Úvod VybaveníBěhání Apple Watch Ultra: opravdu první jablko pro sporťáky?

Apple Watch Ultra: opravdu první jablko pro sporťáky?

od Karel Holub

Mají šanci posunout se ze škatulky hodinek do kanceláře ke spolehlivému partnerovi pro drsné sporťáky? Apple konečně představil Apple Watch Ultra – odolné prémiové chytré hodinky, které stojí na vrcholu řady hodinek Apple. Jsou to první hodinky od Applu, které skutečně cílí na sportovní využití a outdoorové aktivity. Tahle doména je obvykle silně obsazená značkami jako Garmin, Suunto nebo Coros a zdá se, že Apple si chce získat uživatele z řad vytrvalostních sportovců a dobrodruhů.

Apple Watch Ultra jsou vrcholným modelem celé řady a jejich cena byla stanovena na 24 900,- Kč. Za stejnou cenu můžete pořídit například top model Garmin Fénix 7x PRO Sapphire Solar nebo Garmin Epix (Gen 2), které cílí na stejnou skupinu uživatelů. Hodinky od Apple jsem ještě neměl možnost testovat a budu tak vycházet jen ze specifikací, které byly uvedené při představení.

Co umí Apple Watch Ultra

Apple Watch Ultra mají 49mm titanové pouzdro, přepracovanou digitální korunku a nové akční tlačítko. Tlačítko Action je programovatelné a můžete si na něj nastavit spouštění různých funkcí a akcí. Tlačítka a korunky jsou navrženy tak, aby fungovaly i v rukavicích. Displej má safírové sklíčko, jas 2 000 nitů a samozřejmě dotykové ovládání. K dispozici jsou tři vestavěné mikrofony, které zlepšují kvalitu zvuku a také redukují okolní hluk.

Je dobře že Apple nenechal ovládání jen na dotykovém displeji a efektivně využívá tlačítko a korunku. Hodinky od Garminu mají pět tlačítek a dotykový displej a jsou situace, kdy je uživatel skutečně využije. Dotykové ovládání rozhodně není ideální například v dešti, při plavání nebo se zpocenýma rukama, takže možnost využít tlačítka určitě vítám. Dobrá je také volba materiálů pouzdra, které by měly zaručit opravdu vysokou odolnost a u Apple jsme zvyklí na špičkové zpracování. Dobrý je i výběr řemínků a tahů, které je možné snadno měnit.

Výdrž baterie Apple Watch Ultra vs Garmin

Když si někdo dá do názvu slovo „Ultra“, měl by vydržet pracovat opravdu dlouho. A právě výdrž hodinek na jedno nabití byl často kámen úrazu u předchozích modelů Apple Watch. Model Apple Watch Ultra by měl vydržet na jedno nabití až 36 hodin. Hodinky mají také prodlouženou výdrž baterie na 60 hodin (bude dostupné v další aktualizaci softwaru) při použití nového nastavení nízké spotřeby. Tento režim stále umožňuje měření srdečního tepu a GPS.

Apple tvrdí, že hodinky Ultra mají dostatečnou výdrž baterie na to, aby většina uživatelů zvládla triatlon na dlouhé trati, který zahrnuje 3,8 km plavání, 180 km jízdy na kole a 42,2 km běh. Takže Ironmana s nimi dáte. Pro srovnání uvedu třeba hodinky Garmin Forerunner 255, které vás spolehlivě protáhnou přes celou ironmanskou trať také a jejich cena se pohybuje na třetině hodinek od Apple.

A tady možná začne svatá válka mezi zastánci značky Apple a značek, které se na ultra disciplíny zaměřují dlouhodobě. Top modely od Garminu totiž vydrží v režimu chytrých hodinek až 22 dní (Fenix 7 PRO Sapphire Solar) a dokonce 173 dní v úsporném režimu při využití solárního dobíjení. K takovým hodnotám se opravdu Apple Watch Ultra ani neblíží a nejspíš budou chtít připojit nabíječku každé dva až tři dny. Na druhou stranu je potřeba říct, že uživatelů, kteří se věnují opravdu dlouhým aktivitám, jsou nejspíš jednotky procent. Drtivá většina aktivně sportující populace nepřekročí trvání aktivity 5 až 6 hodin a tak může být výdrž Apple Watch Ultra obecně dostatečná. Ale třeba celodenní horská túra nebo cyklovýlet už můžou být problém.

GPS u nových Apple Watch Ultra

Model Ultra má také vylepšené více-pásmové GPS, které zahrnuje novou frekvenci L5. To je něco, co se dnes objevuje u sportovních hodinek, jako jsou Garmin a Coros a mělo by zajistit daleko přesnější záznam v těžkých podmínkách, jako je hustý les nebo vysoká zástavba. Tady věřím, že Apple bude mít velmi dobrou přesnost GPS a záznamu trasy i efektivní řízení spotřeby GPS modulu tak, aby hodinky zachovaly dobrý poměr přesnosti a spotřeby energie.

V systému watchOS 9 je nová aplikace Kompas, která přidává zájmové body, takže si na mapě můžete označit body, ke kterým se budete chtít vrátit nebo zpětně najít v mapě. Pro triatlonisty je k dispozici tlačítko Action, které umožňuje přejít z jedné části závodu do další (tj. přejít z plavání na kolo a běh). Všechny zmíněné funkce samozřejmě najdeme i u sportovních modelů Garmin ať už z řady Forerunner, Fénix nebo Epix. Uvidíme, jak dobře a hlavně jak dlouho bude u Apple Watch Ultra fungovat navigace. Ta může být opravdu důležitá pro skutečné ultra sportovce a dobrodruhy, kteří se rádi pohybují v neznámém terénu nebo běhají (ultra) trailové závody.

Funkce pro běžce u nových Apple Watch Ultra

Apple také vylepšil funkce pro běžce a nově tak u Apple Watch najdeme i hodnoty zaměřené na běžeckou techniku nebo výkon. Na displeji si můžete zobrazit až šest hodnot najednou a to včetně grafů. Můžete si zobrazit zóny tepové frekvence a dobu, kterou jste strávili v dané zóně. Metriky pro analýzu zahrnují délku kroku, dobu kontaktu se zemí a vertikální oscilaci. Zajímavý může být ukazatel okamžitého a průměrného výkonu ve wattech.

Z pohledu aktivního běžce jde spíš o základní údaje a pro opravdové závoďáky a ultra běžce mi tu chybí nástroje pro plánování závodů a tréninků. Například u Garminu najdeme nástroje jako je PacePro, které dokáží spočítat a zobrazit plán pro konkrétní trať závodu a upozornit tak běžce, jestli běží v tempu nebo zaostává. Podobně je to s upozorněním na doplňování tekutin a kalorií. Apple Watch může takové funkce nejspíš doplnit přes aplikace třetích stran, ale už na tom, co prezentuje jako klíčové funkce pro aktivní sportovce, je vidět, že se stále pohybuje spíš na rovině rekreační.

Další funkce

Apple Watch Ultra mají vodotěsnost WR 100. Když jste pod vodou, automaticky se spustí nová aplikace pro zobrazení času, hloubky a teploty a je také certifikován podle normy EN 13319 pro potápěče s možností potápění do hloubky až 40 metrů. Nová aplikace vypadá opravdu efektně a věřím, že hodně lidí bude experimentovat s tím, jak hluboko se umí ponořit. Samotná úroveň vodotěsnosti je o jeden stupeň vyšší než u Garminu Fénix 7 PRO, které jsou vodotěsné do 10 ATM a nejsou certifikované pro potápění podle normy EN 13319.

Samozřejmostí jsou zdravotní funkce ve kterých patří Apple dlouhodobě ke špičce. Apple Watch Ultra sledují spánek, srdeční tep a saturaci kyslíkem a umí měřit i EKG. U sportovních modelů Garmin nebo Coros takové funkce najdeme také, jen EKG zatím většinou chybí. Například Samsung u některých modelů přináší i možnost měření krevního tlaku.

Inovativní jsou i bezpečnostní funkce Apple Watch Ultra. Hodinky mají detekci autonehod, pádů a můžete z nich poslat tísňové SOS volání. Taky umí pořádně hlasitě houkat, protože mají sirénu o hlasitosti 68 decibelů, která dokáže záchranáře upozornit na vaši polohu. Velkou výhodou může být LTE připojení hodinek Apple Watch Ultra k mobilní síti.

Pokud bude tohle připojení fungovat spolehlivě i u nás, pak budeme mít možnost využívat datové funkce hodinek i bez připojení k telefonu. Konkurenční modely obvykle LTE připojení nemají, i když u Garminu tuhle možnost najdeme u některých modelů dostupných v USA. Detekce pádů a možnost odeslání SOS signálu jsou relativně běžné funkce, ale pro jejich využití je obvykle nutné mít aktivní připojení hodinek k telefonu. Garmin také nabízí funkci LiveTrack, která umožní vybraným kontaktům sledovat vaší polohu na mapě v průběhu aktivity. Apple má obdobnou možnost přes sledování polohy ve svých mapách.

Apple Watch Ultra se mi líbí a vítám větší zaměření Apple na sportovní komunitu. Vyměnil bych je za svoje spolehlivé Garmin Fénix 6 Pro Solar? Ne. Ne, protože já potřebuji primárně sportovní funkce a dlouhou výdrž baterky a tady jsou výrobci jako Garmin, Coros nebo Suunto stále o několik kroků napřed.

Okomentovat


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Vyplněním tohoto formuláře souhlasíte s uložením a používáním Vašich dat na našem webu

Související příspěvky