nejsou šňůrky, ale kotevní lana. Tedy aspoň co se délky týká. Jde o klasické ploché tkaničky, které se dobře vážou a drží, ale z nějakého důvodu jsou u Realfoot Natural Runner tak strašně dlouhé, že byste s nimi mohli každou botu zašněrovat dvakrát. Obrátil jsem se na zastoupení Realfoot a rychle jsme si vysvětlili, že chyba nastala ve výrobě, kde se asi lekli poněkud většího čísla bot (46) a tak můj testovací pár osadili tkaničkami pro vysoké farmářky. Chyby se stávají a samozřejmě vyměnit tkaničky za kratší, není žádný problém.

Pata je dobře tvarovaná a nikde netlačí do achilovky. Vykrojení kolem kotníků mi taky naprosto vyhovuje a neměl jsem žádné problémy s oděrem nebo naopak odstáváním svršku od kotníku. Celkově se mi vyvedení svršku boty líbí a myslím, že je na něm znát poctivá ruční práce.

Podrážka modelu Realfoot Natural Runner je z gumy a má tloušťku tři milimetry. Samozřejmostí je nulový drop (co je to drop?) a vysoká flexibilita podrážky. Hned na první obutí mě příjemně překvapila vyváženost mezi dobrým vnímáním povrchu a zároveň ochranou chodidla před ostrými předměty. Není problém chodit po kamenech nebo štěrku bez nepříjemných tlaků a píchání a zároveň si zachovat cit pro terén. Podrážka je lehce strukturovaná a docela dobře drží i na kluzkém povrchu.

Odolnost podrážky bude zřejmě také velmi dobrá, protože ani při cvičení na betoně nebo lehkém běhu na asfaltu za mnou nezůstávaly černé šmouhy a podrážka netrpí oděrem. Ochranné a tlumicí vlastnosti podrážky ještě vylepšuje vkládací stélka o síle čtyři milimetry, kterou je případně možné vyměnit za silnější „ENDURO“ stélku o síle šest milimetrů.

ENDURO stélku jsem netestoval, ale věřím, že může posunout pocit měkčího dopadu a ochrany chodidla zase o kousek dál a mohla by být vhodným doplňkem hlavně pro začínající barefoot běžce a nebo delší túry v terénu.
Realfoot chystají ke svým modelům vylepšenou podrážku s vlastním vzorkem a lepší ochranou kolem dokola boty. Nová podrážka bude dostupná na podzimních a zimních modelech a na Natural Runner se dostane příští jaro.

Jak se v Realfoot Natural Runner chodí

První pocit z Realfoot Natural Runner je možné vystihnout jedním slovem – prostor. Za ty roky, co chodím bos, anebo v barefoot botách, mám přední část chodidla pořádně „rozpláclou“. Ale v Realfoot botě to nebyl žádný problém. Na palcové i malíkové hraně jsem měl drobnou rezervu i při plném zatížení a rozšíření přední části chodidla a prstů.

Trochu překvapivě ta rezerva není až tak velká, jak bych si myslel při pohledu na opravdu širokou přední část boty. Upřímně jsem si nejdřív myslel, že Realfoot je přeci jenom široký až moc, ale po obutí a vyzkoušení jsem rychle poznal, že opak je pravdou. Realfoot prostě jen poskytuje tolik místa, kolik chodidlo a prsty potřebují, a to i při pohybu do stran a rotacích.

Naopak bych uvítal víc prostoru ve výšce přední části svršku. Tady mám pocit, že prsty zbytečně silně narážejí do kožené obsázky a trochu bojují o možnost ohnout se směrem nahoru. Možná je to specifický problém pro moje dlouhé prsty, ale s podobnou námitkou se v běžeckých kruzích setkávám poměrně často u jiných typů bot. Někteří běžci dokonce neváhají sáhnou k radikálnímu řešení a svršek v oblasti palce vystřihnou. Tak daleko jsem u Realfoot nešel, ale vyšší předek by mi přišel vhod. Obsázka v přední části má navíc tendenci lehce propadnout a vytvořit „žlábek“, který může tlačit na prsty. Je to nejspíš dané konstrukcí a materiálem obsázky, která musí udržet poměrně široký oblouk a zároveň držet výšku předku boty, jenže kůže má tendenci propadnout se dovnitř. Designeři z Realfoot už na prostoru pro prsty zapracovali a nově do téhle části boty dávají měkčí materiál výztuhy a prsty by měly mít větší volnost pohybu směrem nahoru.

Celkově je chůze v Realfoot Natural Runner příjemná s dobrým vnímáním povrchu, prostorem pro práci chodidla i prstů a zároveň dostatečnou ochranou proti ostrým předmětům a kamínkům. Pokud s barefoot obuví teprve začínáte, stojí za zvážení, zda si nepořídit i vkládací stélku, kterou můžete později vyjmout a používat třeba jen na delší vycházky.

A jak se v Realfoot Natural Runner běhá

Dobře – tedy aspoň mně. Samotný běh v barefoot botách je trochu jiná disciplína a člověk by měl být na tenhle typ obuvi zvyklý, než v nich vyběhne. A když říkám zvyklý, mám tím na mysli skutečně zvyklý a ne jen schopný přežít v barefoot botách vycházku po rozkvetlé louce. Zkrátka a dobře, nepřehánějte to a zvykejte si postupně. Já v barefoot botách rozhodně neběhám každý den a všechny typy tréninků. Obvykle je beru na kratší běhy v rozsahu jedné až dvou hodin s převahou měkkých povrchů, jako jsou lesní a polní cesty a pěšiny. Samozřejmě se dá zvládnout i kratší přeběh po asfaltu, ale na silniční maraton nebo ultra v kopcích si beru tlumené boty.

Běh v Realfoot Natural Runner je příjemný se skvělým citem pro terén a zároveň dostatečnou ochranou chodidla. Samozřejmě tady není téměř žádné tlumení ani podpora odrazu. Prostě jen to, co si dokáží vaše chodidla sama odpracovat. Běhám s dopadem na střed a přední část chodidla a při běhu v barefoot botách lehce krátím krok a zvyšuju kadenci. Pocitově se tak dostávám do lepší plynulosti pohybu a chodidlo ani boty pak nemusí tlumit takové nárazy.

Pokud běháte se silným dopadem na patu a nebo se zatím potýkáte s výraznější nadváhou, nebude pro vás barefoot obuv tím nejlepším prostředkem pro běžecké začátky. Naopak pro běžce s dobrou technikou a lehčím krokem může být barefoot skvělým prostředkem pro zlepšení vnímání pohybu chodidla a celé dolní končetiny, posílení klenby chodidla a kotníku.

Realfoot Natural Runner samozřejmě nemá ambice být botou pro výkonnostní běžce, nebo vyznavače těžších terénů. V lese a na polní cestě se neztratí, ale na horský trail nebo blátivou cestu to nebude ta správná volba. Podrážka nemá terénní vzorek a v blátě by trpěla i kožená obsázka boty. Ta ostatně dostává docela zabrat i při odrazu přes špičku nebo třeba při lezení na překážky, protože gumová podrážka je v přední části úplně rovná a kožená obsázka tak lehce přesahuje na úplný spodek boty, kde dochází ke kontaktu s podkladem. Při testování s tím nebyl žádný problém, ale dovedu si představit, že tahle část boty bude v budoucnu docela namáhaná a jsem zvědavý, jak to bude kůže snášet.

Použití kožené obsázky s sebou samozřejmě nese možné problémy při běhu v dešti nebo mokru. Kůže má obecně tendenci cucat vodu a po vyschnutí měnit tvar. V Realfoot Natural Runner jsem několikrát prošel mokrou trávou a zmokl. Kůže samozřejmě nasákla vodou, ale při chůzi a běhu to nebyl žádný problém. Po vyschnutí zůstala kůže měkká a nepozoroval jsem žádné významné změny v barevnosti ani tvaru kožené obsázky.

Celkové hodnocení Realfoot Natural Runner

Plní, co slibují. Opravdu hodně místa pro prsty a přední část chodidla, dobré vnímání povrchu a dostatečná ochrana chodidla. K tomu dobře odvedená ruční práce zlínských ševců a rozumně vybrané materiály a střízlivý design. Drobné výhrady mám k výšce přední části boty, kde bych ocenil více prostoru pro pohyb prstů směrem nahoru. A samozřejmě bych doporučil vyměnit tkaničky za kratší. Jinak ale nemám Realfoot Natural Runner co vytknout a rád je budu používat jak na běžné nošení, tak kratší běhy. Pokud patříte k vyznavačům barefoot obuvi, budete překvapení, že prostor v přední části může být ještě prostornější a volnost pohybu prstů ještě volnější. A jestli s barefoot teprve začínáte, určitě Realfoot vyzkoušejte, ale stejně jako u jiných barefoot značek, zvykejte si pomalu a obuv střídejte.

Realfoot Natural Runner parametry

  • sportovní barefoot obuv vhodná pro cvičení a běh
  • svršek z kůže a síťoviny AirNet
  • podrážka 3 mm, vkládací stélka 4 mm
  • doporučená cena: 3 290,- Kč

Pozitiva

  • opravdu hodně prostoru pro přirozený pohyb prstů
  • kvalitní zpracování a ruční výroba
  • podrážka poskytuje dobrou ochranu a zároveň cit pro terén

Negativa

  • obsázka přední části nedává prstům dost prostoru pro pohyb nahoru
  • kůže ve špičce má tendenci k oděru a nabírání vody


Podobné příspěvky

Ukažte všem od startu záda. Tyhle boty vám prý ušetří celé minuty. Test New Balance FuelCell SuperComp Elite v4

Skvělý náramek, ve kterém nemusíte řešit složitosti sportovních hodinek. Samsung Galaxy Fit3

Nová verze Garmin Connect přichází: zářná budoucnost, nebo krok zpět?