Naučte se za měsíc stojku. Postupné kroky jak na to a rady fyzioterapeutky

Rungo výzva únor. Foto: Jan Ptašek

Stojka. Zvládneme ji za měsíc? Jistě, a to spolu se mnou. Jako výzvu na měsíc únor jsem si pro nás připravila stojku. Pevný střed těla a ruce máme už z předchozích výzev.

Co se ohlasu týče, byla lednová výzva jednou z nejúspěšnějších. Musím říct, že sedět u zdi bavilo i mě, i když v závěru jsem fakt trpěla. Takové pálení nohou jsem dlouho nezažila. Měření progresu první a poslední den výzvy bylo motivující a doufám, že ne jen pro mě.

Na únor jsem pro vás vymyslela trochu něco jiného. Rozhodla jsem se, že se společně s vámi naučím stojku. Pro mě osobně to bude opravdu výzva, protože pozice hlavou dolů nepatří mezi mé oblíbené a pud sebezáchovy mě do stojky nechce pustit. Pokud jste na tom podobně, zkusme to během čtyř únorových týdnů změnit! 

V prvním týdnu začneme zlehka a budeme trénovat klasickou jógovou pozici vrány. Tím navykneme zápěstí na ten ne zcela přirozený pravý úhel a naučíme se balancovat. 

  • Dřepneme si, ruce dáme na zem na šířku ramen, kolena zapřeme nad lokty a hledáme balanc tak, abychom dokázali zvednout obě nohy a udržet váhu celého těla pouze na rukou. Nedívejte se dolů, ale před sebe. 
Vrána. Foto: Adéla Ptašková

Druhý týden k vráně přidáme další jógovou klasiku, a to střechu. Takto si zvykneme na pozici hlavou dolů.

  • V pozici na všech čtyřech se zapřeme o dlaně (prsty jsou roztažené) a zvedáme zadek, hlava je v prodloužení páteře, ramena tlačíme od uší.
  • Fyzioterapeutka Kateřina Honová radí: U cviku střecha je podstatné naučit se napřímené držení páteře při změně pozice, což bývá ten nejčastější problém. Spousta lidí totiž neví, „kde páteř má“. Respektive v napřímeném stoji to ví, ale jakmile se pozice změní do náklonu, tak přehled ztratí a většinou vytvoří působivý hrb. 
Střecha. Foto: Adéla Ptašková

Třetí týden to začne být zajímavé, budeme totiž chodit po zdi! Cílem je, abychom se co nejvíce přiblížili pravé stojce. Ideální je cvičení u zrcadla, abyste mohli své postavení kontrolovat. 

  • Postavíme se ke zdi a uděláme klik. V dolní pozici postupně zvedneme nohy a položíme je na stěnu, rukama se přibližujeme ke zdi, zatímco nohama šplháme výš a výš. 
  • Alternativa: Pokud nás ruce neudrží, případně to naše zápěstí nezvládá, můžeme zkusit stoj na hlavě a předloktí
  • Varování fyzioterapeutky Kateřiny Honové: U stojky je třeba dát si pozor na změnu tlaku, zejména ve fázi adaptace na tento cvik. 
Wall climb. Jak vidíte, doma se na cvičení vždy nějaký prostor najde. Foto: Jan Ptašek

No a poslední únorový týden si zkusíme troufnout na opravdovou stojku. A je jedno, jestli si na pomoc pozvete parťáka, nebo budete v těsné blízkosti zdi. Je jedno, zda budete stát na natažených rukách, nebo na hlavě a předloktí. I kdyby zůstalo jen u chození po zdi a vy se nedokázali do stojky narovnat, nevadí. Důležitá je snaha a věřím, že i kdyby se vám stoprocentní stojka za měsíc nepovedla, nějaký progres určitě uvidíte. Když nic jiného, tak si procvičíte střed těla, ramena a také balanc a koordinaci. A to se počítá.

Stojka. Foto: Adéla Ptašková

Tento měsíc tedy nebudeme počítat sekundy ani opakování. Jen zkusme každý den udělat pro naši stojku o trochu více než ten předešlý. A nezapomeňte si před každým cvikem pořádně rozcvičit zápěstí! Jak jsem již psala, ruce musí udržet celou váhu vašeho těla a pro zápěstí je to tak pořádný záhul. 

Rungo výzva na únor

Rungo hec bude tentokrát také jiný než obvykle. Nepůjde o hec na jeden den, ale na celý měsíc. Připojíme se k celosvětovému trendu a budeme držet suchý únor. Ještě že má únor jen 28 dní, co?

Podobné příspěvky

Andrea: od kukuřičných lupínků ke stejku. Tohle je moje cesta k low carb

Poměřte síly s Pogačarem: vydejte se na kole do biatlonového ráje v Pokljuce

ADVERTORIAL Poběž napříč republikou!